El vestit nou de l’astronauta

Si tot va bé, demà a quarts de cinc, hora americana, s’enlairarà un coet Falcon 9 de la base Kennedy Space Center de la NASA, a Florida. El coet portarà una nau Dragon 2 (o  “Crew Dragon”) i serà la primera vegada, després de l’aturada del programa del transbordador espacial,  que els Estats Units enviaran astronautes a l’espai sense dependre dels coets russos. Serà una missió conjunta de la NASA i la companyia Space X, la de l’Elon Musk, de manera que també serà la primera vegada que una companyia privada s’encarregui d’enviar humans a l’espai.

Naturalment, a part de l’apartat tecnològic, han buscat un disseny que marqui la diferència. I tot i que la nau els ha quedat força futurista, la veritat és que no sé que pensar dels vestits que han dissenyat pels astronautes. Certament han trencat amb la tendència dels equips anteriors, però se’m fa com estrany. Un estil més aviat de pel·lícula de ciència-ficció de fa uns quants anyets.

Que agradi o no és irrellevant pel que fa a la funcionalitat. Es veu que estan realment ben pensats, que són fets d’una sola peça i amb dues capes diferenciades. La interior s’encarrega de mantenir la pressió atmosfèrica i l’exterior ofereix protecció contra el foc. Són equips per estar dins la nau durant enlairaments i aterratges, no pas per sortir a l’espai. Per aquestes coses seguiran amb els vestits de la NASA. A més, els vestits aquests es connecten al seient i passen a formar part de l’estructura de la nau, amb el manteniment de les constants vitals, temperatura, oxigen i tot el que un vestit d’astronauta ha de fer. Només que en versió de disseny que intenta, i aconsegueix, marcar la diferència. Suposo que amb el temps ja ens hi acostumarem.

Pel que es veu, aviat podrem saber quina empresa o agència organitza quina missió només mirant els equips que porten. El gris metàl·lic de les Gèmini, el blanc amb coses i endolls afegits de les missions Apol·lo, el mono carbassa de les missions del transbordador espacial, el gris clar dels russos i la seva copia xinesa… Ara hi haurà el blanc asèptic de les missions de Space X i ja estan preparant els nous equipaments per les missions que prepara la NASA, en el projecte “Starliner”. I això per no parlar dels que preparen per futures missions a Mart!

4 thoughts on “El vestit nou de l’astronauta

 1. Uau, m’encanten!
  Sembla ciència ficció!
  I a veure si ens sorprenen amb ‘tratges’ exteriors pintats, com de làtex.
  No sé si van solventant un poc millor poder fer pipí ses dones o popó. Seria un avanç per vida quotidiana a llocs contaminats.
  Pintar-se un vestit es podria aplicar per nedar més natural, com naturista, intens i molta estona. Quan la mar és contaminat és molt diferent de nedar amb tratge sec, inflat. Es panyals, sondes o entubaments encara molesten un poc massa.
  Ets astronautes gairebé naturistes tendrien èxit comercial! Per exemple, unes imatges de dues astronautes pintant-se de làtex i saltar per sa lluna amb tubs a orificis. Ajudarien a pujar molts coets, o no?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *