Qui ho diu que els borinots no poden volar?

Diuen que està científicament demostrat que els borinots no poden volar. Però els borinots no ho saben, de manera que, aliens a les lleis de la física, ells van volant per entre les flors sense problemes. No es veuen limitats pel que creuen que no poden fer. No cal dir que això ho aprofiten tots els gurus de l’autoajuda i les pàgines web suposadament inspiradores.

Però, com és d’esperar, tot plegat és una bestiesa. Enlloc està demostrat que els borinots no poden volar. I, per descomptat, seria una bestiesa fer-ho!

La llegenda urbana del vol dels borinots es pot trobar en versions més sofisticades. També serveix per demostrar com de presumptuosos poden ser els científics. Se suposa que un científic va recollir informació sobre el pes i la forma del borinot, la superfície de les seves ales, la força que pot generar movent-les i totes les dades que necessitava. Tot seguit va aplicar les lleis de la física i els principis de l’aerodinàmica i va arribar a la conclusió que era impossible que els borinots volessin.

La realitat és que no se sap com es va originar aquesta llegenda (encara que hi ha diferents hipòtesis sobre el tema), però amb quasi total certesa les coses no van anar exactament com s’expliquen. O millor dit, li falta una petita part de la història.

És possible que un científic recollís la informació dels borinots i li apliqués a les formules de l’aerodinàmica. I és probable que els resultats indiquessin que no podien volar. Però el que és quasi segur és que no es va limitar a dir que era impossible que els borinots volessin. El que diria seria alguna versió de “segons les fórmules, és impossible que els borinots volin. Però com que ho fan, això vol dir que les nostres fórmules són incompletes.”

En realitat és com funciona la ciència. Les descripcions matemàtiques permeten entendre la realitat, però s’han d’ajustar a la realitat. Si no ho fan, cal corregir les fórmules. Això passa constantment. Amb els borinots i amb tot. Les lleis de Newton deien que Mercuri no podia orbitar al voltant del Sol de la manera que ho feia i ningú va suggerir que Mercuri estigués equivocat. Calia una nova formulació i amb Einstein i la relativitat es va aconseguir.

En el cas dels borinots , va caldre afegir als càlculs els efectes causats per les turbulències generades pel moviment de les ales. Unes turbulències que modificaven la pressió de l’aire sobre l’insecte i feien que els nous càlculs ja no tinguessin cap problema per explicar el vol d’aquests animalons.

De manera que no. No és cert que estigui científicament demostrat que els borinots no poden volar. De fet, gairebé sempre que es fa servir una frase que comença dient “està científicament demostrat…”, el que ve a continuació no és cert.

2 thoughts on “Qui ho diu que els borinots no poden volar?

 1. També deien que es borinos rossos són de bona sort. No sé si té qualque explicació pes comportament.

  També diuen que és ‘impossible’ nedar tot sol i sense flotadors, i treure des fons de la mar deixalles denses de desenes de quilos. Potser ajuda a es biaix es misteris sobre qui les ha de recollir de ses voreres marines, com amb so Prestige i es Nunca Máis.
  Resulta que hi ha deixalles que si són com una ala planegen i floten si es neda continuu amb cert angle.
  Com qualque cranc dit ‘volador’, que quan neda recorda mooolt com vola un borino gegant. I si te’l trobes enmig de la mar et persegueix frenètic i ben pesat, i se t’aferra per a descansar. Quin susto! Talment com una mosca assetjant, i gegantina!
  Potser tenim sort de no ser quan ets insectes creixien amb poc CO2 i molt O2…
  😉

 2. Si jo dic, Dani, això de “està científicament demostrat…” ben segur que m’hauré equivocat. Però si ho dius tu el més segur és que realment estigui prou ben demostrat.
  El que sí que a vegades es fa difícil és distingir entre els científics de veritat, en els que pots confiar, i aquells que et surten per petaneres i aboquen ideologies i polítiques en els seus articles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *