Mascaretes i dosi infecciosa

Això de la mascareta és una llauna. Fa nosa, fa calor, es mou de lloc i impedeix veure la cara dels qui tenim al davant. Però, és clar, no farem el ploricó amb collonades d’aquestes quan el que estem intentant és aturar una pandèmia que ja s’ha cobrat gairebé un milió de vides arreu del món. Per descomptat no cal fer cas als il·luminats habituals que diuen que causa hipòxia i vés a saber quins altres mals.

La filosofia de la mascareta és sobretot evitar que, en el cas d’estar infectats, alliberem microgotes carregades de virus que podrien encomanar als qui tenim a prop. També ens protegeix a nosaltres de possibles contagis, però aquest efecte és menor. I, per descomptat, de cara a la protecció, l’ideal és que tothom en porti, de manera que el viatge del virus entre persones es dificulti molt.

Amb això el que fem és guanyar temps mentre trobem tractaments o arriba la vacuna. No es guanyen guerres només atrinxerant-se, però mentre no disposes d’armes, atrinxerar-se és una bona estratègia.

Però el cas és que potser hi ha un segon factor beneficiós en el fet de portar mascareta.

Un fet que els viròlegs saben des de fa temps és que per infectar-te cal que entri dins del teu organisme una certa quantitat de virus. És l’anomenada “dosi mínima infecciosa“. En la majoria de malalties, amb un únic virus que t’infecti no tindràs problemes, ja que el sistema immunitari el liquidarà fàcilment. En canvi, si entra un milió de virus, la cosa és més difícil. I si entren cent milions de virus potser ja els ho posem massa complicat als nostres pobres limfòcits. En el cas de la Covid19, encara no se sap del cert quina és la dosi mínima, però tot apunta a que la xifra serà baixa. Potser amb un miler de virus ja pots caure malalt. I una cosa similar passa amb la gravetat de la malaltia. Com més virus entrin de cop, les defenses del cos es veuran sobrepassades més fàcilment i la malaltia agafarà un caire més greu.

Naturalment això és biologia, de manera que no és una regla exacte i els casos individuals poden variar moltíssim depenent de les condicions particulars de cada persona. Però, en general, sembla que si t’infectes amb menys partícules víriques, les probabilitats que la malaltia aparegui en forma lleu, o fins i tot asimptomàtica, augmenten. Encara no sabem del cert la dosi infecciosa mínima ni la dosi letal del SARS-Cov2, però els models animals suggereixen que la cosa pot anar per aquí. S’ha vist que la gravetat de la malaltia en hàmsters depenia de la quantitat de virus amb què els infectaven.

I això què té a veure amb la mascareta? Doncs senzill. La barrera de la mascareta potser no sempre impedirà que t’infectis, però el que sí que farà és que la quantitat de virus que t’arribin a les cèl·lules sigui menor, de manera que la probabilitat que la malaltia sigui lleu augmenta. De nou, més que dades fermes, de moment tenim observacions que ho suggereixen, però val la pena tenir-les en compte. Per exemple, el percentatge de persones positives per la PCR però asimptomàtiques és més elevat en indrets on la mascareta es fa servir de manera generalitzada. Un fet que es podria explicar per aquest mecanisme.

En realitat no és res que els epidemiòlegs i els viròlegs no sabessin que passa amb altres virus, però tot just ara comencem a tenir dades per veure que en el cas de la Covid19 també va per aquí. Si fos així (i notareu que he fet servir un munt de condicionals), l’ús de les mascaretes estaria disminuint sobretot el nombre de casos greus i ajudaria a mantenir la pressió sobre el sistema sanitari en nivells acceptables, de nou, fins que arribi el tractament o la vacuna.

5 thoughts on “Mascaretes i dosi infecciosa

 1. I si a mes de mascareta intentes guardar una distància prudencial mentre interactues amb d’altres persones, doncs encara es deuen reduir més les possibilitats de contagi. Una pena que les abraçades i els petons a fills i néts impliquin una total proximitat. Però amb una mica de cura per les parts, és fa possible.

 2. Si és virus és d’aire i va per probabilitats i dispersió, això inspira noves idees. Usaria capellot, i adalt es conus des cap mhi ficam ventie

  lador cap avall. Dispersaria es mals memens! I voltant, un vel, més fi que apicultors. I vel avall, ja de forat gruixat, per fer aire sortir cap avall.
  Que s’aire vagi passant i dispersant voltant sa mascareta.
  No sé si té sentit, però imaginar trucs motiva molt.
  A La Rambla de Barna venien capells de mexicà i gorres amb ventilador. I fins i tot per penjar llaunes i tubs per beguda…

  1. mirar es minut 02:28 des video. Akí enllaç a copiaferrar…….
   youtube.com/watch?v=ZnneC0tviTE
   …. Hi surt home amb una escafandra curiosa, feta de filtre similar a celofana groga. Potser serviria si és filtre millor que ffp3?

   1. Quins invents! Semblen de ficció! S’escafandra de celofana groga des video es diu PBE de protecció d’emergència per respirar-en anglés-
    Serveix per fums a avions. No sembla filtrar, és amb aire comprimit entrant.
    Aquí video versió per turistes a avions
    youtube.com/watch?v=syos84S5UnU

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *