Errar en les pors

Hi ha moments en què sembla que perdem els punts de referència i, en conseqüència, errem els objectius. Ara estem vivint un d’aquests moments. Un moment en el qual sembla que els que ens ha d’amoïnar, el que ens fa perdre la son, són uns efectes extremadament improbables lligats a les vacunes mentre passem per alt que la malaltia el problema real.

És la Covid19 la que ens pot portar a l’hospital, i és el virus que la causa el que s’està emportant la vida de centenars de persones cada dia. Les UCI dels hospitals no estan plenes de gent amb problemes causats per cap vacuna. Estan plenes de persones que s’ofeguen amb els pulmons col·lapsant per culpa del virus. I potser una bona part d’elles sí que tenen problemes de trombosis, però el causant és, de nou, el virus.

Sembla que hem oblidat tot el que hem passat aquest any, els companys que ens han deixat i el daltabaix econòmic, cultural i social que hem patit i que arrossegarem durant molt temps. La pandèmia potser no ha sigut de les pitjors de la història, però ens ha colpejat fort. I ara que finalment tenim una eina per canviar les coses, desencadenem una onada de por i inseguretat que ens està fent perdre un temps incalculablement valuós.

Portem mesos confiant-nos, tancant territoris, mantenint distància, vivint amb mascaretes i tenint por fins i tot d’abraçar-nos. Tot això no impedia que l’epidèmia seguis fent el seu curs, però ajudava a alentir-la i a guanyar temps fins que la ciència desenvolupés una vacuna. Aconseguir-ho en només un any ha representat un esforç del que la majoria no en som conscients, però s’ha aconseguit.

De totes maneres, només són vacunes. Possiblement són dels avenços més remarcables que ha aconseguit la medicina, però no fan miracles. Per descomptat hi haurà efectes secundaris i fins i tot reaccions fatals a la vacuna. No hi ha res que no tingui aquests efectes. Tots els humans ens assemblem, però en el fons cada cos és una història diferent. De manera que tenim set mil milions de versions del cos humà i, inevitablement, alguns tindran una resposta dolenta a la vacuna. Passa amb tots els medicaments, amb tots els aliments i, essencialment, amb tot.

Podem morir per prendre un antibiòtic, per menjar un cacauet o per la picada d’una abella. Coses que a la immensa majoria de la població no li fan res, a tu et poden matar. Les criatures poden creure en la màgia i esperar que un remei miraculós faci desaparèixer la malaltia sense cap risc. Però podríem esperar una mica de racionalitat de les persones adultes. S’ha aconseguit que el risc associat a les vacunes sigui increïblement petit. Tal com diu un acudit que circula aquests dies, ens estem comportant com si quan s’enfonsava el Titànic, els passatgers s’haguessin posat a discutir la fiabilitat dels bots salvavides.

També estaria bé que els mitjans de comunicació deixessin d’emetre missatges que només fan que espantar la població. D’entrevistar famosos que, potser són bons en la seva professió, però de ben cert mostren una olímpica ignorància en temes de ciència i salut. Són coses que permeten guanyar audiències, però tergiversen la percepció del risc i afebleixen el ritme de vacunació. I això costarà vides. En aquests temes no és gens fàcil l’equilibri entre informar i atemorir, però mai no hauríem d’oblidar que és molt fàcil espantar, i és molt difícil fer passar la por. I que cada dia que passem sense esprémer del tot les eines que tenim contra el virus són dies en què seguirà morint gent a les UCI. Quants morts val un punt d’audiència o uns quants milers de clics a la teva web?

Fa uns dies patíem pels efectes de la vacuna d’AstraZeneca. Ahir per la de Janssen. Per cert, la Sputnik russa funciona amb el mateix principi, de manera que gairebé segur tindrà uns efectes similars (els bons i els dolents). De les altres vacunes no tenim notícies, però no ens enganyem. També tenen efectes secundaris rars que poden ser greus i potencialment letals. Quins? No ho sé. Però el que sé del cert és que no hi ha res que, si li dónes a centenars de milions de persones, no topi amb algú a qui li senti fatal. També confio que els sistemes de farmacovigilància ho detectaran i posaran de manifest. No per espantar-nos, sinó per fer que els sanitaris tinguin clar el que excepcionalment pot passar i com caldria actuar si es donés el cas.

I sobretot, no hem d’oblidar que el virus és molt més letal, molt més implacable i molt més abundant. Els afectats per la vacuna són tan pocs que encara tenen noms i cares. Els morts per la covid19 són tants, que esdevenen només estadístiques. La diferent càrrega emocional ens empeny a confondre els riscos.

L’error més estúpid que és pots cometre en una guerra és equivocar-te d’enemic.

7 thoughts on “Errar en les pors

  1. Fantàstic article, com tots els teus. Tant de bo els qui manen tinguessin les coses tan clares. Gràcies!

  2. Totalment d’acord. Tan de bo, els polítics deixessin de tenir por d’uns pocs casos estadísticament poc significatius i prenessin decisions per evitar els morts per causes més esteses com la covid-19. Hem de millorar la cultura matemàtica, especialment en probabilitats.

  3. Molt ben dit. La societat del benestar i hipertecnificada ens ha portat a uns nivells de seguretat inconcebibles en qualsevol època històrica anterior. Tant ens hi hem acostumat que donem per fet falsedats com que el risc zero no existeix i que les coses son gratis o sense conseqüències adverses. De tal manera que, quan per alguna raó l’error d’aquestes percepcions es posa de manifest, enlloc de posar les coses al seu lloc, “ens equivoquem d’enemic”, com dius (amb el concurs inestimable de periodistes i poítics).

  4. Ben explicat i ben raonat, amb les dades matemàtiques a la mà la realitat és la que és.

    El problema és que arribes a un punt en que veus tants interessos que pots arribar a no creure en res. Interessos econòmics, evidentment. Les vacunes són un gran negoci, així que és “lògic” (dintre de la “lògica econòmica”) que hi hagi interessats en vendre la seva vacuna i mirar d’eliminar la competència. I més quan el mercat és enorme, està impacientíssim, i que com no sabem quan temps dura la protecció que ens ofereix, potser, aquesta vacunació hagi de tenir una certa periodicitat, cosa que vol dir més negoci per a uns i més despesa per a uns altres que, amb la seva lògica, voldran tenir l’opció més econòmica possible.

    Amb els sector econòmics apretant per tornar a la normalitat, una tornada que només podrà ser possible, i fins a cert punt, amb les vacunes, i els governs desitjant fer-ho, corres el risc de començar ha preguntar-te si el miracle d’haver obtingut les vacunes tan ràpid és de debò tan miracle com sembla. I que consti que jo m’ho crec, tot i que també penso que al no haver tingut tant de temps per assajar .pots trobar-te algun efecte no esperat (espero que petit). Ja ens ha passat més d’una vegada que medicaments d’ús comú després d’uns anys s’han prohibit per tenir efectes negatius.

    I és que quan veus el show d’ara aquesta vacuna la paro, ara l’altra se l’aplico a aquesta franja de població, ara canvio d’idea i se l’aplico a l’altra, ara dic que la vacuna xinesa doncs no era tan bona com deia,… i l’enorme quantitat de diners que mou tot això i com per menys quantitat s’han arribat a justificar enormes barbaritats,… home, malfiar has d’acabar malfiant ni que sigui per precaució.

    Jo penso vacunar-me de seguida que me l’ofereixin, però el panorama no tranquilitza, la veritat. I més quan veus que t’estan venent la idea que apa, dues punxades (o una segons el cas) i tot tornarà a ser com abans.

  5. Gràcies Dani per una entrada tan encertada. Hauria de ser de lectura obligada pels polítics de torn i pels que dirigeixen els mitjans de comunicació. La frivolitat en ambdós estaments ha quedat ben palesa.

  6. Com aerosol, i predominantment, crec que diuen fa poc a The Lancet “Ten scientific reasons in support of airborne transmission of SARS-CoV-2” https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00869-2
    Qui sap! Però no sembla es de Twelve Monkeys. Deu dispersar, desactivar, contagiar o afectar menys que sa peli… No tenc idea, si han aclarit si ajuden s’aire sec o amb certa contaminació o sal volant, Sol, calor…
    Ànims, bona curiositat i salut a tothom 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *