El virus i la nova tecnologia que estan instal·lant

El virus no és tremendament mortal, però com que s’encomana molt, els morts superen el milió. I la seva aparició no deixa de ser un misteri. Per això hi ha qui ho ha relacionat amb les noves tecnologies. És massa casualitat que a mesura que s’escampa la nova xarxa de connexió vagin apareixent cada vegada més casos. Per això una de les teories que circulen és que l’origen del nou virus està relacionat amb … l’electricitat.

Aquest raonament es va fer durant el brot de la que es va conèixer com a Grip Russa, a finals del segle XIX. La grip russa va infectar prop de vint-i-cinc milions de persones i va causar més d’un milió de morts, de manera que l’hivern del 1889 va ser tema de portades a tots els diaris europeus. En aquell temps no hi havia cap tractament (i ni somnis d’una vacuna) de manera que es limitaven a mesures de distància social, aïllament dels malalts, repòs i hidratació. Les altres alternatives que intentaven solien ser pitjors que la malaltia. També muntaven hospitals especials per als malalts de la grip, encara que en realitat es limitaven a grans tendes de campanya. Ara està bastant oblidada, segurament eclipsada per la terrible grip espanyola que va esclatar trenta anys després.

Però en aquell moment calia trobar-hi una explicació, i una de les hipòtesis lligava el nou virus amb l’electricitat, la nova tecnologia emergent, el 5G de l’època. En aquell temps s’anaven establint xarxes elèctriques i les noves tecnologies que hi anaven associades, com el telègraf, estaven canviant el món d’una manera ben radical. Lligar una nova tecnologia amb una nova malaltia era un pas molt fàcil de fer. Tan fàcil, que no hem deixat de fer-ho una vegada i una altra.

En una notícia publicada per aquell temps es feia referència al lligam entre la xarxa elèctrica i el nou virus i una prova era que hi havia molts casos de grip russa entre els treballadors del telègraf. Tothom sabia que estaven molt exposats als cables de telecomunicacions, que funcionaven amb electricitat. De fet, hi ha teories més absurdes circulant avui en dia sobre la covid19. Curiosament també hi havia qui deia que la podia curar amb una solució mineral que, segons afirmaven, ho curava gairebé tot de manera natural i sense fàrmacs. Realment, les coses semblen noves, però en realitat són versions maquillades d’idees molt velles. Conspiranòics! heu de millorar, que us repetiu massa.

Per cert, aquella epidèmia va tenir cinc onades, entre el 1889 i el 1894. Res, només per tenir-ho present…

5 thoughts on “El virus i la nova tecnologia que estan instal·lant

  1. Interessantíssim article, com sempre! Compte, que crec que se t’ha escapat una errada, suposo que volies dir 1894 i no 1994.

  2. Respecte a les noves tecnologies hi ha de tot tipus de reaccions. Per Manresa fa anys vaig conèixer gent al camp amb estil un poc ecosostenible autosuficient i no sé si potser un poc com alternativa o ‘new age’ que sorprendria a molts. Aquí un enllaç a un vídeo de humor sobre una oferta de feina de granger solitari mooolt llunyà però prou apanyat:
    youtube.com/watch?v=8HZ4DnVfWYQ
    I és amb androides i àliens i tot…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *