El virus a la boca

Del virus de la covid-19 ja hem après que infecta diferents cèl·lules del cos, sempre que tinguin a la seva superfície la proteïna ACE2, que és la que fa servir per unir-s’hi. També li cal una segona proteïna que col·labora en l’entrada, una proteïnasa anomenada TMPRSS2. Sospito que si d’aquesta se’n parla menys és degut en bona part al fet que el seu nom és essencialment impronunciable.

Les dues proteïnes, ACE2 i TMPRSS2 són bastant freqüents, però el virus ens causa problemes sobretot quan infecta els pulmons. No és el mateix infectar cèl·lules dels budells i tenir diarrea, que infectar cèl·lules del pulmó i limitar la capacitat de respirar. Però les infeccions d’altres tipus cel·lulars permeten entendre els efectes menys letals, però igualment reals, del virus.

Un dels més coneguts és la pèrdua o l’alteració en la percepció del gust. I això podria estar relacionat amb la capacitat del virus per infectar també cèl·lules de la boca. En un estudi preliminar (d’aquells que encara caldrà confirmar) han estudiat la presència de les proteïnes d’unió al virus en cèl·lules de la boca i les han trobat en la majoria. Això vol dir que el virus pot infectar diferents cèl·lules de la llengua, de les parets de les galtes, de les genives i, sobretot, de les glàndules salivals.

Aquestes últimes semblen ser particularment importants, ja que la saliva que es generi tindrà virus i també cèl·lules infectades pel virus. Això farà que viatjant per la saliva pugui arribar a altes indrets del cos i que pugui sortir amb més facilitat quan esternudem o, simplement parlem. D’altra banda, també pot passar que s’afecti la producció de saliva i, per tant, la percepció del sabor dels aliments. Després de tot, la majoria de molècules que activen els receptors del gust a la boca han de transportar-se solubilitzades en la saliva. Amb la boca seca les coses perden el sabor!

Només amb això dubto que n’hi hagi prou per explicar la pèrdua de gust, però segurament forma part de l’equació. I és un estudi interessant perquè ajuda a recordar que no tot el relacionat amb la covid19 passa als pulmons. La boca, i molt particularment les glàndules salivals, poden tenir un paper prou important, sobretot en els mecanismes de transmissió. No costa gaire imaginar que alguns asimptomàtics podrien ser per estar molt infectats en cèl·lules de la boca però no (o molt poc) en les dels pulmons.

Que hi ha coronavirus a la saliva ja se sabia i, de fet, per això s’estan mirant de desenvolupar tests que fan servir saliva en lloc dels empipadors frotis nasals. No és que els frotis nasals facin mal ni res de tot això (que hi ha qui es queixa per tot) però fer servir una mica de saliva és indiscutiblement més senzill. També ens indica que, a més de les microgotes i els aerosols, els intercanvis de saliva poden transmetre el virus. Per si la covid19 no ens amarga prou la vida, també caldrà vigilar amb els petons…

2 thoughts on “El virus a la boca

  1. Antigament alguns profes de sexe segur, per cunilingus recomanaven usar paper de plàstic fi. Es típic transparent per bocates. I sí, ens venen molts curiositats amb aquests temes 🙂
    Sa gent té molts petons pendents i haurem de practicar com es fan.
    Ai, amb això des virus i boca, rient ja imagino un yutuber petoniso organitzant tallers de petons segurs per a rics

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *