La cursa de les vacunes (1) Atenuades o inactivades

Davant la cursa de les vacunes contra la covid-19 ja hi ha qui diu que no se la posarà per diversos motius. La majoria són simples mostres d’ignorància i prejudicis, ja que encara no tenim ni idea de quina serà la vacuna que passarà amb èxit els estudis que s’estan fent. Criticar per poc segura una cosa que encara no existeix no diu gaire de la vacuna, però diu molt (i no pas bo) de la teva manera de pensar. Però en tot cas val la pena donar una ullada a les estratègies de disseny de vacunes que hi ha en marxa.

Les més simples d’entendre són les vacunes amb virus atenuats o inactivats. Vindrien a ser les vacunes de tota la vida. Una estratègia que va començar el mateix Pasteur, al segle XIX amb la vacuna de la ràbia. La idea és senzilla. No podem entrenar al nostre sistema immunitari injectant-nos el virus, ja que això ens faria emmalaltir. Però si posem virus morts, els nostres limfòcits podran entrenar-se amb els “cadàvers” dels virus sense cap risc.

En realitat parlar d’un virus “mort” no té sentit, ja que no es consideren vius. Per això és millor dir “inactivats“. Mantenen la seva estructura, però ja no poden infectar ni multiplicar-se. Per inactivar el virus de la Covid-19 el que fan servir és un tractament amb beta-propiolactona, una agent químic que altera el material genètic del virus i que s’evapora fàcilment. Així s’asseguren que només quedarà el virus però no l’agent que l’ha alterat i que ens podria donar problemes si no l’eliminessin. No és cap metodologia nova i s’ha fet servir per preparar altres vacunes, de manera que ens movem en terreny conegut. També es pot inactivar amb calor, ja que alteraríem les proteïnes del virus, però aleshores cal vigilar molt en no passar-se, ja que si l’alterem massa, el sistema immunitari podria deixar d’identificar-lo com al causant de la Covid-19 i la vacuna no serviria.

El problema amb els virus inactivats és que de seguida desapareixen i no tenen gaire temps d’activar al sistema immunitari. Per això de vegades cal posar dosis repetides, o afegir agents que causin una mica d’inflamació a la zona d’administració, fent així que la resposta immunitària sigui més intensa. Però una altra estratègia és atenuar-los. Això vol dir que els virus segueixen actius però “estabornits” de manera que ja no causen la malaltia. Poden infectar algunes cèl·lules que poden generar alguns virus, però tot a ritme molt pausat. El virus es va mantenint durant un temps, però al funcionar de manera atenuada el sistema immunitari juga amb molt avantatge, el pot eliminar sense problemes i de pas queda una bona memòria immunològica.

Per atenuar-los es poden fer cultius en organismes diferents de nosaltres (per això es preparen vacunes en ous) o es poden seleccionar virus que porten mutacions que els fan menys eficients. Són més difícils de generar que els inactivats del tot, però l’avantatge és que normalment amb una única administració la resposta és molt bona. Et pots entrenar amb un sac de boxa, però és molt més efectiu fer-ho amb un rival que s’hi torni. L’únic que cal, per tal de no prendre mal, és que aquest sigui clarament inferior a tu.

De moment hi ha en estudi catorze vacunes amb el virus inactivat i quatre amb el virus atenuat. Però que estiguin ja en fase tres només n’hi ha tres, desenvolupades a laboratoris xinesos. Dues de Sinopharm i una de l’Institut Butantan. La resta de candidats han triat aproximacions més sofisticades. Aquestes les deixem per demà.

8 thoughts on “La cursa de les vacunes (1) Atenuades o inactivades

  1. Sigui quina sigui la vacuna que ens diguin que ens hem de posar, totes tindran en comú que farà molt poc temps que s’han desenvolupat i que s’han començat a administrar. No dubto que, tot i les presses i els interessos, les vacunes “occidentals” compliran les mesures de seguretat habituals, però abans de posar-me-la crec que avaluaré seriosament si vull córrer el risc de contraure la malaltia o de patir un possible efecte secundari encara no descrit. Si estigués malalt o fos personal de risc, acceptaria un tractament o vacuna que millorés les meves expectatives, però essent una persona relativament sana no tinc tan clar que una vacuna caigui al costat dels beneficis en la meva balança.

    1. Home! Totes no. En els propers mesos o anys en sortiran de tota mena. Ja veurem com han fet els estudis, sobretot els de fase tres, que són els més indicatius. Fins que no estiguin les dades sobre la taula, no val la pena especular.
      I per descomptat, caldrà avaluar molt be les relacions, risc benefici. D’altra banda, això és el que cal fer sempre amb totes les vacunes i medicaments.

  2. Es pot fer acudit o tendresa dient ovines o pollines a ses vacunes fetes usant ous ; – )
    Però igual també les critiquen perquè es nins sommien que es creen ‘gallimurciélagos’. Resulta que es joves juguen o adoren pelis similars. Això sí, algunes són com romàntiques de virus i zombis, com Crepúsculo, amb apunts de crítica de clasisme fins i tot. Au idò! Bon criteri per destriar entre sang i fetges, pelis ideals per evadir-se des tema en es sofà abans de dormir ; – P Qui sap, igual seria s’equivalent a Frankenstein o es Fantasma de sa Òpera. A alguns tendres en va millor El jovencito Frnakenstein o aventures de por de Wallace i Gromit : -)

    1. Per a repassar un compte enrera en una cursa confinada, ideal cantar amb en Count Von Count, de Muppets. Es Conde Draco de Teleñecos. Qui canta mals espanta 🙂

      1. La de la grip es una de les que cada any es fa en ous.
        I això de posar-hi la banda sonora dels muppets és ideal!

  3. Normalment veig les coses com tu, però em sap greu Daniel, aquest cop soc escèptic. Entenc que les vacunes són segures, però també crec que a vegades hi ha gent que té altres interessos.
    Fixa’t que les vacunes més avançades són a la Xina. Aquesta pandèmia m’ha ensenyat que hi ha països que menteixen en aquestes coses i, la Xina n’és un.
    Jo també penso que serà bo esperar una mica.

    1. Per descomptat. Caldrà mirar amb lupa les dades que presenten i (sobretot) quina fiabilitat els hi donem. Amb tantes vacunes com s’estan desenvolupant, es podrà triar la que més confiança ens ofereixi. El problema serà decidir fins quant val la pena esperar, considerant que cada dia que passa segueix morint gent per la Covid19. Però de segur que no necessàriament haurà de ser la primera que donin per bona els que la fabriquen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *