El nom del virus i el nom de la malaltia

Sembla que ens fem una mica d’embolic amb els noms, de manera que val la pena aclarir termes. No és el mateix el microbi, que la malaltia causada pel microbi. Per això, el Treponema és un bacteri i la sífilis és una malaltia causada pel Treponema. O la malària, que la causa un protozou anomenat Plasmodi. És veritat que de vegades coincideix el nom i la malaltia, com la grip i el virus de la grip, o la ràbia i el virus de la ràbia, però en general s’ha d’anar amb compte de no equivocar-se.

I sembla que molts ens estem equivocant amb el nou nom que li han posat al coronavirus d’actualitat. L’Organització Mundial de la Salut ha batejat amb el nom de COVID-19 a la malaltia. No al virus!

Al virus també li han posat un nom concret. Es diu SARS-CoV-2. No és un nom triat per l’OMS, sinó pel grup d’estudi de Coronavirus del Comitè Internacional de Taxonomia de Virus.

De manera que et pots encomanar amb el SARS-CoV-2 i de resultes del contagi, patir la COVID-19. Uns noms que no són el súmmum del glamur, però que resulten pràctics per diferents motius.

En el cas del virus, li han posat així per les sigles en anglès de “Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus”. El número dos és perquè l’epidèmia de SARS de fa uns anys també va ser una síndrome respiratòria aguda causada per un coronavirus. Si, com no seria estrany, d’aquí a uns anys apareix un altre coronavirus diferent que també causa una patologia similar, suposo que li diran SARS-CoV-3.

En realitat sabem, des de gairebé el començament, que el virus d’ara és molt similar al que va desencadenar la SARS l’any 2003, de manera que el nom simplement reflecteix aquest parentiu evolutiu. Fins ara li dèiem nCoV-19 per “nou Coronavirus de l’any 19”. Generalment es posa aquest nom, poc precís (“nou CoV”) fins que no es decideix el definitiu. De totes maneres, una cosa és el nom oficial “tècnic” i una altra serà com li acabarem dient. Al VIH li solem dir “el virus de la SIDA” i també ens entenem. Els mitjans de comunicació i les xarxes socials decidiran.  

I pel que fa a la malaltia. El que ha insistit l’OMS era en evitar lligar el nom a una zona concreta. Per exemple, podrien haver-li dit “pneumònia de Wuhan”, però això fàcilment estigmatitzaria als habitants i tot el que es produís allà. Molta gent pensa que la grip espanyola es va iniciar a Espanya, tot i que en absolut va ser així. Parlar de la grip porcina pot suggerir que és perillós menjar carn de porc, cosa que tampoc és  certa. De manera que semblava assenyat evitar un nom que, ni que fos de manera inconscient, apuntés a algun col·lectiu, animal o indret. En aquest sentit, COVID-19 pot ser més o menys enginyós, però compleix amb aquesta premissa.

Per cert, COVID-19 són unes sigles, de manera que va tot en majúscules, igual que SARS, MERS o SIDA. I, això no ho se segur i els entesos en etimologia ho aclariran, però en ser una malaltia, potser ha de ser amb article femení.

Lo de COVID-19 no té massa secret. Deriva de Malaltia del Coronavirus (en anglès “COronaVIrus Disease”) de l’any 19 i sembla que resulta fàcil de pronunciar en diferents idiomes. A mi em fa pensar en el Cobi i les olimpíades, però en poc temps ja ens hi acostumarem. Igual que passa amb el nom del virus, si un altre any arriba una epidèmia causada per un altre coronavirus li diran (a la malaltia) COVID-23, COVID-31 o el que calgui.

6 thoughts on “El nom del virus i el nom de la malaltia

  1. Quin embolic! Els dos em semblen noms de malaltia. Durant la gran grippe de 1918/19 van tancara la Universitat a Barcelona i de ben segur que qui va poder va marxar de ciutat. El que no es va evitar és que s’escampés. A vere si ara poden confinar el bitxo aquest.

    1. Aquesta mena de virus que es transmeten amb tanta facilitat són molt difícils de contenir. Creuem els dits.
      Sobretot creuem-los per tal que no arribi a països amb sistemes sanitaris i de control menys eficients.

  2. Per evadir m’ha funcionat fer un capfico i encalçar fems salat. I fa poc vaig aprofitar 21°C al febrer, solejat poc vent i ona! Ses aferrades semblen com més accessibles amb tanta pandemiai, ai, aiatxim! ooops ui… ui…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *