Grafs per entendre el que està passant

On tenen lloc les infeccions per Covid19? No és una pregunta retòrica, ja que identificar com s’escampa el virus és imprescindible per poder emprendre actuacions que siguin efectives de cara a aturar la pandèmia. El que passa és que la resposta és més complexa del que ens agradaria i, a més, varia depenent dels costums socials de la zona.

Perquè això és un fet que cal retenir. El virus no s’escampa, no es transmet, no viatja. És un coi de virus i no té cap sistema de locomoció! Som nosaltres els qui l’escampem el transmetem i el portem de viatge. El cas de la Covid19 és particularment empipador pel fet, repetit tan sovint, que esdevenim contagiosos abans de notar els símptomes.

Esbrinar quins són els camins que segueix el virus es pot fer gràcies al seguiment de les variants genètiques que van apareixent. Quan ho han fet han vist que segueix un esquema previsible. La gran majoria de contagis tenen lloc en l’entorn familiar. Això és fàcil d’entendre, ja que amb la família és amb els qui estem en contacte més estret i durant més temps. També indica que en zones amb grans residències on es disposa d’espai per disminuir la distància de contacte la incidència de la pandèmia és menor que en indrets on la gent viu en pisos petits, compartint dormitoris i amb poca ventilació. Altres indrets on es donen condicions similars, però que no és ambient familiar, serien les residències, les presons i altres indrets on les persones passen molt temps en contacte proper.

Després hi ha l’efecte dels desplaçaments. Són, proporcionalment molts menys casos, però la seva importància rau en el fet que actuen traspassant la infecció d’un nucli familiar a un altre. Les xifres d’aquests casos poden ser enganyoses. Algú que s’ha infectat a casa pot infectar un parell o tres de persones més quan va a la feina, a un sopar o a donar una volta. El problema és que cada un d’aquests nous contagis introdueix el virus dins la seva comunitat o família, de manera que tornarem a tenir un nucli de propagació.

Per això les mesures per reduir la mobilitat són importants. I per això durant la primera onada la corba de contagis va caure tan dràsticament després d’un temps de confinament. I per això, quan les xifres encara són baixes, val la pena fer molts tests per identificar els portadors del virus i evitar que l’expandeixin a altres grups. El virus no desapareix, però se li fa molt més difícil anar generant nous focus. És tremendament difícil evitar els contagis dins l’entorn familiar, en canvi és més assequible limitar el salt del virus entre aquests nuclis. La clau com a societat és aconseguir fer-ho sense necessitar recórrer al confinament total. No cal dir que, per ara, sembla que no ho estem aconseguint…

I finalment hi ha els grans viatges. Uns pocs casos de persones infectades que transporten el virus de país en país i de continent en continent. Són relativament pocs, però quan el virus arriba troba un territori verge on pot començar a escampar-se sense dificultats. Naturalment, evitar l’entrada del virus seria ideal, però a la pràctica és gairebé impossible. Alguns països, com Nova Zelanda, se n’ha sortit per ara i el tenen molt controlat, però això de ser illes ajuda moltíssim i impedeix fer comparacions.

Un cas a part són els “superpropagadors“. Una sola persona que n’encomana centenars d’altres. Són casos molt cridaners, però poc freqüents. El cas d’una assistent a grans congregacions religioses, cantants d’alguna coral amb una xifra important de personal i casos similars.

Tot això es pot visualitzar dibuixant “grafs“. Esquemes on els punts són casos i les línies que els uneixen són els contagis. Sembla una aproximació una mica infantil, però hi ha tota una branca de la matemàtica, la teoria de grafs, dedicada a estudiar les característiques d’aquestes estructures i que tenen un munt d’aplicacions, sovint inesperades. Per això, en la lluita contra la Covid19, a més de metges i biòlegs, estan tenint tanta importància els matemàtics. Ells són els qui poden saber on val la pena actuar i on no cal perdre-hi el temps.

Una altra cosa és que després els escoltin i/o els facin cas.

5 thoughts on “Grafs per entendre el que està passant

  1. Doncs amb tants nusos potser es premi Darwin arriba a tothom conegut. O no, pes nusos molt a sa punta, com croissants que pasturam tímids

  2. Hi ha ‘conceptes’ divertits d’oficines anticontagis ben curioses. Una flotant és des Tideline Institut:

    youtube.com/watch?v=m-7SIdOB-pMo
    Igual es pot millorar amb escoletes a sa vorera i un catering a preu popular

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *