I quant dura?

Una pregunta que s’ha fet molt sovint aquests dies és “quant de temps aguanta viu el coronavirus en una superfície?”. És comprensible, ja que sabem que el contagi és per les gotetes que deixen anar els qui estan infectats però també per tocar les superfícies allà on s’hi ha dipositat aquestes gotetes.

En realitat hauríem de parlar de virus inactivats, ja que el concepte de mort en un virus és una mica forçat. No són exactament éssers vius, de manera que, més que morir, simplement queden desactivats quan la seva estructura es desfà. Però més enllà d’aquest tecnicisme, quant duren?

Doncs primer que res depèn de la superfície on es dipositin. Un estudi fet fa molt poc va veure que on aguanten més és sobre el plàstic i l’acer, mentre que sobre el coure és on resisteixen menys. El cartró seria un terme intermedi.

Molt bé, uns més i els altres menys,… però quant dura?

El problema de les xifres és que s’han d’interpretar amb compte. Per exemple, per l’acer i el plàstic passen 72 hores fins que pràcticament ja no el detecten, mentre que sobre el coure es deixa de detectar en quatre hores i pel cartró caldrien 24 hores. Però aquestes xifres depenen de com de sensible sigui el teu mètode de mesura i, sobretot, de quina quantitat de virus hagis posat sobre la superfície a l’hora de fer l’experiment.

De manera que les xifres absolutes s’han d’agafar amb calma. Per això els investigadors prefereixen fer servir la vida mitjana per comparar. Això és el temps que triga a desactivar-se la meitat dels virus que hi havia. En aquest cas tenim que el valor és d’una hora sobre coure, unes tres en el cartró i al voltant de sis hores pel plàstic i l’acer. El problema aquestes xifres es poden interpretar (erròniament) com si fos el temps que dura el virus, i no és això. Només és el que triga a desaparèixer la meitat. Va genial per comparar superfícies, ja que és un valor que no depèn de la quantitat inicial, però pot resultar confós.

A més, hi ha un altre factor a tenir en compte. Sobre les superfícies poroses, com el cartró o el paper, pot ser que el virus resisteixi més temps, però paradoxalment, és menys infecciós. El motiu és que si passes la mà per sobre una planxa de metall llis, segurament la majoria de virus que hi hagi se’t quedaran a la pell. En canvi, les superfícies poroses actuen com una esponja, retenint els virus, de manera que a la teva pell en passen molts menys.

El cas del coure no és cap sorpresa. Ja fa temps que se sap que el coure (també el bronze) actua com antimicrobià. Ja ho havien descrit els antics egipcis i ara sabem que és perquè els ions del coure alteren fàcilment les membranes i les proteïnes de la superfície dels microbis.

Un altre detall que d’entrada podria semblar inquietant d’aquest estudi era les tres hores que van veure que duraven els virus en forma d’aerosols suspesos a l’aire. Una cosa és que les gotes que fem al tossir caiguin immediatament a terra, però si les partícules víriques poden quedar flotant a l’aire durant tres hores, ja seria una altra cosa.

Però, com han recalcat els autors, això era generant els aerosols en condicions de laboratori, molt diferents de les que hi ha a la vida real. De fet, també s’han fet estudis buscant restes dels virus en habitacions on hi havia pacients aïllats durant la fase activa de la malaltia. En alguns casos en van trobar per determinades superfícies, però en cap cas en suspensió a l’aire, de manera que a la vida real sembla que la forma principal de contagi segueix sent la que ja pensàvem: gotetes al tossir i superfícies contaminades.

La bona notícia és que resulta més aviat senzill descontaminar de coronavirus aquestes superfícies. Una mica d’alcohol, preferentment barrejat amb aigua (3/4 d’alcohol,  ¼ d’aigua) o també lleixiu, diluït amb aigua (1 de lleixiu 30 d’aigua) elimina gairebé tots els virus actius en menys de trenta segons. I pel que fa a les mans, ja s’ha dit fins a l’avorriment, l’aigua i el sabó el desfan sense problemes.

9 thoughts on “I quant dura?

  1. Els corrents d’l’aire de convecció són importants per a la transmissió d’aquest virus ?

    1. Suposo que només si són prou forts com per arrossegar les gotetes generades per algú infectat al tossir. No és impossible, però diria que deu ser excepcional

  2. També dedueixo que si t’espraies alcohol a les mans els deus aniquilar a tots de cop! Quina mala llet tinc! Però és clar… ha de ser abans no et toquis el nas! També em pregunto què caram hem de fer quan et tornen el canvi d’una barra de pa! Agafar-les amb la mà i espraiar-les? Complicat, tot plegat. Ens cal fer un màster, mal que sigui a la Juan Carlos.

    1. Però l’alcohol resseca massa la pell. Segueix sent millor l’aigua amb sabó. I quan anem a comprar, l’únic complicat és no tocar-se el nas abans d’arribar a casa i rentar-se les mans. 🙂

  3. I a la roba? Creus que em serveix de res tapar-me la boca i el nas amb un buff de roba i portar guants de llana quan vaig a comprar i quan estic a la feina envoltada de companys?

    1. En realitat serveix de molt poc. L’important és mantenir la distància i rentar-se les mans sovint.

  4. El coronavirus entre quins intervals de temperatura pot viure? Per exemple : en una nevera a 5° por viure?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *