Efectes secundaris

Ara que ja han començat a vacunar i que, si tot va bé, aviat tindrem vacuna per aquí, segur que hi haurà un tema que passarà a ser centre d’atenció: els efectes secundaris. Als mitjans de comunicació ja se’n parla, de vegades amb un nivell d’exageració i dramatisme que frega el ridícul. Però sí que és cert que la vacuna tindrà efectes secundaris. En realitat, pràcticament totes les vacunes en tenen.

El motiu és molt senzill. El que estem fent és activar el sistema immunitari per lluitar contra el virus, però sense injectar el virus viable. Essencialment és un entrenament. Un entrenament intens. Si t’entrenes per fer un combat de boxa, acabaràs cansat, suat, amb el cor accelerat i t’hauràs endut uns quants mastegots. El mateix passa si t’entrenes per pujar una muntanya. Faràs ascensions a cims més petits i senzills, però forçaràs la musculatura, suaràs i et cansaràs. Ningú amb dos dits de seny pensa que es pot fer un entrenament i acabar com si no haguessis fet absolutament cap esforç.

Doncs amb el sistema immunitari passa exactament el mateix. Probablement la vacuna generi una mica de febre, dolor muscular, malestar i bona part dels símptomes que tenim quan patim una infecció vírica. Seran amb una intensitat molt menor, ja que en realitat el virus no hi és, però apareixeran alguns dels efectes que es desencadenen quan els limfòcits es posen en marxa. Una infecció causa febre i part del metabolisme es modifica per mirar d’aturar al virus. Això és el que fa que ens trobem malament. “Cruixits”. No ho causa el virus, sinó la lluita del nostre cos contra el virus.

Doncs quan ens vacunem, aquests mecanismes també es poden activar, encara que a un nivell menor, ja que en realitat no hi ha virus. Però el sistema immunitari pensa que sí, de manera que respon com si hi fos. Aquests efectes secundaris poden ser una llauna, però indiquen que els nostres limfòcits estan responent com cal. La majoria d’aquests símptomes són lleus, es poden tractar amb un analgèsic senzill i desapareixen en un parell de dies.

També pot fer mal el lloc de la punxada. De nou, és normal. Allà és on té lloc el combat. És on van les nostres cèl·lules de defensa i on es generen els senyals que criden a més limfòcits. Per fer que hi vagin, el cos fa que els vasos sanguinis es dilatin i que part del plasma surti dels capil·lars i es fiqui entre les fibres musculars. No pots lluitar contra un virus que hi ha entre les cèl·lules si tu et quedes dins les artèries. En realitat, com més limfòcits hi vagin millor. I el mal i la inflamació de la zona tampoc és tan terrible.

Aquests són efectes secundaris menors, dels que es donen per suposat i que no s’entén gaire com és que poden sortir en titulars de notícies. De vegades semblaria que alguns periodistes són uns figaflors acabats.

D’altra banda, sempre pot haver-hi algun efecte més seriós. El cas de les al·lèrgies és el més conegut. Una reacció al·lèrgica es pot causar per mil coses. Hi ha qui és al·lèrgic als cacauets, a la verdura, a les picades d’abelles o a la penicil·lina. Es pot ser al·lèrgic a qualsevol cosa, de manera que també hi pot haver qui sigui al·lèrgic a algun dels components de la vacuna. Aquestes reaccions són molt infreqüents, però perilloses, i cal reaccionar ràpidament si tenen lloc. Per això les vacunes les posa sempre personal sanitari. Ells saben el que cal fer en aquests casos. És una precaució que s’aplica en totes les vacunes. No només en les noves.

I un altre tema de conversa serà el dels efectes a llarg termini. En principi són poc probables. Les vacunes poden donar problemes molt al principi, però després d’unes hores, o dies com a molt, els components es degraden o s’eliminen. Naturalment caldrà fer seguiment, com es fa amb tots els medicaments nous, però en principi no hi ha motius raonables per patir.

(Per cert. Si dediquem molt temps a parlar i pensar en els efectes secundaris, igual desencadenem un efecte nocebo que, ben mirat, ens podríem estalviar si ens preguéssim les coses amb una mica de seny i calma.)

5 thoughts on “Efectes secundaris

 1. Ja he iniciat l’enviament massiu d’enllaços a l’article d’avui. Fa mandra, perquè els arguments es poden qualificar d’evidents, però val la pena.
  Amb molta gent he tingut aquesta conversa que acostuma anar precedida d’un “Al Facebook diu que…”.
  En fi… Divulguem!

 2. Aquest any recomanen especialment que gent d’una certa edat es vacuni de la grip. És veritat, com diuen, que podria protegir una mica del virus de la COVID? O bé es per no saturar encara més el sistema sanitari o per alguna altra raó? Gràcies.

 3. Els derivats de nocebo i placebo deu ser recursijs, inabarcables. Com un fractal de fer conjunts a parvulitos o Barri Sèsam. O sommiar que es sommia, o pelis com The Matrix. O videojocs recursius com https://samhogan.itch.io/game-inside-a-game
  Imatges especulars dins altres, com dos miralls o càmeres que es miren

  1. La solució pel nocebos i derivats no sé si podria ser com les dels “koans” Que eren uns exercicis d’assatjar problemes impossibles, per aprendre a meditar. Les sopes pels “koans” crec que eren ‘no pensar-hi gaire’…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *