No és igual que una grip

Una de les coses amb què ens costa més conviure és la incertesa. Quan arriben els problemes volem saber-ne tots els detalls per poder prendre les decisions més escaients. És assenyat, però resulta que a la vida real, molt sovint ens cal actuar disposant només de dades incompletes. Això és una mica el que està passant amb l’epidèmia de COVID-19. Els balls de xifres que van apareixent resulten, com a mínim, desconcertants. I les comparacions que es fan amb altres malalties acostumen a ser poc precises, de manera que al final la sensació d’incertesa és la que predomina. Una sensació molt empipadora.

Un dels principals motius de discussió és la mortalitat associada a la COVID-19. Calcular la taxa de mortalitat sembla senzill. Només hem de calcular el percentatge de persones que moren respecte del total de persones que han contret la malaltia. Per desgràcia, això tan senzill amaga un parell de complicacions.

Per començar, no estem segurs del nombre total de persones malaltes. Hi ha les comptabilitzades però de ben segur que n’hi ha més que no s’han identificat. També n’hi deu haver que encara no presenten símptomes (i potser no els presentaran mai), de manera que la xifra real segur que és superior a l’oficial. A més, la fiabilitat de les dades oficials va per barris. Hi ha països raonablement seriosos i transparents, però altres ofereixen dades que no mereixen cap credibilitat. De manera que de la xifra d’afectats només podem fer-ne una estimació.

D’altra banda, la xifra de morts tampoc és senzilla de saber fins que ha passat prou temps. Sabem els morts d’avui, però probablement en els propers dies la xifra augmentarà, ja que no totes les persones que estan malaltes ara mateix, sobreviuran. Per això el càlcul només és exacte quan ja s’ha acabat l’epidèmia. En malalties ben conegudes ja tenim prou dades per saber com aniran les coses, però en una de nova entrem en territori per explorar.

De totes maneres, amb les xifres que tenim per ara, sembla que la mortalitat està entre el 2 % i el 4 %. Per comparar, en el cas de l’epidèmia de MERS del 2012, la mortalitat era del 30 %, i en el primer brot d’ebola, aquesta va arribar a superar el 80 %. En canvi, la grip té una mortalitat d’aproximadament el 0,1 %.

Això resulta confós, ja que sovint llegim que la mortalitat del COVID-19 i de la grip són similars. No és el cas. Per algun motiu, molt sovint es donen dades de mortalitat de la grip i parlen d’un 5 % o un 10 %. Però això no són dades referides a tots els malalts sinó únicament als casos greus, els que acaben ingressats als hospitals. Aquestes dues maneres de contar les coses generen confusió i cal tenir-les presents.

També és un error comparar les dades absolutes de morts per grip, amb centenars de milions de persones infectades arreu del planeta, amb els del COVID-19, que per ara només afecta unes vuitanta mil persones. No té sentit comparar les dades de morts totals per una epidèmia que ja s’acaba amb les d’una que tot just està començant.

El que és evident és que que la contenció a la Xina no ha funcionat del tot i ja hi ha casos a un grapat de països, de manera que cal suposar que abans o després arribarà aquí. Per sort l’epidèmia de grip ja va de baixa i el sistema sanitari anirà menys forçat. Quan arribi, els diaris muntaran l’espectacle previsible i els amants de les apocalipsis i les conspiracions s’ho passaran d’allò més bé. Res que no passi cada vegada que apareix un nou virus. Ja sabem que acostuma a ser pitjor l’epidèmia de por que es desencadena, que no pas el virus en sí mateix.

Com sempre, resulta molt millor fer cas al que diuen els metges que no pas a les notícies cridaneres compartides pels contactes de twitter. Els metges potser tinguin menys gràcia, però acostumen a tenir més raó. I, alguns, tenen gràcia parlant i molta raó en el que diuen. També és útil recordar que hi ha coses que no sabem, però també n’hi ha moltes que sí que sabem i també moltes que sabem que no són certes.  

5 thoughts on “No és igual que una grip

  1. Al final, ara que el virus o el que siga ja ha pegat unes quantes voltes a la Terra, ¿se sap quina mortalitat té?

    És una informació que busque però no trobe enlloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *