I ara, un senyal extraterrestre

Probablement no serà res, però tal com estan anant les coses en els darrers mesos, amb pandèmies, temporals històrics, crisis polítiques i tot el que el 2020 i el que portem del 2021 ens està oferint, és millor no descartar res. A més, sempre és divertit especular, almenys fins que les dades ens tornen a la realitat.

El cas és que a finals d’any es va anunciar el descobriment d’un senyal de ràdio, aparentment provinent de l’estrella Alfa de Centaure, que els astrònoms no podien adjudicar a cap font natural. Era un senyal excessivament “artificial”. En particular perquè la seva amplada de banda era extraordinàriament ajustat. La freqüència era de 982,002 MHz i les fonts naturals acostumen a emetre en unes freqüències més amples. Nosaltres sí que fem servir senyals amb freqüències molt ajustades, per poder aprofitar millor l’espectre electromagnètic i per millorar la qualitat, però la natura no es preocupa d’aquestes coses.

El senyal no semblava tenir gaire informació. Era una emissió continuada que detectaven mentre el telescopi apuntava a Alfa Centaure i que es va mantenir durant tres hores. Els detalls encara no estan clars del tot perquè l’equip que ho ha descobert està preparant una publicació amb tota la informació, però també s’ha dit que van observar un petit canvi en la freqüència. Un canvi que coincidiria amb l’esperat si el senyal s’enviés des d’un planeta que està orbitant al voltant de la seva estrella.

Perfecte. Podem posar en marxa la imaginació i especular amb l’existència d’una civilització tecnològica situada a l’estrella més propera al Sol. Podem fer-ho una estoneta fins que reflexionem i tornem a la realitat. Els humans hem enviat molts ginys cap a l’espai i si detectem un senyal amb unes característiques similars a les de la tecnologia que fem servir, el més probable, amb molta diferència, es que sigui un dels nostres aparells el qui ho està enviant. Tant pot ser una sonda de les que no estan controlades com un senyal enviat des de la Terra i que el telescopi detecta i interpreta malament. Sembla broma, però fa uns anys els científics es van tornar bojos intentant trobar l’origen d’uns misteriosos senyals que al final van resultar ser originats per un microones que funcionava malament i que estava al bar de l’observatori.

De manera que, gairebé segur (però no “totalment” segur) aquest senyal, batejat amb el nom de BLC1 (per l’anglès BreakthroughListen Candidate 1) tindrà un origen prosaic i decebedor. Si més no, servirà per afinar encara més els sistemes de filtratge de senyals i millorar el rendiment dels sistemes de cerca d’intel·ligència extraterrestre.

D’altra banda, si heu llegit “El problema dels tres cossos” convindreu que seria inquietant que el primer senyal que detectem vingués precisament d’Alfa Centaure. Quin millor moment que durant el 2020 per detectar un senyal provinent del planeta Trisolaris. Amb tot el que comportaria…

Neh. Serà un senyal d’origen humà. Segur.

6 thoughts on “I ara, un senyal extraterrestre

 1. Benvigut reinici!
  I sembla molt interesant ‘pirigau’, es blog de s’enllaç que dones des llibre.
  I tan content que estic des reinici, que amb s’esbiaix fins i tot em sembla bé s’errata a “…2020 i el que portem del 2012…”
  Salut i desitjos de bones recomanacions de lectures i motivacions, que valen molt quan som mig confinadets o limitats
  🙂

  1. Ai, errata meua, es blog es diria PIGRAU , de Sergi Pigrau, i no pirigau com he dit.
   Demano perdó. Potser ha sigut error meu mala lectura, per presses, desadaptat a fullejar amb fred per finestres obertes per covid.

 2. Una proposta de curiositat important -faig broma- deguda a sa COVID-19:
  Un pistatxo tancat provoca s’automatisme de no menjar-ho, per culpa de transferir s’automatisme de no menjar ses cloïsses tancades?
  Aquest automatisme seria més o menys fort amb sa quantitat de fred en es dits, ses presses, sa fam o des pistatxos que queden?

  Esbrinant-ho es resoldria un biaix dets homínids confinats?
  -faig broma, però qui sap si inspira bones idees…

 3. He llegit el problema dels tres cossos i estic acollonit per qualsevol senyal que pugui venir de l’espai, espero que resolguin el misteri aviat no arribin els veïns de visita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *