Bones notícies de les vacunes, al menys de moment

Finalment, bones notícies, de les que anem tan escassos últimament. L’empresa Pfizer ha anunciat que la vacuna que estan desenvolupant presenta una eficàcia propera al 90 %. Bastant més del que s’esperava. Per comparar, la vacuna de la grip té una eficàcia del voltant del 60 % (i alguns anys, menys i tot).

De manera que la cosa pinta bé, però encara no cal cantar victòria, ni de bon tros. Després de tot, el que tenim és una nota de premsa de l’empresa. No pas un informe científic amb dades que es puguin analitzar amb lupa. I ja es compta que les empreses sempre mostren les coses bones mentre que són molt discretes respecte de les no tan bones.

En tot cas, el que han fet en aquesta fase tres de l’estudi de la vacuna ha sigut un estudi amb més de quaranta mil persones. Se suposa que la meitat hauran rebut la vacuna i a l’altra meitat, només els hauran donat un placebo. De fet, són dues dosis de la vacuna. Ja s’havia vist, en les fases anteriors, que amb una no n’hi ha prou.

Un cop vacunats, tothom se’n va a casa a fer vida normal. El grup de gent és prou gran per a incloure diferents edats, sexes, races i condicions físiques. Ja no es tracta d’estudis de laboratori en condicions controlades sinó de veure que passa a la vida real. Passat un mes han vist que ja s’han infectat 94 persones. Això ja és previsible i la pregunta important és com s’han repartit aquests 94 casos en els dos grups. Doncs bé, 86 van ser del grup placebo i només 8 eren del grup que realment havia rebut la vacuna.

L’estudi ha de seguir, ja que per completar-ho han d’esperar que hi hagi 164 casos de la malaltia. Aleshores es veurà si es manté la proporció entre grups, però no sembla que hagi de canviar massa. Per això (i suposo que també per fer pujar les accions de l’empresa) s’han afanyat a donar la notícia.

Però encara queden moltes coses per saber abans de començar les celebracions. No sabem si hi ha diferències entre grups d’edat, sexe o raça, no coneixem que passa amb els asimptomàtics, no sabem quant de temps es mantindrà l’efectivitat de la protecció i no sabem si han aparegut efectes secundaris empipadors. La major part de tot això es veurà quan es completi l’estudi, de manera que caldrà tenir paciència. També cal esperar les dades de les altres vacunes, que estan en fases similars i podem suposar que en qualsevol moment presentaran els seus resultats, encara que siguin parcials.

Cal ser cautelós i esperar una mica més. Segur que apareixeran problemes imprevistos i complicacions logístiques, però ser racionals no ens ha d’impedir celebrar les dades provisionals. Les coses podrien estar sortint molt pitjor. I tenint en compte com les gasta el 2020, val la pena gaudir dels bons moments. Enmig de la tempesta, qualsevol raig de sol és benvingut.

6 thoughts on “Bones notícies de les vacunes, al menys de moment

  1. I la UE ja ha comprat 300 milions de vacunes.
    I aquesta és de qualitat, si fos russa o xinesa…

  2. Qué divertit i vaja festa serien tants milions de “gelats vacuna” Potser ja ho han provat algun cop per altres empiucaments?
    Sona vital. Similar a alguns contes per mimitos i surrealistes de ‘Contes per telèfon’ de Giani Rodari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *