Ja n’hi ha prou de resistir

La campanya de vacunació segueix, amb el seu ritme més lent del que tots voldríem, i ja es comença a notar algun efecte. El més evident és que la taxa de mortalitat per causa de la Covid-19 a les residències de gent gran està disminuint notablement. Fa poc, el secretari de salut va mostrar que s’ha passat d’una xifra de 16.000 morts per cada 100.000 residents a només 50 morts per 100.000. Un efecte radical que confirma el que, en realitat, no hauria de ser cap sorpresa. Les vacunes funcionen molt bé.

Encara més clars són els efectes observats a Israel. Allà van tirar pel dret, van comprar les vacunes al preu que fos i s’han organitzat de manera estricta per vacunar com més de pressa millor a la població. Això ha permès disposar de dades de mortalitat en la població general i de com la vacuna ha fet la seva feina.

Si mirem els gràfics veiem que dues setmanes després de començar a vacunar, el nombre de casos, de casos greus i de morts per Covid-19 gairebé s’aturen. En canvi, les corbes segueixen augmentant entre els no vacunats. Naturalment aquí ja han corregit per efectes de confinaments, edats i un munt de factors que poden enganyar. Dades similars han mostrat a Gran Bretanya. En tot cas, l’efecte d’entrenar al sistema immunitari de manera controlada amb una vacuna actua com esperàvem. En realitat, va millor del que molts esperàvem. Fins i tot enfront de les noves variants que van apareixent (almenys, per ara). No ens queixarem per les bones notícies, que fa molt temps que no en gaudim.

Un fet sí que destaca. L’efecte triga uns dies a notar-se. En algun estudi han fet notar que entre la població vacunada segueixen apareixent casos, però la gran majoria d’aquests són de persones que es van infectar un o dos dies després de rebre la vacuna. Potser per accident o potser per pensar que amb la punxada ja quedaven immediatament protegits. Un error que cal evitar. Els limfòcits necessiten uns quants dies per posar-se al cent per cent, i si entremig arriba el virus, encara pot fer mal. La protecció arriba un parell de setmanes després de la vacuna. És medicina, no màgia!

Una altra bona notícia és que els efectes són similars independentment de la vacuna triada. Per ara, totes van bé. De vegades hi ha un ball de xifres sobre eficàcia que arriba a desconcertar. Pots acabar dubtant si te n’han posat una de més o menys bona. La realitat és que les dades no són fàcils d’interpretar i molt menys de comparar. Per exemple, sovint es confon eficàcia amb efectivitat. Coses que s’assemblen, però són diferents. També cal tenir en compte què és el que es mesura per decidir si funciona o no. Que no emmalalteixis? Que no emmalalteixis de manera greu? Que no t’infectis? Que no transmetis? Tot és interessant, però barrejar conceptes és motiu de molta confusió.

Ara ja només queda esperar que la campanya s’acceleri. Que arribin les dosis que cal i que prenguem paciència mentre mantenim les precaucions. Sembla que aviat aprovaran alguna altra, de manera que les coses s’aniran accelerant. No tant com voldríem, però almenys ja hem deixat de ser reactius i hem pres la iniciativa enfront del virus.

Una frase que es diu sovint és que “resistir és vèncer”. Bonica, però errònia. De fet, absolutament errònia. Resistir no és vèncer. Simplement és un camí més llarg cap a la derrota. Amb confinaments i mascaretes, resistíem la pandèmia, però només anàvem guanyant temps. Ara, a mesura que la població vacunada vagi augmentant, ens deixarem de resistir i començarem a guanyar.

12 thoughts on “Ja n’hi ha prou de resistir

  1. Si comencem a guanyar és perquè cada dia és dilluns i aquella gentota amb uniforme han fet una arma contra el virus.

    Potser no ha anat ben bé així..

  2. Quan dura l’efecte de la vacuna? El virus muta prou ràpid com perquè calgui fer una vacuna nova cada any com passa amb la grip?

    1. Quant dura, no se sap. Caldrà deixar que passi el temps i anar fent el seguiment. En ser nova, encara no hi ha hagut temps de descobrir-ho.
      Però no. El virus canvia molt menys que el de la grip. Per això és molt poc probable que calgui revacunar cada any. Són virus molt més diferents del que pensem.

  3. Daniel, tu que ets del gremi, a veure si pots fer un article sobre un dubte que tinc.
    Tan la vacuna de Oxford com la de Janssen es basen en un principi similar: agafar un altre virus poc virulent i afegeixen gens del SARS-COV-2, però la primera té dues dosis i la segona només una.

    La única explicación que he trobat es que el diseny del estudi clínic es va fer per dues dosis a la de Oxford i per una la de Janssen, peró que no hi ha cap raó previa que ens faci pensar que la de Oxford no pugui anar suficientment bé amb una dosis, o que la de Janssen vagi millor amb dues dosis.

    De fet al Regne Unit de moment només en posen una dosis de la de Oxford, i la segona ja la posarán quan tinguin més disponibilitat.

    ¿Hi pots aportar una mica de llum?

    1. Efectivament, desconcerta una mica. Van fer servir virus diferents per preparar la vacuna, i els dissenys dels estudis clínics també van ser diferents, però he de mirar si hi ha tanta diferència entre una i l’altra. M’ho apunto

  4. He imaginat un mag jubilat a una residència, que enganya quan el van a vacunar. Que amb un joc de mans i ‘enginyeria social’ camvia es potet per un igual, i el vacunen amb aigua.
    Sa vacuna, l’estotja entre congelats caducats per anar a Àfrica, i serveix a un papà i mamà que treballi ajudant allà.
    No sé si seria encertat, però sí emotiu, com màgic 😉

    1. De fet, necessitem enviar moltes vacunes a l’Àfrica si volem acabar amb la pandèmia. Mentre quedin racons del planeta sense proteccio, els problemes no s’acabaran.

  5. Sembla que en tot el món sols hi ha tres vacunes i aviat quatre i que a més no en produeixen prou. Caldrà fer com sant Marino, o Hongria, penso jo.

    1. Ui no! Ara ja n’hi ha sis ja en marxa en diferents indrets (Russa, Xinessa, Oxford, Moderna, Pfizer, Janssenn) i estan a punt d’aprovar-ne unes quantes més (Sanofi, Novavax…) . En poc temps tindrem vacunes per triar i remenar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *