Mascareta sí, no, potser…

Mascaretes. L’objecte del desig i també de confusió. Ens diuen que no serveixen de res, que només serveixen per als professionals, que si als xinesos els van anar bé potser sí que serveixen, que si les quirúrgiques, les casolanes, les d’alta seguretat… Tot plegat ens ve a dir que l’embolic és considerable i que no hi ha conclusions absolutes sobre el tema.

En tot cas, per prendre decisions, cal entendre que fa exactament una mascareta. Filtra l’aire que respirem, és clar, però això ho fa de maneres diferents. El primer que hem de tenir present és que si estem infectats i tossim alliberem microgotes carregades de virus. Però aquestes gotetes poden ser de diferents mides. Les que s’originen al nas són més grans, mentre que les que provenen de dins el pulmó, molt més petites, ja les considerem aerosols (estem parlant de mil·lèsimes de mil·límetre de diàmetre).

Les grans cauen a terra de seguida. Mentre no li tussis a ningú a la cara o ho facis sobre alguna cosa que la gent hagi de tocar, aquells virus difícilment infectaran a ningú. En canvi, els aerosols arriben més lluny i estan més estona a l’aire. Tampoc és que facin distàncies enormes, però són les que algú de la mateixa habitació podria respirar.

Sigui com sigui, sembla interessant disposar d’una mascareta que eviti que els virus ens entrin al cos quan respirem. Les mascaretes atrapen les partícules fent servir diferents sistemes. Per exemple, poden tenir una certa càrrega electroestàtica que reté les partícules, poden actuar físicament fent que les partícules xoquin contra les fibres i s’hi quedin enganxades, o també poden absorbir-les com una micro-esponja. En realitat acostumen a fer una combinació de tots aquests efectes. Amb les partícules grans, no és complicat retenir-les, però com més petites siguin, més difícil és.

Les que filtren els aerosols només són les mascaretes de seguretat, no les casolanes ni les quirúrgiques (aquelles que semblen un paper plegat). Diferents mascaretes, diferent eficiència. Per això, les de seguretat són les que han de fer servir el personal sanitari quan tracten algun pacient. Si no has de ficar el nas a un pam d’algú infectat, no et fan cap falta.

Però amb la resta? I les casolanes, fetes amb roba? Doncs, com s’ha dit sovint, no impedeixen el pas del virus, però això no vol dir que no protegeixin gens. S’han fet algun estudi i van veure que les gotes amb els virus efectivament poden passar les mascaretes casolanes, però ho fan en menor quantitat. Si en lloc de cent virus en respires només trenta, doncs ja és una millora. Estem acostumats a les coses de sí o no, però molt sovint hem de moure’ns en un món de grisos.

A més, pot ser important, ja que molt sovint la gravetat de la malaltia depèn de la quantitat de virus que t’infectin d’entrada. En el cas de la COVID-19 encara no se sap quina és la quantitat mínima, però, per exemple, en la SARS en els ratolins era d’uns cinc-cents virus de mitjana, tot i que la variabilitat entre individus és molt gran. En el cas d’alguna pandèmia anterior es va especular amb la idea que una de les virtuts de les mascaretes és que fan que t’infectis amb pocs virus. Així la malaltia apareix en forma menys greu i pots fer immunitat més fàcilment. Una hipòtesi interessant que no sé si s’ha demostrat.

De manera que si algú està més tranquil amb una mascareta, ni que sigui improvisada, doncs no li veig massa problema. Això sempre que tingui clar que només és una protecció moderada. En realitat el principal efecte que tenen és el de recordar-nos que no ens hem de tocar la cara sense rentar-nos les mans abans. I també cal recordar que s’han de fer servir correctament. Que hi ha moltíssima gent que sembla que les  porti per protegir el mentó. Ah! També cal recordar que els virus que no has respirat s’han quedat a la mascareta. En treure-la, cal fer-ho correctament, tractar-la amb compte i no llençar-la de qualsevol manera.

I, sobretot, les mascaretes de seguretat deixem-les pel personal sanitari, que són els que les necessiten de veritat. Tots nosaltres necessitem que ells no s’infectin!

8 thoughts on “Mascareta sí, no, potser…

  1. Passa que només tenim dues mascaretes i fem servir sempre les mateixes (quin remei!). Almenys a nosaltres ens passa això. Només en tenim dues. Et dic què fem: Les posem a un lloc ben obertes i espraiem alcoho de 96 tant per fora com per dintre. Al tractar-se d’alcohol, deseguida estan seques… Quan les hem de fer servir per anar a comprar o per ajudar una veïna de 97 anys (que és el que més ens fa patir) ens les posem, però sempre amb un mocador de paper plegat per dintre, que potser (no ho sé pas) és una defensa més. Una vegada en les podem treure, tirem el mocador interior i tornem a obrir-les i mullar-les amb alcohol. No podem fer res més. A no ser que tu tinguis algun consell que ens serveixi a tots… doncs la veritat, seria molt d’agraïr…

    1. Jo es mocador, bufanda, vel el sol usar per defora… Per poder reusar prefereixo calor sec durant almanco mitja hora. Després les deix refredar dins sa olla que evita punts massa calents. Es forn no va fi a baixa temperatura, però amb termómetre de forn i apagant i encenent es controla bé. No és complicat, però si no es va alerta supòs que pot desgastar gomes. Supòs que a la llarga substituiré ses gomes, com ara ets elàstics per cintes de fil, i per sa vàlvula hauré de fer una xapussa amb sa des tub de nedar.

      1. Un ‘bany maria’ també deu anar bé, però cal tenir olles amb tapa amb tamanys que es puguin combinar. I un pelineu d’alcohol dins es fons i que s’evapori no deu fer mal, i de pas un xupito de premi per sa feinada 🙂

  2. El dia 19 (avui fa 12 dies) vaig demanar material per tenir cura d’una veïna de 97 anys que sempre hem cuidat. Em van enviar un codi de seguiment de la comanda però sempre està “en procés” (deu ser com el procés d’independència!). Per humanitarisme seguim ajudant, però realment això implica un risc. Esperem que no passi res. Sí que ens porta un problema afegit: doncs que el contacte més íntim amb ella el fa la meva dona, i això ens obliga a estar a casa, però sempre vigilants, a un parell de metres l’un de l’altre, etc. Es fa molt pesat!

  3. Tinc dubtes sobre el plasma obtingut de pacients curats de coronavirus. Realment està servint d’alguna cosa?

    1. Amb tanta demanda, esperem que a llocs sense massa drets no abdueixin als que es curen per fer granges… Jo hi pensava quan per febrer veia algunes imatges de gent treta de casa. Era a llocs llunyans, on van començar es contagis. Però per sort deien que eren gent empiucada però, segons informaven. Jo ara dubto si em malpensava massa malament, i no hauria de disfrutar tant de veure tantes pelis de titelles, tipus The Dark Crystal (1982) Hi exprimeixen titelles per treure’n medicina…

  4. I els guants què tan importants son? Si et rentes les mans amb sabó després d’haver anat a comprar sense tocar-te la cara es suficient?

    1. Jo uso per defora guants forts, com d’escurar plats, i els rento sense treure’ls de ses mans. A vegades funciona per evitar rentar sa pell de ses mans tants pics. Quan venguin jorns de calor suarem molt es tema! Tal vegada funcionin es guants de jardineria, perquè van bé perquè pes dors són una malla que transpira. I sa careta de nedar amb nas lliure, i ulleres sense enfosquir 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *