Conspiranoics

Els que som del camp de la ciència patim d’una incapacitat immensa per entendre la mentalitat de les altres persones. Potser per això els científics acostumem a ser molt incompetents a l’hora de discutir amb els amants de les conspiracions, les pseudociències i els enganys en general.

Fa uns dies va sortir un article en què presumptament es desmuntava definitivament la teoria d’un origen artificial pel coronavirus de moda. Jo no entenc l’entusiasme, ja que si et mires l’article amb els ulls d’un conspiranoic… doncs no desmunta res.

La paranoia conspirativa vindria a dir que el virus l’han creat els xinesos per fotre a tothom, o els americans per fotre als xinesos, o els xinesos però per accident, o potser algú altre per fer que els xinesos i els occidentals s’esbatussin, o les elits mundials per controlar la població… Podem triar la versió que preferiu. En tot cas segur que ha de ser així, ja que és massa casualitat que hagi aparegut justament ara. Què té de particular ara? Bé, aquí també podeu triar; crisis de refugiats, crisis econòmiques, líders de pacotilla,… En realitat sempre hi ha algun argument per dir que és estrany que hagi passat precisament “ara” i la prova és que per cada brot epidèmic (SIDA, ebola, SARS, grip A,..) hem sentit o llegit els mateixos arguments.

Tot això ho barreges amb detalls del tipus “Bill Gates ja ho va predir!” (per cert, jo també ho vaig predir) o “a no se quina ciutat els militars ja van fer una prova escampant virus en un assaig preliminar!” i et queda una teoria conspiranoica molt apanyadeta que, a més, és impossible de demostrar que sigui errònia.

És clar, els científics diuen: sabem que els animals tenen virus que ens poden afectar, sabem que ocasionalment fan el salt entre espècies i sabem que quan arriba un virus nou, ningú està immunitzat, de manera que només és qüestió de temps que arribi una epidèmia nova que ens farà anar de corcoll. La ciència portava dècades advertint que tot això passaria i sense necessitat de cap maquinació humana en la foscor. També avisa que algun dia impactarà un meteorit prou gran com per muntar un daltabaix. Quan? Ah! El moment exacte no tenim manera de saber-ho, però això no invalida la certesa de què en algun moment passarà.

I si pretenem demostrar que les teories de les conspiracions són errònies simplement analitzant el genoma del ratpenat i del pangolí, trobant les mutacions que han permès el salt entre espècies, demostrant que per selecció natural és perfectament fàcil que passi i verificant que no s’ha trobat cap senyal de manipulació per part de l’home… doncs no serveix de res. Et diran que si ho hagués fet un laboratori ja haurien ocultat els senyals. I que com que són maquiavèl·lics, haurien aprofitat un virus amb facilitat per saltar de tal manera que el rastre de la seva maldat quedi ocult. I, finalment, encara que pugui passar de manera natural, no pots demostrar que no és una conspiració, cosa que prova que sí que ho és!!!

Arguments absurds? Doncs sí, però això els és ben igual.

Amics conspiranoics, sou entranyables (encara que una mica pesadets) amb els vostres intents per donar sentit a les coses que passen atzar. L’atzar és emprenyador i no ens agrada, però això no farà que desaparegui. Els metges s’han passat la vida avisant que això podia passar i els hem ignorat tractant-los d’exagerats. Però és que viure en un planeta ple de virus és el que té. Sabeu? Sapigueu que vindran noves epidèmies, ja que de virus encara en queden molts per descobrir. Quan serà la propera? Doncs ni idea, només sabem segur que tornarà a passar, igual que ha passat moltes vegades al llarg de la història, fins i tot abans que la biologia molecular sabés com manipular els virus. Per cert que també hi havia teories de la conspiració en les epidèmies medievals. Aleshores se la carregaven els jueus , les dones pèl-roges o els d’alguna minoria, però l’essència dels raonaments era la mateixa: “Això no pot ser casualitat, algú ha de tenir la culpa del que està passant”.

Ah! I no totes seran de virus. Amb els bacteris i la resistència als antibiòtics també tindrem aquest problema. Res, només per recordar-ho…

4 thoughts on “Conspiranoics

  1. Sobre els anys seixanta del segle vint, un amic meu, que estudiava biologia, ja em va comentar que en el futur podria vindre una pandèmia que faria estralls.
    Ara bé, el que no comprenc és que si aquest és el tercer brot epidèmic de coronavirus des de l’any 2000 després de les epidèmies provocades pel SARS-CoV (síndrome respiratòria aguda i greu) i el MERS-CoV (síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà), és que llavors no ens van protegir tant i ara sí. Una mica sospitós, no?

  2. A veure, Dani… si no ets capaç d’entendre que tot és una conspiració… doncs sí. Llavors ets un científic molt incompetent. No has entès encara que el virus aquest és un malefici dels déus pels nostres pecats? Ai la mare! I, a més, pateixes una incapacitat immensa per entendre la mentalitat de les altres persones!… Perdó! És que em pesa això d’estar confinat a casa! Necessito algú amb qui barallar-me per rebaixar la tensió! I la dona és sagrada! No hi puc comptar! Ufff! Quines tonteries!

  3. I a més cal ser molt agut per entendre coses com aquestes: “El ministro Salvador Illa cree que en breve llegarán los productos a través de compras exteriores o fabricados en España”. I ‘t’has de posar a la seva pell per entendre la “o” que ha posat al mig. Sublim. Torneu-me a perdonar!… Només se m’han alterat algunes neurones. La Aniston, no. Per desgràcia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *