Dones, homes i virus

Històricament, la medicina es va enfocar a tractar i restablir la salut del cos dels homes. En el cas del cos de les dones, s’assumia que funcionava aproximadament igual, excepte per malalties directament lligades amb el sexe i la reproducció. Bé, molt em temo que en moltes èpoques, ni tan sols feien aquesta assumpció i simplement no els preocupava el cos de la dona més enllà de la tasca de reproducció. Ara, per sort, les coses han canviat i cada vegada tenim més clar que cal entendre les diferències que hi ha entre cossos masculins i femenins per tal d’ajustar els tractaments a cada cas.

L’exemple, més conegut d’això és el cas dels infarts, en els que tothom coneix els símptomes (dolor intens al pit que s’estén cap al braç) però no tothom recorda que aquests serveixen per als infarts en els homes, però no en les dones, que tenen símptomes diferents (dolor al coll, dificultat per respirar, nàusees i mareig). Per això els infarts poden ser més greus en dones, ja que es triguen més a identificar.

I què passa amb la Covid19? Com acostuma a passar, hi ha algunes diferències. Un estudi que recollia dades de molts països ha trobat que no hi ha massa diferència en la possibilitat de contagi. En alguns països surt que el percentatge és més gran entre home si en altres són les dones les més afectades, però les diferències són petites. Semblaria que en risc de contagi anem a la par.

En canvi, el risc de mort és clarament superior pels homes. Aproximadament el doble. Hi ha diferències entre països, però en tots els casos, els homes ho tenen pitjor. Això no és cap sorpresa i una tendència similar ja es va veure en els casos de la SARS i la MERS.

En això segurament hi ha factors socials, com ara que els homes solen fumar més i per tant, els pulmons ja comencen en pitjors condicions (aquí ja no parlariem de sexe sinó de gènere). Però també hi ha diferències en la manera com respon la immunitat. Sembla que en la resposta masculina té més importància la immunitat humoral (la dels anticossos) mentre que en la femenina, la immunitat cel·lular (la de les cèl·lules T) guanya pes. No són diferències enormes, però deuen contribuir a explicar la major mortalitat masculina.

Caldrà seguir investigant per entendre aquestes diferències i poder ajustar millor els tractaments, però un fet m’ha cridat l’atenció. En l’estudi, (i en pàgines que recullen aquestes dades) els autors s’han trobat que hi ha països que no diferencien per sexe les dades relacionades amb la pandèmia. El tema de sexe, gènere, drets i discriminacions és sensible i delicat, però evitar-se problemes simplement deixant d’especificar el sexe dels pacients ens avoca de nou a ignorar unes diferències fisiològiques que poden tenir conseqüències en la salut de les persones.

Quan es fan estudis per entendre la salut i la malaltia hi ha factors que cal tenir en consideració, per molt que socialment siguin conflictius. Hi ha malalties que afecten de maneres diferents depenent de l’edat, el sexe, la raça, l’estatus social i mil factors que poden ser socialment sensibles, però clínicament rellevants. És una informació que cal tractar amb cura, però passar-la per alt segur que és un error. Ha costat molt posar sobre la taula la importància de tenir en compte les diferències entre les fisiologies masculina i femenina en la medicina com per començar a ignorar-les de nou.

4 thoughts on “Dones, homes i virus

  1. Ànims per recolçar i rectificar així sa medicina que no atenia bé ses dones!
    No soc pèl-roig. Però per cabell sí que he notat camvis, però socials. No en es cos, com es mite de Sansó.
    Una anècdota, per exemple, amb cabell llarg, m’aturen per demanar-me paper per fumar. I amb cabell mooolt curt, pastilles i per esnifar!
    Sobretot passa voltant de nit, i sovint no els entenc. I algun pic despistat els he respost preguntant si em demanaven ‘foc?’ I ets angloparlants pensen que els demanes ‘fuck?’ -sexe. Si son grup de noies, tant pot sorgir riures com algun susto…

    1. Molt bo! M’has fet riure una bona estona i això és molt sà! Et demanaria que ampliessis el ventall amb altres variables: rapat al zero, bigoti, barba… Tot un món per explorar!

      1. El més greu fou a 1-3 mm que emaprava per estalviar o comoditat.
        Agradaba en ambient social de ideologies equitatives i antiracistes, que gastavem poc en estètica, com orígens de SHARP, de Skinheads Against Racial Prejudice. Diria que sa idea és d’orígens de gent molt humil. Jo no ho he conegut però, ni gent d’aquests moviments…
        Sa llàstima és que fora d’aquest àmbit, sa gent comunament sol pensar en un cap pelat pel contrari, un skin head de dretes! I se m’atracava gent de nit de bon rollo, però simpatitzant de extrema dreta!
        Per sort, amb barbeta de perilla ho vaig limitar, els feia dubtar més 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *