Fuita d’orina a l’espai

Un problema amb el lavabo de les naus de SpaceX ha posat en el punt de mira aquesta mena de serveis i les dificultats que comporten algunes funcions fisiològiques a l’espai. A més, ha servit per fer un munt de bromes. Potser ha sigut una broma del destí. L’Elon Musk va sortir en un capítol de la sèrie “The Big Bang Theory” i en alguns episodis, la trama anava, precisament, sobre els problemes amb el funcionament d’un lavabo espacial dissenyat per un dels protagonistes.

En els vols turístics que estan començant a fer, tot això no representa massa problema. La durada de l’aventura és de menys d’una hora. Un abandona la Terra havent fet les necessitats, i si cal s’aguanta fins al retorn. En altres missions, com les que transporten astronautes fins a l’estació espacial, el trajecte pot durar més estona, però tampoc és problema i sovint ho solucionen a base de bolquers súper-absorbents. A la ISS ja hi ha un lavabo ben preparat (aquí expliquen com funciona), de manera que tampoc és massa greu.

Però no deixa de ser empipador tenir un lavabo que perd orina per un dels tubs d’absorció. Sobretot perquè no hi ha d’haver líquids de cap classe flotant o escampant-se pels racons de la nau. Per això, ara estan mirant de reparar de pressa i corrents les juntures mal enganxades on sembla que hi ha el problema.

A veure. Que tampoc és que hi hagués tot de pipí flotant per la nau. En realitat els tripulants no van notar el problema, però una de les juntes perdia i part de l’orina no arribava al dipòsit d’emmagatzemament sinó que sortia a l’exterior del sistema. Però, és clar, aquesta és d’aquelles coses que has de solucionar quan són problemes petits. En cas contrari t’arrisques a què un dia sí que tinguis un bon merder per la nau. Literalment.

No seria la primera vegada. Una de les converses més divertides de les missions Apol·lo va tenir lloc durant la missió Apol·lo 10. Les transcripcions revelen com discutien, entre rialles, de qui era el cagalló que hi havia flotant per dins la nau i que tots tres negaven que fos seu. En aquells temps no tenien res més que bosses per recollir allò que el cos excretava. Un sistema poc funcional que, de vegades, fallava.

Ara, almenys, hi ha unes instal·lacions més ben preparades que, pel que diuen, permeten gaudir d’unes vistes fantàstiques de la Terra mentre van alleugerint-te. Si, a sobre, aconsegueixen que no tinguin pèrdues, serà genial.

4 thoughts on “Fuita d’orina a l’espai

  1. Què curiós! Antigament amb tant secrets, o no ho llegia, era un des misteris que tenia!
    Pobre popó orfe!
    Es glamour estel·lar també flota discret a s’ambient estival nàutic 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *