La setmana passada es van anunciar els premis IgNobel i, com cada any, no deixarem passar l’ocasió de donar-los una ullada. Ja sabeu que són premis atorgats a estudis aparentment (només aparentment) poca-soltes. La gràcia està a riure una mica i, tot, seguit, entendre’n els fonaments i aprendre alguna cosa nova.
Un que farà les delícies dels amants dels gats és el de biologia, atorgat a un grup suec per “l’estudi de les variacions en la manera de ronroneigar, xisclar, xerrar, murmurar, miolar, gemegar, xiular, udolar, grunyir i altres modes de comunicació gat-home”. Està molt bé estudiar el llenguatge de les balenes, però també era hora de fer-ho amb els gats domèstics!
El d’ecologia ha anat per un grup de València per “emprar anàlisis genètiques per identificar les diferents espècies de bacteris que resideixen en els xiclets enganxats als paviments de diversos països”. Bacteris dels xiclets enganxats per terra. Una bestiesa? No tant. Hi ha una part de ciència bàsica: Estudiar com va canviant l’ecosistema bacterià, que inicialment és el de la boca, però que amb el pas dels dies es va modificant. I una part pràctica amb aplicacions a la medicina forense. Amb una mostra de xiclet pots saber coses sobre els bacteris, i per tant, costums, dieta, lloc on viu, una persona.
Si heu de transportar un rinoceront, el premi IgNobel de transports. Un estudi que ha demostrat que per transportar un rinoceront (adormit) en un avió, és millor fer-ho de cap per avall. Es veu que la pressió que pateixen els pulmons és menor que si van estirats de costat.
Si teniu el nas tapat i no us deixa dormir bé, el premi IgNobel de medicina us pot ajudar. Un estudi ha demostrat que els orgasmes serveixen per destapar el nas… ja ho sabeu. A l’estudi no he vist que posin dades separades per sexes. Entenc que l’efecte deu ser similar. Ho han comparat amb un descongestionant nasal i l’efecte és similar, encara que la descongestió associada a l’orgasme s’esvaeix en un parell d’hores i la del descongestionant dura una mica més. Res no és perfecte.
El premi IgNobel de la pau ens resol un dubte als que duem barba. Sembla que la barba té un efecte mesurable protegint la cara dels cops de puny. Si t’has de barallar, millor tenir barba!
I més i més. La relació entre l’olor dels assistents al cinema amb la temàtica de les pel·lícules, la manera com evitem ensopegar els uns amb els altres quan anem pel carrer, un sistema per controlar les paneroles dins dels submarins o la relació dels nivells de corrupció d’un país amb el grau d’obesitat dels seus dirigents.
En tots els casos, val la pena fer-hi una mirada, somriure una estona, però tot seguit reflexionar-hi una mica.
Ben divertit! Per ventura aquests suecs inspiren estudiosos des llenguatge des gats d’aquí. Som uns simis a dues potes civilitzats, en és un llenguatge arcaic, per redescobrir, primitiu, transversal entre espècies. Hem de baixar des carro i pujar a sa gepa dets instints de quatre potes.
Fent broma, serviria aquí Mallorca. Es ‘gats’ s’adapten, van a dues potes, fan molt es suec, i renous rarots amb sa cervesesa! 😉
No es moixos, sinó es ‘gats’ civilitzats, amollen massa qualque pota a dues potes, tornen ancestrals veient sa natura, intentant fer deport, evadir-se… 😉