La fi del radiotelescopi d’Arecibo

Sembla que ha arribat l’hora final per una de les instal·lacions més icòniques en la recerca espacial i, sobretot, en la recerca de vida intel·ligent extraterrestre. El nostrat radiotelescopi d’Arecibo serà clausurat i desmantellat.

Durant molt temps va ser el radiotelescopi més gran del món i la seva imatge és ben característica. Una antena fixa que sembla ocupar tota una vall, mentre que el receptor està situat en una plataforma que pesa nou-centes tones i que penja d’uns cables a cent cinquanta metres sobre l’estructura corbada. Va ser construït als anys seixanta i ha aparegut en algunes pel·lícules famoses. Penjant de l’observatori, en Pierce Brosnan les passava magres fent de James Bond a “GoldenEye”. I a la pel·lícula “Contact” la Jodie Foster anava a Arecibo per mirar de detectar senyals provinents d’alienígenes.

Arecibo, on està situat l’observatori, és un poblet situat a l’illa de Puerto Rico. És clar, això d’estar al Carib fa que ocasionalment hi passi algun huracà. En l’última dècada n’ha hagut de resistir molts i alguns de particularment violents. I finalment, el dany ha sigut pel trencament d’un dels cables que subjectaven l’observatori sobre el disc. Inicialment es va pensar a reparar-ho, però aleshores es va trencar un segon cable i la situació es va tornar massa perillosa. Els tècnics han arribat a la conclusió que no hi ha manera segura de reparar-lo, i la National Science Foundation dels Estats Units ha decidit enderrocar-lo.

La fi d’un mite de l’astronomia.

El radiotelescopi és responsable de molts descobriments, des de corregir un error en les dades del període orbital de Mercuri fins a obtenir la primera imatge d’un asteroide o les dades que van portar a detectar els primers exoplanetes. També es va fer famós quan es va fer servir d’emissor en lloc de receptor. L’any 1974 es va fer servir el radiotelescopi per enviar el que es coneixeria com “el missatge d’Arecibo“. Un senyal xifrat de 1679 bits dirigit al cúmul d’estrelles M13, on arribarà d’aquí a vint-i-cinc mil anys. Era un missatge més simbòlic que efectiu de cara a tenir comunicació amb extraterrestres. També era una mala idea des del meu punt de vista, almenys fins que no tinguem clar com les gasten els potencials receptors dels missatges.

Els qui fa anys vàrem instal·lar el salva pantalles del programa Seti@home, el que fèiem era cedir part del temps sense ús dels nostres ordinadors per analitzar dades obtingudes precisament de l’observatori d’Arecibo i buscar potencials senyals generats per una tecnologia extraterrestre. Ja sé que va ser d’una manera extraordinàriament tangencial, però sempre podré dir que vaig passar estones mirant-me dades rebudes del telescopi d’Arecibo.

3 thoughts on “La fi del radiotelescopi d’Arecibo

  1. Fa aquella sensació de quan esperes una trucada i has de parar el mòbil i , just després de parar-lo penses: segur que ara m’estan trucant… Tants anys esperant un senyal extraterrestre… mira que si arriba just quan estem amb el mòbil para…!

  2. L’any 74 Liu Cixin encara no havia parlat de la teoria del bosc obscur, per això érem més inconscients, qui sap si haurem condemnat a la futura humanitat.

  3. Ai, ara igual record malament de l’any de la catapum… que es seu programa per ajudar a cercar àliens m’anava bé a un PC amb 2 MB. Megas, no GB o gigas…
    Es buid que ens deixarà pot servir per a un fi futurista superior. Amb alegria Idiocràtica, mentres esperam sa resposta, usem es buid com a piscina de bolles ;-D

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *