No ets un cavall

“No ets un cavall ni una vaca!” Un missatge que sembla obvi, però que als Estats Units estan fent servir per mirar d’evitar que la gent es prengui un medicament, pensat per al bestiar, creient que pot servir per curar/prevenir la Covid19. La ivermectina és un fàrmac que es fa servir des de fa molts anys per tractar infeccions per paràsits. Molt habitual en usos veterinaris, però també per persones que tenen infestacions de cucs, sarna o en pomada per alguna malaltia de la pell. Com que aconseguir-ho a la farmàcia del costat era complicat, la gent està agafant els preparats pels cavalls i ja comença a haver-hi casos d’intoxicacions per culpa d’aquesta història.

En realitat és una història que es repeteix. La invermectina sembla que té alguna activitat per inhibir la multiplicació d’alguns virus. Peeeeero, aquestes són dades obtingudes d’estudis in vitro. Us sona? Amb la hidroxicloroquina va passar exactament el mateix. Dades indicant que un fàrmac li fa mal al virus al tub d’assaig, però que quan passes als estudis en persones, l’efecte es perd. O potser l’aconseguiries a dosis tan elevades que la seva toxicitat ho fa inviable.

Com sempre, és molt fàcil eliminar un virus. El que és difícil és eliminar-lo sense matar al pacient.

El cas és que com que hi ha dades de laboratori que suggereixen un efecte, s’han començat a fer estudis en persones. Com que són medicaments coneguts, tota la part de toxicitat, efectes secundaris i mecanismes d’actuació, ja els coneixem. Si funcionessin per la Covid seria genial. El problema és que de seguida comencen a aparèixer estudis amb resultats contradictoris. Uns troben que sí, uns altres diuen que no fa res, uns altres que encara ho empitjora…

Això és útil si vols defensar l’ús del medicament, perquè sempre trobes algun estudi que diu el que vols sentir. Només et cal ignorar la resta que diuen el contrari.

I al final cal tornar a fer el de sempre. Estudis amb molts pacients i durant força temps. Això costa temps i calés, però la paciència no és una virtut que abundi. Suposo que amb el temps s’aclarirà i passarà aquesta dèria. Per desgràcia també suposo que de seguida en sortirà una de nova.

El que sí que es fa pesat és llegir els raonaments simplistes dels defensors del fàrmac. Arguments del tipus: “Mata el virus perquè és un medicament antiparasitari i el de la Covid és un virus-paràsit”. Tots els virus són paràsits cel·lulars, però confondre’ls amb els cucs paràsits és una confusió molt gran.

Una de divertida és que el tractament “evita que el virus es reprodueixi a la flora intestinal”. En realitat, si alguna cosa sabem del cert és que un virus que infecta cèl·lules, no es reproduirà dins els bacteris de la flora intestinal. Aquesta serviria com a pregunta-trampa per un examen de biologia bàsica.

I l’inevitable… No la volen donar perquè les farmacèutiques volen omplir-nos a vacunes i bla bla bla. Aquesta resulta desconcertant, ja que no sé qui es pensen que fabrica la ivermectina.

Ah! També hi ha el que explica que hi ha molts estudis sobre la ivermectina, mentre que les vacunes són “experimentals”. Aleshores et mires els estudis d’ivermectina i covid i veus que estan fets amb setanta pacients mentre que per les vacunes els estudis es van fer amb seixanta mil pacients i ara ja en porten administrades més de tres mil milions.

Ja se sap que per un autèntic creient, retorçar la realitat és el pa nostre de cada dia. Però mentrestant, no prengueu medicaments per cavalls! (a no ser que tinguis sarna i un metge t’ho recepti)

3 thoughts on “No ets un cavall

 1. Hi, hi… 🙂 “…és molt fàcil eliminar un virus. El que és difícil és eliminar-lo sense matar al pacient.” Com allò de ses confusions amb ses màquines grosses de s’ozó… Ui…
  Imagin si inventaran banyeres d’alcohol per hunans, com ses banyeres de vaques! Pentura diran que aporten un to gamba amb trumpó, addicional a sa desinfecció. Ideal pes turistes a ses festes de ‘despedida’ de fadrins 😉

  Hauria caigut a sa trampa d’examen de Biologia! No tenc idea… Ja intentaré cercar i repassar com va, perquè… Quin misteri i curiositat!

  1. Ai, em faltava afegir que…
   … ‘despedida’ serà sa persona de sa banyera d’alcohol, si fuma 😉

 2. Quan dius “I l’inevitable… No la volen donar perquè les farmacèutiques volen omplir-nos a vacunes i bla bla bla. Aquesta resulta desconcertant, ja que no sé qui es pensen que fabrica la ivermectina”.
  Es que la ivermectina, Dani, la fabriquen les farmacèutiques de cavalls i vaques. Ai la mare!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *