Microbiota

Habitualment li havíem dit la flora intestinal. Tot el conjunt de microbis que hi ha a l’interior del nostre cos. Majoritàriament a l’intestí gros. En realitat també tenim microbis per la pell, la boca i qualsevol cavitat, però en número, la flora intestinal guanya per golejada la resta de microbis.

El que passa és que si hi pensem un moment ens adonarem que el nom de “flora” grinyola una mica. La flora és el conjunt de vegetals d’una regió. Vegetals, plantes, organismes fotosintètics… De vegades també hi afegeixen els fongs, però no hauríem. En tot cas, fer referència a flora parlant de microbis sempre és complicat. Hi ha plantes microscòpiques, com el fitoplàncton, i aleshores no hi hauria problema. Però el que tenim als budells no és exactament fitoplàncton.

En algunes ocasions es diu “flora i fauna intestinal”. Un intent de precisió que només fa que embolicar la troca. Animals i plantes microscòpics? Això obliga a fer servir aquests termes d’una manera molt, però molt, generosa.

El que passa en realitat és que el que tenim dins no són animals ni plantes. Són bacteris i virus. Categories diferents que per molt que ens esforcem a fer coincidir, no coincideixen. I com que són coses diferents, cal fer servir expressions diferents. En aquest cas la correcta i que cada vegada es fa més habitual és “microbiota”.

Amb microbiota ja no fem referència ni a animals ni a plantes sinó a microorganismes. Segueix sent una expressió volgudament ambigua ja que inclou tota mena de microorganismes, incloent també als virus, però al menys no resulta enganyosa. De vegades també sentim parlar de microbioma, però no hem de confondre’ns. La microbiota és el conjunt dels microbis, de tota mena i tipus, mentre que el microbioma és el conjunt de gens d’aquests microbis. Microbioma seria el genoma microbià.

És diu sovint que la paraula microbiota la va proposar el premi Nobel Joshua Lederberg l’any 2001, però en realitat l’expressió ja es feia servir de molt abans. Els microbiòlegs tenien molt clar, des de gairebé sempre, que bacteris i virus no encaixaven en les categories de flora i fauna.

4 thoughts on “Microbiota

  1. Flora i Fauna com a conjunt de bitxos és el que s’entén fora de la biologia. Què més hi ha, eh??

    Vaig ser en una conferència d’una doctora en medicina i en parlava. És un tema molt interessant el de la microbiota i els seus transplantaments!

  2. Joan: Plantes i bitxos. Una taxonomia clara i entenedora. 🙂
    El trasplantament de femta té més futur del que sembla!

    Pons: Cuques!

  3. El meu interès era saber com es reprodueixen els sistemes simbiotics. Si cada ésser que forma el conjunt simbiotic ho fa per la seva banda o si hi ha una “contaminació” abans del naixement del ésser principal o després. En mamífers ho tinc quasi clar. En la carabe·la portuguesa no tant. Algú pot il·luminar-me?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *