La Covid, la grip, les vacunes i les inquietuds.

Ja ha començat la campanya de vacunació contra la grip i, com cada any, arriben les preguntes sobre fiabilitat, seguretat i necessitat de posar-se-la. Aquest any, però, en plena segona onada de la Covid19 hi ha dubtes afegits. També cal dir que els negacionistes que volen sembrar dubtes i pors, han trobat un filó que no dubten en explotar.

La importància de la vacunació contra la grip en les persones que pertanyen a algun grup de risc és fàcil d’entendre per dos motius. Un d’individual. Sempre és millor lluitar contra una única malaltia que contra dues. Si tens la mala sort de pescar la Covid19 i la grip simultàniament, ho tens més fumut que si en pateixes una de sola. La vacuna contra la grip redueix les probabilitats que això passi.

L’altre motiu és col·lectiu. Cada any els hospitals han de tractar un cert nombre de malalts greus de grip. En situació normal poden absorbir aquesta quantitat d’ingressos sense problemes, però aquest no és un any normal i el sistema de salut ja va molt al límit. Reduir el nombre de casos de grip pot donar una mica d’aire als nostres sanitaris.

També s’ha de dir que les previsions són que la temporada de grip serà menys intensa que altres anys. Almenys això és el que ha passat a l’hemisferi sud. El motiu és ben senzill: les mesures de protecció contra la Covid19 (mascaretes, distància i rentat de mans) també protegeixen contra la majoria de virus respiratoris, grip inclosa.

Però la vacuna de la grip genera unes certes resistències entre molta gent. Sovint hem sentit diferents versions de: “em vaig vacunar i aquell any vaig passar una grip tremenda, una pneumònia inesperada, un trancasso com mai, un seguit de pulmonies…”. Una frase que fa saltar les alarmes i que fàcilment generalitzem, oblidant tota la gent que no dir res perquè es va posar la vacuna i no li va passar res de destacable. I també pel fet que les persones que no han agafat la grip gràcies a vacunar-se, en realitat no ho saben i, per tant, no poden explicar res.

Un fet a tenir en compte és que la vacuna no ofereix una protecció del 100 %. Varia segons els anys, però en general està al voltant del 70 % (hi ha anys en què el percentatge encara és menor). És una dada que cal tenir molt present, ja que, de vegades sembla que esperem que les vacunes facin màgia, i d’aquestes n’hi ha molt poques. De manera que pots vacunar-te de la grip i així i tot agafar-la. De totes maneres, cal tenir present, i no és una qüestió menor, que en aquests casos la malaltia serà menys greu que en els que no estan vacunats, però no deixa de ser una llauna.

Però sobretot hi ha un fet que sovint passem per alt. La vacuna de la grip et protegeix de la grip. De res més. I no tot el que afecta als pulmons és una grip. Una de les principals causes d’ingrés, i fins i tot de mort, en persones d’edats avançades, són les pneumònies. Però de causes de pneumònia n’hi ha moltes. El principal bacteri que les provoca, però no l´únic, és el pneumococ, i contra aquest, la vacuna de la grip no fa res de res. Bé, en realitat fa una miqueta de manera indirecta, ja que si tens una grip, de vegades el pneumococ aprofita per instal·lar-se i en causar una pneumònia afegida, en plan infecció oportunista. La vacuna redueix aquest risc.

Si algú es vacuna de la grip i aquell any pateix una pneumònia, molt fàcilment li donarà la culpa a la vacuna, però anirà errat. Segurament el culpable serà el pneumococ (Streptococcus pneumoniae), que no té res a veure amb el virus de la grip ni la vacuna. I no; vacunar-te no et deixa afeblit contra el pneumococ. Simplement passa que als humans ens agrada buscar culpables a tot el que ens passa. També cal tenir present que si ets del grup de risc de la grip, també ho ets per les altres malalties pulmonars, de manera que és normal que en gent d’edat avançada hi hagi més freqüentment pneumònies i afeccions similars. Però és més satisfactori culpar la vacuna que no pas al fet que ens fem grans. Si a això li afegeixes aquell vídeo que ens va arribar per WhatsApp on algú ens explica els suposats mals de les vacunes, lo diabòliques que són les farmacèutiques i com de perversa és la classe mèdica, doncs és comprensible que la inquietud arreli.

Des del punt de vista racional, vacunar contra els virus és molt aconsellable i no deixa de ser un dels grans èxits de la medicina moderna. Vacunar-se contra la desinformació i la ignorància resulta una mica més complicat.

7 thoughts on “La Covid, la grip, les vacunes i les inquietuds.

  1. No hi ha problema. Si t’estires les orelles, el xip es posa en “mode avió” i perden el control.
   Però això no ho expliquis a ningú. És un secret que només coneixem uns pocs.

 1. I aprofitem, perquè són vacunes ovolactovegetarianes d’ous rodonets?
  O igual ses millors són de vaques ideals, que tots sabem que són esfèriques
  ;-P
  Ses vaques esfèriques les imagino com en un còmic. Perquè els hi tapen tots es foradets i rumiant s’omplen de metà i tornen com globus, lluny de mistros. Vaja, que ses vacunes tenen es seu risc, però les fan científics amb molts d’ous ;-P

 2. Tothom sap que les vacunes són perilloses. A Donald Trump li van posar totes les vacunes de petitet i mira com ha quedat!!! Bromes a part, jo ja me l’he posada. A més soc població de risc. Tant de bo tinguéssim vacunes per totes les enfermetats. Malauradament no és així.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *