Millor paracetamol, però l’ibuprofèn tampoc va malament

Amb el tema del COVID-19 no parem de rebre informació i el problema és destriar la correcta de la dubtosa. No és senzill, ja que hi ha moltes coses que realment encara no les sabem del cert. Si a sobre li afegim l’efecte amplificador de les xarxes socials, podem parar bojos per excés d’informació en molt poc temps.

Però algunes notícies sí que val la pena parar-hi un moment per aclarir-les, més que res perquè ens poden condicionar en temes directament relacionats amb la salut. El tema estrella de fa un parell de dies era la notícia relacionada amb el suposat perill de prendre ibuprofèn si estàs infectat pel coronavirus. L’origen eren unes declaracions del ministre de sanitat francès, no un tweet reenviat mil vegades amb origen desconegut.

Però aquesta vegada el ministre ha generat una inquietud que ens la podíem haver estalviat. Quan tenim un dolor lleu o una mica de febre, acostumem a tenir dues opcions de primera línia: prendre un ibuprofèn o prendre un paracetamol. Tots dos treuen el dolor i baixen la febre de manera prou eficient. A més, tenen menys efectes secundaris que l’aspirina, que havia sigut l’analgèsic per excel·lència durant molts anys.

Però no hi ha res que no en tingui d’efectes secundaris, de manera que sempre és millor triar amb una mica de cura. Per exemple, el paracetamol, a dosis molt grans, presenta toxicitat pel fetge mentre que l’ibuprofèn li escau malament a l’estómac. En els dos casos caldria prendre’n molt per tenir problemes, però si ets particularment sensible o si pateixes determinades malalties, el metge t’haurà dit que millor que en facis servir un o altre.

Una diferència important és que l’ibuprofèn és anti-inflamatori, mentre que el paracetamol no. Si tenim una inflamació, el paracetamol ens traurà el dolor, però el procés inflamatori seguirà igual. L’ibuprofèn, en canvi, també frena la inflamació. Això acostuma a ser una bona cosa, però no hem d’oblidar que la inflamació és un mecanisme de defensa contra les infeccions. El que normalment és un problema és l’excés de la resposta inflamatòria. Per això, si realment tens una infecció, posem per cas un coronavirus, ja ens va bé una certa resposta inflamatòria.

Tampoc és que condicioni massa com aniran les coses, però per si de cas s’acostuma a preferir el paracetamol abans que l’ibuprofèn en cas d’infeccions (Des de sempre. No només en el cas de la COVID-19). En realitat encara no hi ha dades que indiquin que prendre un o altre marqui gaire diferència. De fet, s’estava estudiant més a fons i estava previst tenir resultats a mitjans d’any, però si la diferència fos important ho sabríem des de fa temps. De manera que si no tens paracetamol i et prens un ibuprofèn per baixar la febre, en principi no passarà res. Que una cosa sigui preferible no vol dir que l’altra sigui dolenta.

L’única relació, una mica rebuscada, és que se sap que l’ibuprofèn va malament en pacients amb hipertensió que prenen determinats medicaments. Com que en els casos greus de la COVID-19 es presenta hipertensió, potser algú va fer l’associació i va començar a atabalar-se abans d’hora.

Fixem-nos que, al final, tot són especulacions. En realitat no tenim cap dada que indiqui que algú s’ha pres ibuprofèn i la malaltia se li ha empitjorat. I espantar o atabalar al personal només per especulacions és poc seriós. Més que res perquè per la majoria de nosaltres pot ser anecdòtic, però per persones que han de prendre ibuprofèn com a tractament crònic és angoixar-los sense necessitat.

4 thoughts on “Millor paracetamol, però l’ibuprofèn tampoc va malament

  1. Parlant en plata, molts polítics s’haurien de posar la llengua al cul durant una bona temporada. També alguns metges, tot sigui dit. Com si no en tinguéssim prou amb tanta tonteria com apareix cada dia a tot arreu! Compreu “miurangos” ciutadans! L’antiviral perfecte! Porca miseria!…

    1. Pren paciència, que no trigarà l’onada de pseudometges i il·luminats diversos promovent medicaments miraculosos i tractaments imaginaris. Aquests no fallen mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *