Allargant la vida a l’Ingenuity

El dron Ingenuity, el primer aparell construït pels humans que ha volat per Mart, farà aquesta setmana el que havia de ser el cinquè i últim vol. Cal tenir present que la seva missió no era explorar ni fer recerca científica sinó, únicament, avaluar si un aparell d’aquestes característiques podia volar en aquelles condicions. Per això els vols han sigut emocionants, però poc espectaculars.

El primer simplement va consistir a elevar-se tres metres i tornar a posar-se a terra. Després ha anat fent més coses i en el quart ja va enlairar-se deu metres i va desplaçar-se pels voltants de la zona que fa servir com a camp d’aterratge. Segons diuen els de la NASA, en l’últim dels vols inicialment previstos volen portar l’aparell al límit de les seves possibilitats. Una prova extrema o, potser, una mica d’èpica de cara a la galeria.

El cas és que la missió ha sigut un èxit i ha demostrat que efectivament pot volar i que ho fa tan bé com podien esperar els enginyers que el van dissenyar. I com que ha anat tan bé, han decidit allargar la missió i fer uns quants vols més durant un temps. No massa, ja que no està dissenyat per aguantar massa temps allà, però ja que tenen el dron allà, s’han decidit a aprofitar-lo del tot.

En realitat l’únic que farà serà explorar i fer fotografies. No està equipat per fer res més. Però podrà explorar el terreny que envolta al rover Perseverance d’una manera molt més eficient. Les coses vistes des de dalt es veuen millor.

De totes maneres, està per veure com s’ho pren l’equip del Perseverance. La NASA ha muntat un equip diferent per cada aparell. Aquests dies els de l’Ingenuity han sigut els protagonistes, mentre que el Perseverance anava fent a ritme pausat i sobretot controlava el que feia el dron. Suposo que en veu baixa, els del Perseverance tenien ganes que l’Ingenuity enllestís els cinc vols per poder començar a fer la seva feina amb calma. Ara, hauran d’esperar una mica més.

Semblaria que haurien de poder fer les dues coses simultàniament. Un rover recollint mostres i fent experiments i un dron volant i explorant. Però en realitat el sistema no dóna per tant. Quan el dron vola, el rover ha d’estar pendent. I quan un envia dades, l’altre no pot fer res. La connexió amb Mart no és com l’internet que tenim a casa i cada bit d’informació és un recurs preuat.

Veurem com li va el cinquè vol a l’Ingenuity. Aquest en el que el forçaran al límit. Esperem que respongui igual de bé com fins ara i que segueixi volant per Mart algunes vegades més. Científicament ja veurem si aporta gran cosa, però s’ha de confessar que fa molta gràcia tenir un trasto volador allà dalt.

3 thoughts on “Allargant la vida a l’Ingenuity

  1. Potser el podrien reprogramar per guiar-se amb es Sol, i en un any d’expedició de volets incomunicat… A botets arribi a antics róvers i els tregui pols de plaques solars… i ens saludin per sorpresa!
    I sí, ehem, reconec que he vist massa pics Wall-e, i aquest nou és molt mono per imaginar! 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *