Diu que la neu no és neu…

Els humans som fascinants i a imaginar no ens guanya ningú. Aquests dies, la cirereta del pastís de la imaginació l’han posat els “negacionistes de la neu“. Una colla d’amants de les conspiracions que deien que la neu que ha caigut no és neu sinó alguna mena de plàstic que algú, amb vés a saber quines intencions, ha fet caure del cel. La demostració? Que si agafen una bola de neu i li posen la flama de l’encenedor, no es fonia sinó que apareixia una capa negra a la superfície. Per tant, no era neu sinó “...una mierda que nos mandan. Puro plástico“.

Si mireu per les xarxes, trobareu sense problemes alguns d’aquests vídeos. I com acostuma a passar, el que mostren no és cap prova de cap conspiració sinó, únicament, d’un cert nivell d’ignorància barrejada amb exhibicionisme. I és que una conspiració secreta serveix per absolutament qualsevol cosa que trobis i no tinguis clar com explicar. A més, començar a cridar que tens proves que indiquen que ens volen manipular, enverinar, enganyar, exterminar o el que sigui, és més còmode i divertit que prendre’s la molèstia de mirar d’entendre el que passa.

Això de la neu no deixa de ser un excel·lent exemple dels canvis d’estat dels cossos. Ja sabem que l’aigua per sota de zero graus esdevé sòlida. D’altra banda, depenent de com cristal·litzi podem tenir gel, dur i molt compacte, o flocs de neu, que són tovets perquè tenen molts espais buits, plens d’aire, entremig. Per això podem comprimir la neu, però costa molt més fer-ho amb el gel.

Si li apliquem una flama, com la de l’encenedor, el gel s’escalfarà i l’aigua pot seguir diferents camins. El més probable, d’entrada és que sigui absorbida pels espais buits que queden a la bola de neu. Talment com si fos una esponja. Una altra part de l’aigua passarà directament a vapor d’aigua. Després de tot, l’aigua s’evapora a cent graus, i la flama està per sobre dels mil graus. La zona amb aquesta temperatura és molt limitada, però el gel que estigui allà no es quedarà en forma de gotes d’aigua.

Si vols tenir aigua, pots agafar la neu i deixar-la a la mà durant una bona estona. Abans o després la capacitat de captar aigua quedarà saturada i, d’altra banda, amb la temperatura corporal segur que no passa a gas. Una mica més de paciència i els conspiranoics haurien vist que, efectivament…, la neu es pot fondre.

Ah! I la capa negra que apareix sobre la neu. Tampoc és cap secret. L’encenedor no fa flama per art de màgia. Està cremant gas, és a dir hidrocarburs. Que no són cent per cent purs sinó que contenen restes d’altres productes que amb la flama cremen i queden dipositats. La flama d’un encenedor pots ennegrir qualsevol superfície. En part serà per la combustió del que estem cremant, però també per la combustió de les impureses del gas, que no deixen de ser carbonissa i que normalment el veiem com un tènue “fum”.

Si més no, podem dir que els conspiranoics ens serveixen per repassar ocasionalment alguns coneixements de ciència bàsica que teníem oblidats. Ja veurem que podem aprendre o recordar del món real gràcies a la propera dèria amb què es despengin.

Per cert, tot plegat no és nou. Ja fa uns anys es troben vídeos a youtube mostrant el fenòmen sense recórrer a explicacions absurdes.

(Si és que ni tan sols són originals…)

10 thoughts on “Diu que la neu no és neu…

 1. Ben embolicada aquesta gent! Superen es dilema meu entre cloïsses i pistatxos tancats 😉

  Va bé que mostris aquest cas nou, i així com ja fas, guiant, serviria potser per aprendre a diferenciar o tenir més criteri.
  Sí que em sembla el que dius, que aquests volien figurar massa, embulls conspiranoics, poca formació i molta ‘deformació’.
  Ànims als mestres d’assignatures i tallers que ho vegin 🙂

 2. Com es nota que els científics esteu a sou i cada dos per tres heu de justificar-ho. Avui qui era que pagava? Perquè això de dir que la neu es transforma en H2O no ho acabo de veure.

 3. Doncs tenen raó, és més, això no és neu neu però és que quan plou no és aigua aigua,… és pixum, perquè ens pixen a sobre, sempre !

 4. Aquestes coses em fan pensar en les classes de filosofia clàssica on els grecs debatien sobre si tothom ha de poder votar o només les “aptes”.

 5. Aixó de que la “NEU NO ÉS NEU” te una explicació coherent .
  L’aigua congelada “neu” té una calor alta específica. Si la bola de neu li treuen l’aire que hi ha entre els flocs de gel( amb el encenedor) que estan en contacte amb els altres flocs de gel i prenem el foc, la calor es dispara per tota la massa de gel , sense fondre per l’alta calor determinada.
  I llavors el que podrem dir seria que, els floc de gel que cau seria com de plàstic, també es pot saber perquè quan prenem el encenedor al gel es comença a posar de color negra i despren una olor a plàstic cremat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *