Arriba la Niña

Portàvem un temps en situació neutra, però sembla que això s’ha acabat. Des de fa un parell de mesos estem entrant en situació de “la Niña”. Aquesta és l’alteració meteorològica oposada a la de “el Niño“. La clau és que l’aigua del Pacífic oriental ja fa temps que està més de mig grau més freda de l’habitual. Un fet que, junt amb algun altre indicador permeten afirmar que els mesos vinents els passarem en situació de la Niña.

Això quines conseqüències té? Doncs tot dependrà de com sigui d’intensa la Niña. Generalment la Niña s’associa amb més sequeres per la zona de Califòrnia, cosa que suggereix que hi haurà encara més incendis forestals per allà. També acostumen a haver-hi més pluges per Indonèsia i la costa asiàtica, més huracans a l’Atlàntic… Però tot això fa referència a tendències generals. A no ser que es tracti d’un any on el fenomen és particularment intens, tant el Niño com la Niña poden passar més o menys discretament.

Per aquí, el fet d’estar en situació de la Niña fa suposar que no hi haurà gaire risc de sequera per aquest any. Quan es miren els registres històrics es nota una tendència en el sentit que el més habitual és que les sequeres tinguin lloc quan hi ha condicions del Niño. Però, una vegada més, això fa referència a tendències generals. Sempre hi ha excepcions. De manera que el més que es pot dir és que seria una sorpresa que hi hagués sequera durant l’hivern del 2021, però no és impossible.

En realitat ja és de preveure que un fenomen que té el seu origen en la temperatura de les aigües del Pacífic comporti conseqüències més importants en aquella zona geogràfica. Malgrat que a la llarga afecta tot el planeta, la distància marca una mica la diferència.

Feia uns anys que estàvem molt tranquils, movent-nos en el que s’anomena “zona neutra” o fenòmens moderats. L’últim Niño intens va ser l’any 2015, i per trobar una Niña intensa cal retrocedir fins al 2010. Les previsions pel que fa a la que arriba per aquest hivern es mouen entre moderada i intensa, de manera que el clima es posarà interessant. Si considerem que l’activitat del Sol també comença a recuperar-se, sembla que el medi ambient estarà més mogudet en els pròxims anys.

(I no, no tinc ni idea de com afectarà això a la pandèmia, si és que l’afecta d’alguna manera…)

2 thoughts on “Arriba la Niña

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *