Al·losaure i Tiranosaure

El títol de dinosaure principal de la pel·lícula “Jurassic Park” estaria repartit entre el velociraptor i el tiranosaure. Però no hi ha dubte que aquest últim és el més conegut de tots. De fet, quan es parla de dinosaures sempre apareix el monstruós Tiranosaure (Tyrannosaurus rex), com a màxim exponent del terror i fascinació que generen aquests animals. Tot i així, la pel·lícula ha contribuït a generar una confusió important pel que fa al Tiranosaure.

En un autèntic mostrari de dinosaures del període Juràssic, el Tiranosaure no hi apareixeria, ja que és un tipus de dinosaure que no va viure durant el Juràssic sinó durant el Cretaci. Un petit error de més de setanta milions d’anys.

Si volguéssim ser estrictes, a un Parc Juràssic hi podríem posar l’Al·losaure, un altre gran depredador que també és relativament conegut (encara que no tant com el gran Tirano) i que feia un paper ecològic similar. Tots dos són dinosaures bípedes, de més de dotze metres de llarg, tot i que el Tiranosaure era més gran que l’Al·losaure. Els dos s’han trobat sobretot pels Estats Units, encara que també hi ha alguns fòssils de Tiranosaures per Àsia i d’Al·losaures per Portugal.

Els Al·losaures els tenim millor coneguts. Més que res perquè disposem de més de cent cinquanta fòssils d’aquest gènere. En canvi de fòssils de Tiranosaure només en tenim una trentena. Però pel que fa a la cultura popular, si coneixeu l’Al·losaure segurament vàreu veure de petits la sèrie de dibuixos animats “Dinosaucers”, en la que lluitaven dos bàndols de dinosaures de l’espai, uns liderats per un Alo i els altres, per un malvat Tirano.

De totes maneres, en una imaginària baralla entre aquests dos, el Tirano tindria les de guanyar, ja que era més gran i pesant i la força de la seva mossegada era molt superior a la de l’Al·losaure. Però, de nou, mai no s’haurien trobat, ja que la distància en el temps és enorme. Els Al·losaures van viure fa uns cent quaranta milions d’anys, mentre que els tiranosaures van viure fa “només” seixanta-cinc milions d’anys.

Dit d’altra manera, ha passat menys temps entre nosaltres i els Tiranosaures que entre els Tiranosaures del Cretaci i els Al·losaures del Juràssic. Un detall sense importància per la pel·lícula de Juràssic Parc, però que als amants de la precisió agrada puntualitzar.

9 thoughts on “Al·losaure i Tiranosaure

  1. ja se que no és el tema dávui, però…

    Hi ha algun lloc on poder recuperar els posts que tenies al bloc?

    Ja no són assequibles des del diari ARA.

    Jo (i crec que altres docents) t estaríem molt agraits. És un material genial per inciar temes, debats o comentaries.

  2. Per cert, sobre el post d’avui, sembla que els velociraptors de Jurassic Park tampoc eren del tot legals i que, més aviat, eren deinonychus. Els velociraptors de debò tenen el nom xulo, però una mida molt més discreta…

  3. “Parc Cretaci” Mmmmm no acaba de sonar bé. Juràssic fa pensar en dinosaure gros i perillós, Cretaci fa pensar en un parc de l’illa de Creta.

  4. Quan vas deixar l’ARA, m’en vaig fer una còpia personal de tota aquesta segona època. Són 1852 pàginas (sense els comentaris) amb lletre tamany 9,5. M’afegeixo a la solicitutd de que els tinguis on es puguin consultar. Entre les tres èpoques t’has convertit en història viva de la ciència. No deixis que mai es perdi. I ara penso: Per què no posar-los en uns quants volums com a EBOOKS i que es puguin comprar a Amazon o des de la teva pròpia pàgina actual? Ja tens un client!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *