Gamarús!

Ets un gamarús! Aquesta expressió és d’aquelles que cada vegada es fan servir menys, però reconec que m’encanta. De petit no sabia a què feia referència, però amb el temps vaig descobrir que era un ocell rapinyaire i des d’aleshores em té el cor robat.

Pels que no hi entenem d’ocells, el gamarús (Strix aluco) es confon fàcilment amb els mussols i les òlibes. Si els poses un al costat de l’altre ja veus que són diferents, però l’aspecte general fa pensar en vols nocturns, crits que fan esgarrifar si els sents caminant per un bosc en la foscor i ratolins capturats per una ombra que sobtadament els cau al damunt.

Els grans ulls que tenen no resulten sorprenents tractant-se d’animals nocturns. Podríem pensar que tenen una visió particularment sensible, però la realitat és que no és gaire millor que la dels humans. Més que res perquè la nostra visió és força bona. Sí que tenen un truc per millorar les seves capacitats visuals nocturnes. A la retina no hi tenen cons sinó que està plena només de bastons. Si ho recordeu, els cons són les cèl·lules que permeten veure els colors, però que tenen menys sensibilitat. Els bastons només permeten veure en blanc i negre, però són més sensibles.

De manera que els pobres gamarussos viuen en un món en blanc i negre. De totes maneres, sent uns animals nocturns tampoc podrien gaudir gaire dels colors, així que no hi han perdut gran cosa. En canvi han guanyat en sensibilitat en situacions de poca il·luminació, com ara volar a la llum de la lluna.

Però, potser, el detall més cridaner d’aquesta mena d’animals és la capacitat que tenen per girar el coll fins a uns angles inimaginables pels humans. En contra del que es diu de vegades, no poden girar-lo del tot. No arriben a cobrir els 360 graus, però no els falta gaire. El seu angle de gir és de 270 graus, que no està gens malament.

Si giren tant el coll no és només per presumir. Nosaltres podem girar els ulls, apuntant-los en diferents direccions sense moure el cap. Sumant el moviment del cap amb el dels ulls, cobrim un camp visual més gran del que sembla. Els gamarussos i la resta d’ocells de la família no poden fer-ho. Els seus ulls estan fixes en la cavitat cranial. De fet, ni tan sols són rodons com els nostres. Més aviat semblen tubs arrodonits per l’extrem de fora. Per això sempre estan apuntant cap endavant, de manera que estan obligats a girar tot el cap per mirar cap als costats.

Però això porta molts problemes mecànics. En el nostre cas, un gir tan gran faria que les artèries que porten sang al cervell es col·lapsessin. A més, la flexibilitat que els caldria faria que fossin perillosament febles. El risc de patir accidents cerebrovasculars no és poca cosa si vas girant el cap gairebé del tot.

Per evitar-ho, aquests animals han desenvolupat un seguit d’estratègies que els protegeixen. Els vasos sanguinis no passen pels costats del coll com nosaltres, sinó que ho fan per davant i gairebé al costat del punt de rotació. També tenen unes venes i artèries plenes de connexions que fan que si una part es col·lapsa, la sang pugui seguir fluint per una via alternativa.

Tot plegat fa que quan et diuen “ets un gamarús” no t’ho has de prendre malament. En el fons t’estan dient que ets una obra mestra de la bioenginyeria!

5 thoughts on “Gamarús!

  1. El problema dels gamarussos és que són estrictament nocturns i, de dia, es mantenen immòbils als arbres confiant en el seu camuflatge. Quan els descobreixen (principalment els còrvids, però també altres ocellets) els criden i piquen i ells aguanten estoicament sense fer res. Suposo que d’aquí ve l’expressió de ser un gamarús. Si els poguéssim veure de nit ja és un altre tema: són depredadors ferotges i si algun ocellet s’hi acosta tindria les hores comptades.

  2. Si no recordo malament, en els mussols (parents dels gamarusos i suposo que també en aquests) és el sentit de l’oïda el que està extraordinàriament desenvolupat.

  3. Si torn un gamerús, seré millor que ara! Em costà diferenciar ses gates de nit, just ahir na Sara Montiel per n’Audrey Hepburn!
    Veure algunes nits totes ses gates iguals, deu ser un biaix per mancances de cons -o de conys? X-P

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *