Més merders amb els articles.

Porten una mala temporada les revistes científiques. Fa uns dies van haver de retirar un article a Lancet i un altre, dels mateixos autors, a The New England Journal of Medicine, degut a errors flagrants (o potser dades inventades directament) en articles sobre tractaments de la COVID19. Costa Déu i ajuda publicar en aquestes revistes de primera línia, però això es valora molt quan arriba l’hora de progressar en la teva carrera, de manera que la pressió per maquillar o falsificar dades i treure uns resultats espaterrants és forta.

Però ara també tenim un altre escàndol amb una revista de química. L’Angewandte Chemie també s’està menjant amb patates un altre article. Aquesta vegada per un altre motiu que també resulta especialment irritant. Es tracta d’una revisió sobre l’estat del camp de la síntesi orgànica on l’autor feia una repassada a com han canviat les coses i quins són els punts forts i els problemes que ha d’afrontar el camp. Un dels apartats que qualifica d’”influença negativa” era la diversitat en els grups de treball.

Segons argumenta, això de promoure polítiques per afavorir la presència de dones o de minories en l’àmbit acadèmic està perjudicant altres grups (suposo que parla dels homes blancs) i dona per fet que això és contraproduent si es tradueix en discriminació contra candidats més meritoris.

Mmmmm. Aquesta mena d’arguments els he sentit en alguna barra del bar, quan algú decidia deixar de fer veure que no era masclista, racista o algun altre …ista de mal record. Un argument tan simplista que ja fa una mica de mandra tornar a haver d’explicar la diferència entre “afavorir un grup” i “deixar de putejar un grup”. Podria ser que hagués mal interpretat l’argument, o que en la traducció se m’escapin detalls (aquestes coses passen), però en una nota a peu de pàgina ho especifica:

Un exemple de centrar-se en les “minories menys representades” es pot veure a la recentment establerta “power hour” a les “Gordon Research Conferences”, tot i que aquest esforç és encomiable per augmentar la participació de les dones en ciències, fa disminuir les aportacions dels homes (o de qualsevol altre grup)”.

Terrible! Estan posant en pràctica estratègies per evitar que els homes seguim veient-nos beneficiats per les inèrcies històriques que ens han posat les coses més fàcils que a les dones.

Com podeu imaginar, el rebombori ha sigut important i molta gent va posar el crit al cel. Qui ho va revisar o l’editor que va donar llum verda potser haurien d’haver imaginat que allò grinyolava “una mica”. De fet, arran d’això part del comitè assessor de la revista ha presentat la dimissió, però també hi ha qui parla de treure frases de context i de cacera de bruixes.

Tot plegat confirma que el sistema de publicacions científiques està fent aigües per tot arreu i també ens recorda que el fet de ser científic no és cap garantia que no tinguis importants biaixos en temes fora del teu camp de treball. Si l’autor creu honestament que les polítiques per afavorir la presència de dones i minories en l’activitat científica són una influència negativa potser sigui perquè pensa que ja s’ha arribat a una igualtat d’oportunitats que fa innecessàries aquestes estratègies. Una visió molt limitada de la societat que tenim. Massa temps al laboratori allunyat del món real?

D’altra banda, això també ha obert un debat sobre si les revistes només han de publicar opinions “políticament correctes”. Retirar l’article i fer veure que no s’ha escrit potser no és la millor manera d’afavorir un debat i també pot donar arguments als qui esgrimeixen raonaments (que a mi em semblen tendenciosos) sobre la imposició als llocs de treball de persones amb menor vàlua només pel seu gènere o ètnia. Són arguments fàcils de rebatre, però s’han de rebatre. No simplement silenciar a qui els esgrimeix. Ara bé. També cal dir que arriba un punt en que t’afartes de discutir obvietats.

4 thoughts on “Més merders amb els articles.

  1. Les revistes científiques han de publicar articles científics i punt. Tot el que s’aparti d’això, tot el que s’escrigui pel políticament correcte, els biaixos dels que parles, i, sobretot, tot allò que expliques en aquesta entrada, em sembla un disbarat.

    Segurament podía publicar- ho a algún altre lloc si realment creu en el que diu. Val a dir que si que es absolutament necessari arrivar a la igualtat d’oportunitats. Les travetes són llastimosa.

  2. Sebla fotut lo des poder mesclat amb sa ciència, s’educació, divulgació… Ànims a feministes i gent que intenta no fomentar sexisme i altres abusos
    Es fa difícil comentar, tant dones com homes patim tiranies, por i tortures i intents d’assassinat que no es sabran, violència física de dones i homes a famílies o entorns de feina o oci, atacs sexuals. I hem de callar i no se’ns creu, o pitjor. Es feminisme ha fet molt de bé, i que se’n parli serveix per millorar, i ajudar més a ses dones per poder elegir i fer feina i llibertat : -)

  3. Tot és molt relatiu.
    El meu germà treballa de ceramista artístic. En total en són sis persones; tres dones i tres homes. Doncs han tancat l’empresa adossada al seu lloc de treball, del mateix propietari i, aquest, ha pensat que per fer de vigilants caldria fer torns de vuit hores, tot el dia. L’empresari sols ha pensat amb els mascles. Les femelles exemptes. Cap d’elles ha protestat volent la igualtat de fer els torns a la nit.

  4. Tatxar de masclista una opinió contraria a la teva si que s’hauria de revisar… Crec que hauries de llegir les definicions dels adjectius que parles perquè tela, nano. Ara defensar la meritocràcia és masclista! El que faltava. Nosé com he trobat això però dono gràcies que processos mentals tant simplistes no estiguin molt presents a la meva vida, t’agraiexo el recordatori.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *