14.

100 Coses que cal saber dels virus

Daniel Closa

Cossetània Edicions

2020

Aquest és el llibre que voldràs tenir quan arribi la segona onada d’una epidèmia o quan arribin notícies dels primers casos de la propera pandèmia. En aquests cent capítols descobrirem què són exactament els virus, com és que no estan ni vius ni morts, de quants tipus n’hi ha, com ens infecten o com es defensa el nostre cos de la seva presència. També aprendrem sobre el paper dels virus en els cicles geològics, de quina manera contribueixen a mantenir neta l’aigua del mar, quin paper han tingut en l’evolució dels humans i com són els microorganismes que afecten els bacteris, els fongs o les plantes. Per descomptat, hi trobarem alguns dels virus més coneguts i les malalties que causen, històries de com la ciència ha anat descobrint els seus secrets i quines estratègies fa servir la medicina per lluitar contra ells. Ah, i també parlarem de virus informàtics, virus de ficció i virus extraterrestres.

100 coses que cal saber dels virus

Fa mesos que tot gira al voltant d’un virus, però encara sembla que hi ha molta gent que no acaba de tenir clar què és exactament un virus. Per això, quan l’editor de Cossetània em va proposar de fer un llibre sobre virus, no vaig dubtar ni un moment. Si hem d’encarar un grapat de problemes per culpa d’un virus, almenys que tinguem clar a què ens enfrontem. I, certament, Un confinament causat per una pandèmia és un bon moment per escriure un llibre sobre aquest tema. El resultat ha sigut aquest “100 coses que cal saber dels virus” i que ja està a punt d’arribar a les llibreries.

Els virus han resultat ser un mal de cap per temes de salut, però unes entitats fascinants des del punt de vista biològic. Estudiar els virus ens obliga a pensar en el que fiquem dins del concepte de “vida”, en els orígens de la vida a la Terra i fins i tot en la nostra pròpia identitat. També ens ajuda a entendre el món que ens envolta. Els virus afecten a tots els organismes del planeta. Nosaltres patim pels virus d’animals, però també hi ha virus que infecten plantes, virus que infecten fongs, que infecten bacteris i, fins i tot virus que infecten altres virus.

D’altra banda no tot és dolent. És gràcies als virus que tenim mars amb aigua transparent en lloc d’una tèrbola sopa bacteriana. També cal dir que, de manera discreta, ens estan donant un cop de mà en el tema de l’escalfament global, ja que contribueixen a segrestar milers de tones de carboni cap al fons del mar.

Però, és clar, el que més ens afecta són les malalties causades pels virus. N’hi ha de tota mena i cada una té la seva història particular. A més de la covid-19, he aprofitat per fer una repassada a algunes de les més interessants. Des dels problemes de Pasteur per generar una vacuna contra el virus de la ràbia fins a un curiós lligam entre un virus letal que causa febres hemorràgiques i un poble del Montseny.

I com no pot ser d’altra manera, també he dedicat algun capítol als virus de ficció, als que neguen que els virus existeixen, a les característiques que tindria un virus extraterrestre i als virus que hem fabricat al laboratori (i que no són el que els conspiranoics es pensen).

Un llibre per fer una repassada al que sabem i al que encara ens queda per descobrir d’unes entitats biològiques que es caracteritzen, sobretot, per desconcertar als investigadors. Entenent millor als virus potser podrem entendre millor el que està passant amb la pandèmia i estarem més preparats per quan arribi la següent. Parlem de virus. De ben segur que n’hi haurà més de pandèmies.

11 thoughts on “100 coses que cal saber dels virus

  1. Per descomptat que aprendrem com funcionen aquestes bèsties (si ho són) gràcies al teu nou llibre. Felicitats pel nou part.

  2. Que encertat i curiosa iniciativa i molta labor!
    Obsequi ideal pels polítics guanyadors IgNobel’20, continuant humor. Aquests aprendrien un poc més i correpondrien ajudant a netejar i reciclar. Encara que llegint sense massa criteri igual no encerten a sa primera. Com ara que ordenin netejar reutilitzant ses mascaretes com a mitjons, per curar es fongs amb virus 😉

    1. Bé. El tema era evident. L’únic risc és que tots n’estem una mica farts de virus, però no deixen de ser unes entitats extraordinariament interessants.

  3. Molt oportú i segur que dones una idea molt més global dels virus de la que tenim. No vaig estudiar mai virologia a la carrera, així que només tinc els fonaments bàsics que ensenyaven a altres assignatures, i altres temes paral·lels com els estudis per fer servir els virus com a eines. De manera que segur que em resultarà molt interessant aquest llibre, el llegiré segur. I vaja, tampoc no cal inventar-se motius, el llegiré perquè és teu.

    1. Doncs a veure que et sembla. Sí que portem una història eterna de estira i arronsa amb aquestes entitats no-vives no-mortes.

  4. “És gràcies als virus que tenim mars amb aigua transparent en lloc d’una tèrbola sopa bacteriana.” Només per saber això que m’ha deixat de crosta de coco (i per tot el que podrem aprendre) ja valdrà la pena comprar el meu nou nat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *