L’any 1918 va esclatar la pandèmia de la grip espanyola. Aquests mesos s’ha fet servir moltes vegades per comparar el que va passar aleshores amb el que tenim ara entre mans. Però cal vigilar i recordar que la comparació és difícil. La grip espanyola va matar cinquanta milions de persones en poc més d’un any. La covid19 és un problema molt gros, però la seva magnitud no arriba a la de la grip del 1918.
Però les comparacions permeten veure quines coses han canviat i en quines estem més o menys igual que aleshores. En aquella pandèmia, els metges encara no coneixien l’agent que la causava. Pocs anys abans encara pensaven que era un bacteri i, en realitat, el virus no es va poder aïllar fins a l’any 1933. De manera que lluitaven contra la malaltia amb unes eines molt pobres.
Quines mesures es feien servir? Doncs potser ens sonaran. El que les campanyes de les autoritats promovien era l’ús de mascaretes, rentar-se les mans i mantenir la distància social. Durant els moments més durs, molts països van cancel·lar actes multitudinaris i un dels problemes de la premsa americana era com s’ho podien fer per celebrar el Halloween o Nadal. Si fa no fa, tot igual que ara. Les mascaretes són millors, però la resta és similar.
Però el que m’ha fet més gràcia és que també hi havia els experts en negar-ho tot. En diverses ciutats dels Estats Units es va formar la Lliga contra les mascaretes. Una associació que denunciava que es fessin servir mascaretes. Deien que no eren higièniques, que atemptaven contra la llibertat de les persones i que estava “científicament” demostrat que no protegien. De nou, una història que es repeteix.
D’altra banda, en aquesta ocasió la recerca s’ha posat les piles, es va identificar l’enemic en pocs dies i en un any ja es disposa de la vacuna. Seguim sense medicaments efectius per tractar la malaltia, però això ens passa amb gairebé tots els virus. Són unes entitats condemnadament difícils d’eliminar. Hem tingut sort, ja que la letalitat del virus de la Covid19 és molt menor que la que gastava la soca de la grip espanyola, però valdria la pena aprendre algunes lliçons. Altres pandèmies molt pitjors vindran en un futur. Seguir invertint en ciència i filar una mica més prim al moment de triar els representants i líders que han de prendre les decisions són coses més importants del que sembla. Quan les coses van bé, pot semblar que no ve d’aquí, però quan venen mal dades marquen molt la diferència.
També podríem afegir que estem pitjor en la densitat de població. Una mesura que hauria de ser obligatòria seria fer habitatges, oficines i botigues ben ventilats i amb filtres que capturin els virus. Això, faria que respiressim millor ( menys CO2) i ems protegissim de futures pandèmies. De fet seria encara millor fer vida a l’exterior en zones més verdes també.
Jo vot perquè es facin més activitats abrigats i cada poc exercici i sopeta. I més porxades amb venecianes transparents i llençols filtrant sa pols. O circ i teatre en es Camp Nou, com sa festa des Club Super3 a Montjuïc.
També vot per més ‘política i llei’ especial per sa natura ‘no humana’.
N’hi ha amb personalitat jurídica, tutelada per nadius. Com algun riu o selva a Nova Zelanda, o alguna més a Sudamèrica.
I són curioses ses ‘persones no humanes’ primats. Però no poden ben bé igual parlar o votar o ser elegits. D’infants noltros sí podem fer eleccions a delegat de curs, o a capità d’equip.
Potser inventen un sistema perquè puguin votar es ratolins, vaques, primats, aucells, dofins… Seria pitjor si ets animals voten es des Suprem i Madrid amb un sociograma o polsant palanques de cacauets?
;-D
Distància social o distància física?
Física, és clar. Es fa servir l’expressió distància social, però estrictament és una cosa diferent