Aturada previsible

Ahir va tenir lloc un fenomen curiós amb l’anunci de l’aturada de l’assaig que estava fent l’empresa AstraZeneca sobre la vacuna per la Covid19. La majoria de periodistes semblaven esverats, però a la majoria de científics se’ls veia molt tranquils. Home! No fa gràcia que s’aturi un assaig de la vacuna que tots estem esperant, però si som una mica realistes, això li passarà a totes les que estan desenvolupant i no una, sinó unes quantes vegades.

L’estudi s’ha de fer en trenta mil persones i de moment en portaven tretze mil, però fins que no s’aclareixi el que ha passat, no seguiran administrant-la. El motiu de l’aturada va ser el cas d’un dels participants que va desenvolupar el que primer van notificar com “una malaltia potencialment inexplicable” i que hores després es va saber que era una mielitis transversa. Això és una inflamació que afecta la medul·la espinal.

Per descomptat, si això fos causat per la vacuna seria un disbarat continuar administrant-la als voluntaris, mentre que si la vacuna no hi estigués relacionada, seria un disbarat deixar-la de banda sense motiu. Per això, ara el que toca és mirar d’entendre el que ha passat i esbrinar si això li ha causat la vacuna o si la persona hauria tingut aquesta patologia en qualsevol cas.

Això requereix un temps, ja que l’estudi era “doble cec”, de manera que en principi no se sap si a l’afectat li van administrar la vacuna o el placebo. De fet, no ho sap l’interessat ni tampoc el metge que li posava. La idea és que aquesta informació es mantingui guardada fins al final. Així es poden fer els càlculs sense mirar d’afavorir un grup o altre depenent dels interessos que tinguis. Per això ara un grup independent podrà accedir a les dades i mirarà d’esbrinar si hi ha motius per pensar que la causa és la vacuna o no.

Hauran de mirar coses com si la causa podria ser la vacuna en sí mateixa o algun dels adjuvants que es posen per millorar-ne l’eficàcia. Si l’afectat tenia alguna malaltia subjacent que hagués passat desapercebuda. Si va fer o prendre alguna altra cosa que pogués desencadenar la reacció… La gràcia de la fase tres d’aquests estudis és que es fa en condicions de vida normal. I al llarg de la vida normal de tretze mil persones, de totes les edats i condicions, poden passar moltes coses.

Si conclouen que la vacuna no va ser la causa, l’estudi es podrà reprendre amb normalitat. Ara bé, si resulta que la causa ha sigut el que li van administrar, caldrà plantejar què ha passat, si es pot corregir o si s’ha d’abandonar la vacuna.

L’important de tot plegat és que això és la manera normal de fer les coses i permet entendre perquè es triga tant a desenvolupar una vacuna. També ens recorda la importància vital de fer la fase tres de l’estudi, per molta pressa que tinguem. Si hem de malfiar d’una vacuna o de qualsevol medicament, ha de ser d’aquell que no hagi passat totes les fases correctament.

Amb tota probabilitat, a la resta de candidats a vacuna que s’estan desenvolupant els passaran coses similars. De fet, si alguna no té aquesta mena d’aturades serà sospitós. No és realista pensar que seguiràs l’estat de salut de trenta mil persones durant mesos i no trobaràs cap situació inesperada. L’estudi es fa per veure si els vacunats s’infecten menys i també per esbrinar si les situacions inesperades apareixen amb massa freqüència al grup vacunat quan el comparem amb el control.

La comunitat científica insisteix molt en el fet que les vacunes són segures. Un dels motius que permeten dir-ho, és que han passat aquesta mena d’estudis. Molts tractaments prometedors no arriben mai a veure la llum perquè no superen aquesta fase. Probablement també hi haurà candidats a vacunes que no la superaran. La sort aquesta vegada és que se n’estan desenvolupant tantes que molt probablement algunes arribaran al final i es podrà triar i remenar.

Ah! I potser ara ja ha quedat clar que no és assenyat donar per fets els terminis més optimistes per disposar de la vacuna. Tots en tenim ganes, però tocarà tenir paciència.

7 thoughts on “Aturada previsible

 1. És a dir, s’ha aturat la Fase III d’una vacuna que podria salvar milers de vides cada dia perquè un voluntari ha tingut una reacció adversa de la qual es recuperarà i potser és la causa la vacuna.

  1. Exacte. La clau és que podria salvar milers de vides si funciona bé, però podria danyar milers de vides si resultés que no és segura. Com que ens estem movent en terreny desconegut, cal anar a poc a poc i verificar cada fet sospitós abans de fer el següent pas.

 2. Crea sensació de seguretat. Bona divulgació!
  Asustaria molt si sa malaltia secundària vingués sols de placebo. Es diria nocebo?
  Nosabo nocebo, malcebo, ni res de res…
  ; – P
  Gracis per divulgar!

 3. Amb una IA, remesclant tots es noticiers grocs de 2020 surt molta cosa des centrifugat…
  Que potser s’inflamés columna per 5G, via tortícolis per usar smartphone sense aturar, enganxat a notícies de covid19.
  I després un avís de pensar en mirar coixins Utsubusene per teclejar ajaguts boca avall. Que ens sortirà gepa 5G
  ; – P

 4. Per les notícies (jo sols veig Telenotícies vespre), sembla que sols seran bones les fetes pels “occidentals” fidels a Wall Street.

  1. Si creus que es millor confiar en les russes o les xineses… Tu mateix… I em sembla que ja no hi ha més opcions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *