A veure qui la té més grossa

Hi ha poques coses més ridícules que un grup de paios presumint de qui la té més grossa. Però és una mica la sensació que comencen a generar els diferents laboratoris emetent notes de premsa per comentar l’eficàcia de les seves vacunes. Primer va ser Pfizer, amb un rendiment del 90 %. Després els russos van dir que la seva tenia una eficàcia del 92 % i ara els de Moderna presumint del 95 %. No hi ha cap dubte que la resta seguiran el mateix camí i aviat tindrem rendiments astronòmics amb aquestes vacunes.

La llauna és que, de moment, només tenim la seva paraula, però cap dada que es pugui verificar. A veure! Que tots estarem encantats si realment funcionen tan bé com asseguren. Però potser que guardem l’entusiasme per quan sigui l’hora de la veritat. Segurament al final no seran tan extraordinàriament bones com diuen, però l’optimisme que demostren suggereix que no seran pas dolentes. Ja ho veurem.

Els estudis en fase tres s’han de fer amb molts milers de voluntaris per tal de poder veure l’efecte de les vacunes en condicions reals. Per això Pfizer va reclutar 45.000 persones i Moderna ho va fer amb 30.000. En el cas de la vacuna Sputnik de Rússia, s’ha de fer amb 40.000, però de moment han presumit de resultats parcials quan només en porten 16.000.

Semblen xifres molt grans que haurien de generar confiança, però la cosa és més complicada. De totes les persones que han participat en els estudis, la majoria no han emmalaltit. Només ho han fet al voltant d’un centenar en cada cas. I l’eficàcia del noranta i tants per cent fa referència al fet que, d’aquests que han emmalaltit, la majoria estaven en el grup control que havia rebut un placebo en lloc de la vacuna.

Però les xifres exactes no les han donat. Tampoc sabem com es reparteix aquesta eficàcia segons els grups. Funciona igual en joves que en vells?, en homes que en dones?, hi ha diferències entre blancs, negres o orientals? Fan referència a malalts amb símptomes? O també estan contats els asimptomàtics?

Tot això són informacions importants que només se sabran quan l’estudi es completi. Les fases tres es fan amb el sistema doble cec, de manera que ni els pacients ni els metges saben qui ha rebut la vacuna i qui el placebo. És habitual que quan s’arriba a un determinat nombre de malalts, un grup de seguiment trenqui parcialment el secret i miri si les coses van bé o si no sembla que funcioni gens. Més que res perquè aleshores ja no tindria sentit continuar amb l’assaig. Les informacions que ens estan arribant són d’aquesta revisió parcial, de manera que ja és normal que les dades siguin escasses, però potser ens ho podem prendre amb més calma.

També hi ha, és clar, una part de jugada econòmica. El primer que tingui una vacuna que funcioni guanyarà molts diners. Per això ja fan prenent posicions i, de pas, aconseguint comandes que fan els diferents estats per assegurar-se de tenir part de les primeres dosis que es generin. Tot ho podem entendre. Simplement cal recordar que els estudis no es donen per bons fins que estan completats i les dades analitzades per persones que no siguin els de la mateixa companyia que fabrica la vacuna.

Tothom pot dir que la té molt grossa, però si hi estàs interessat, el millor és agafar-se amb un cert escepticisme allò del que presumeix cadascú, almenys fins que no es verifica convenientment.

5 thoughts on “A veure qui la té més grossa

 1. Idò ara…
  S’escampa un virus latino de Chapare. Però no ens caparà aprop encara supòs.
  La dels dos de sa foto es veu més petita que sa meua -panxeta- Inclús potser i tot sota control de un pastor doble ceg a una granja vacuna, de vaques molt independents

  1. Ai, es comentari meu anterior era humor -estrambòtic- i no hi surt indicat.
   Ho havia enviat amb emoticones que ho deixaven clar. Però he après que no sembla que apareguin.
   I estava currat eh… amb dibuixets de clowns, vaquetes, una moneia tapant-se ets ulls… Una obra d’art! ;-P

 2. Fot vergonya tot plegat. Els laboratoris normal que diguin aquestes coses (guanyen molts calers) però que els mitjans i els governs s’ho comprin sense pal·liatius i ens traslladin el missatge tal qual als ciutadans és vergonyós. Ens tracten com quan vas de caminada amb nens i, al cap d’una estona, cansats, comencen a preguntar “falta molt?” I vas dient “després d’aquella corva”… i més tarda “ara sí, després d’aquella”.

  Hi ha gent que ho està passant molt malament i necessita esperances, però anar dient coses que no són del tot certes no crec que ajudi. És que amb la vacuna aquella que havia d’estar a -80 en dos dies pels mitjans només anaven sortint de sobte tot de llocs on deien que la podien guardar! Que sí, que a tothom ens agradaria tornar a viure com abans però no aprofitar tot això per aprendre que el nostre model econòmic i de vida no era el més adequat i mirar de posar-ne ni que sigui un intent de remei l’únic que farà és tornar-nos a deixar amb el cul a l’aire per quan torni a passar.

  En fi, que espero que de debò tinguem una vacuna i que tot s’arregli però és molt trist que haguem de confiar en “solucions màgiques” per arreglar les coses.

 3. La Pfizer i la Moderna… cap comentari per part de TV3. Ara bé, l’Sputnik V cal que demostri que sigui fiable…??? Molt imparcials no semblen…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *