Acabem d’una vegada amb el canvi d’hora!

Això del canvi d’hora que vàrem fer, una vegada més, aquest cap de setmana, s’ha convertit en la cançó de l’enfadós. Tothom ho critica, però no hi ha manera de treure-s’ho del damunt. El més interessant és que els arguments per mantenir el canvi d’hora o per eliminar-lo d’una vegada són d’allò més febles.

Es parla d’un estalvi que no hi ha manera de quantificar amb precisió i es mostren unes xifres que varien molt, però que en tot cas, sempre són irrisòries. Es parla de problemes de salut que sobretot són mostres d’efecte nocebo, perquè una hora de diferència no representa cap problema fisiològic per adaptar-s’hi. Malament aniríem els caps de setmana, quan alterem en més d’una hora la rutina si fos tan greu.

Reconec que abans m’era més aviat igual. Si diuen que canviem l’hora, la canvio i no li dono més voltes. Inicialment recordo que es parlava de l’estalvi energètic, en uns anys, després de la crisi del petroli dels anys setanta, en què semblava assenyat estalviar. Però aquells motius ara ja fan riure una mica. Una de les xifres que es fan servir és que amb el canvi d’hora estalviem 300 milions d’euros. Una xifra que fa riure en un país que perd 25.000 milions anuals pel frau fiscal. Potser valdria més la pena posar els esforços en evitar el frau i deixar estar les hores en pau.

Sospito que el principal problema deu ser que costa posar-se d’acord en si ens quedem en l’horari d’hivern o en el d’estiu. De nou, s’esgrimeixen arguments d’una feblesa enorme que es poden resumir en “a mi m’agrada més aquest”. Ja se sap que hi ha persones que estan més actives de dia i altres que ho estan de nit. En general, aquest és el motiu de fons i la resta és només buscar arguments per justificar l’horari que més bé els va a ells. A sobre, en uns temps en els quals de qualsevol cosa se’n fa un “casus belli”, no és estrany que els responsables ho deixin estar.

Confesso que quan pregunten quin horari preferiria, no sé que respondre. El que sigui. Ja m’hi adaptaré, igual que m’adapto als horaris d’altres països quan vaig de viatge. Passats tres dies ja no recordes el ritme anterior. I si hi ha dubtes, ni un ni l’altre. Podem adoptar un terme intermedi amb un canvi, definitiu, de trenta minuts. Potser tothom ho trobarà malament, però almenys hi haurà unanimitat.

Però és que, a més, hi ha el tema del fus horari. Espanya segueix l’horari d’Alemanya des dels temps de Franco. Hi ha qui busca arguments per explicar-ho amb motius pràctics, però es fa estrany que la resta de països del nostre voltant no ho facin. Fins i tot el mateix franquisme, quan va imposar el canvi d’hora, l’any 1940, va preveure el retorn a l’hora normal. Si us mireu el BOE de quan van fer el canvi, ja estava previst, a l’article número 5, que “oportunamente se señalará la fecha en que haya de restablecerse la hora normal“. El canvi d’hora estiu i hivern depèn de la Unió Europea, però en el del fus horari es podria fer sense més. Potser que ho facin d’una vegada!

6 thoughts on “Acabem d’una vegada amb el canvi d’hora!

  1. Com a minim tota la ue ho fa alhora, altrament seria un deshori d’allò més interessant.

    Ara és l’època en què no se si s’ha fet o no. A Xina ni s’ho plantegen i diu que els russos van deixar de canviar-la.

  2. He estat molt de temps a l’illa de Luzon (illes Filipines) i al Ceará (Brasil). Lloc on no canvien l’hora.
    A les Filipines, sobre el paral·lel 14 nord, el dia creix al voltant d’una hora i al Ceará no es nota, 4 sud.
    Personalment m’agradaria l’horari solar i sense canviar. Ara, crec, no la canvien per l’oci (terrasses de bars…).

  3. Aquí Balears es nota manco, però fent humor…
    Si va de lleis, això no deu ser cap problema per un jutge de lo universal des grossos, ho arregla afinat…

    Amb efectes retroactius, avançarem unes 40 hores endavant de cop.
    Anirem a escola quan ses gallines se colguen, i a dormir quan surt es Sol.
    Serem es país europeu amb so rellotge més avançat a es nous temps des mercats orientals! ;-D
    😉

  4. Crec que la majoria estem d’acord en eliminar el canvi però cal més informació seria per poder escollir l’horari. Una de les explicacions més serioses era l’entrada a l’escola dels petits que segons l’horari caldria fer de nit i amb les primeres hores de classe també de nit i com pot afectar-los.

    També podem fer com els meus padrins que anaven amb horari solar i p.e. dinaven i sopaven a la mateixa hora solar, canviant l’oficial.

    Salut

  5. Dani, una mica opino com tu. Ara bé, per raons pràctiques, seria convenient tenir el mateix horari que França. Seria força abdsurd travessar el Pirineu, nord/sud, i haver de canviar d’hora.

    Canviar el fus horari ho veig fàcil, i de fet ja es fa dos cops cada any. Ara bé, canviar els horaris del ritme diari, ja ho veig força més complicat.

    Pensant-ho bé… avui en dia, quan anem a Perpinyà, l’hora del rellotge no la canviem… però sí que canviem automàticament els horaris del ritme diari. I no passa res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *