De la microcirurgia a la depilació

Hi ha coses que han esdevingut habituals i això fa que no hi paris massa atenció. Però en un moment donat et preguntes com coi funciona, i de seguida descobreixes detalls més que curiosos. Un bon exemple és el cas de la depilació amb làser.

D’entrada això de depilar amb làser indica que, amb un feix de llum làser, es fregeix l’arrel dels pèls i així s’evita que tornin a sortir. Però de seguida m’apareix un dubte. Com s’ho fa el feix de llum làser per afectar l’arrel del pèl i no la resta dels teixits de sobre i sota? Primer vaig pensar que el devien enfocar d’alguna manera, però el mecanisme és més enginyós.

En realitat, això de depilar amb llum làser només és una aplicació secundària d’una tecnologia que es va desenvolupar als anys 80 per fer microcirurgia de precisió. I la clau està en les característiques de la llum. La llum làser es caracteritza per ser un feix de llum molt coherent i monocromàtica. Això vol dir que no és una barreja de colors sinó que s’emet a una longitud d’ona molt determinada. Quan es parla de diferents tipus de làser per depilar, en realitat es fa referència a la longitud d’ona que emetrà.

La manera que té de fregir el fol·licle del pèl és per un mecanisme anomenat fototermolisi. Es tracta de fer que l’energia de la llum es transformi en energia tèrmica. L’escalfor generada quan el làser impacta en el teixit diana fa malbé les proteïnes de les cèl·lules i aquestes es moren. Però, de nou, com s’ho fa per “fototermolisar” unes cèl·lules i no les del costat? Tanta punteria ha de tenir el qui ho fa servir?

La clau està en el color de les coses. A la Mediterrània sabem bé que la llum blanca reflecteix la llum i les parets s’escalfen menys, mentre que a les zones alpines saben que els sostres foscos són millors, ja que capten molta llum del Sol i ajuden a escalfar la casa. Doncs aquesta és la idea. Els pèls acostumen a ser més foscos que la pell, ja que tenen melanina, el pigment que els dóna color. Depenent del tipus i la quantitat de melanina seran més o menys foscos, però el cas és que les cèl·lules de la base del pèl fabriquen melanina que agrupen en estructures de forma de grànuls.

Quan el feix de llum làser arriba a la pell, d’entrada entra sense fer massa destrossa, ja que bona part de la pell és més aviat transparent per aquesta llum. No del tot, és clar. Això depèn de la longitud d’ona, del temps d’aplicació i de la intensitat de la llum. Part de la llum s’anirà dispersant i una mica de l’energia escalfarà les estructures del voltant de la zona per on passi el feix, però en principi la major part entrarà una certa distància. Per evitar qualsevol problema en la dispersió també va bé posar alguna cosa que refredi la zona on actuarà.

Ara bé. Si en el camí topa amb les cèl·lules del fol·licle del pèl, la melanina, fosca, absorbirà la major part de l’energia del làser. Una energia que immediatament es transformarà en calor. La temperatura de la cèl·lula es dispararà i moments després deixarà de ser viable. La llum que no topi amb cap grànul de melanina, seguirà el seu camí, dispersant-se fins que es dissipi del tot. Depenent del color de la pell i del color del pèl es tria un làser o altre. Naturalment, és més fàcil amb pells blanques i pels foscos, i més complicat amb pells fosques i pels clars. Per persones amb pell molt fosca o negra, ja no s’aconsella. Danyaria massa fàcilment els pigments de les cèl·lules de la pell i no només els del fol·licle.

Això es fa servir per fer cirurgia sobre diferents teixits. Sobretot de la pell, però també de l’ull, vasos sanguinis i el que sigui, sempre que tingui pigments que permetin transformar l’energia lumínica de la llum làser en energia tèrmica.

3 thoughts on “De la microcirurgia a la depilació

    1. Potser Leia era més mona que en Chewaka, però va haver d’usar un bikini reflector, per protegir ses zones fosques 😉
      En Chewaka potser va continuar més natural, perquè no s’exposà, protegit dins sales de màquines

  1. No deu servir per aturar es creixement de cèl·lules des cartílag des nas? Es coquetos grans i rics deuen tenir un gat que menja es nas distingit 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *