Ratpenats

Està fora de discussió que els ratpenats són lletjos amb ganes. A més, la literatura i les llegendes els han associat amb tota mena d’històries de terror. Era fàcil, ja que uns animals que surten a volar durant la nit i que mostren aquell aspecte no estan cridats a ser els bons de la pel·lícula. Que ara resultin ser els hostes de grapats de coronavirus no contribueix gens a millora la visió que en tenim.

Però això són apreciacions estètiques humanes. Si ens limitem a les dades i al seu paper en l’ecosistema, de seguida ens adonarem que els ratpenats contribueixen a fer del món un lloc més amable. D’entrada cal tenir present que parlem d’un grup enormement ampli d’animals. Hi ha moltíssimes espècies de ratpenats. De fet, és una de les famílies de mamífers amb més diversitat d’espècies. Els coneixem poc perquè són nocturns i, la majoria viuen en indrets on els humans no ens hi fiquem massa sovint. Des de jungles tropicals fins a coves de difícil accés. Tots sabem que resulta difícil apreciar allò que no coneixes, però quan coneixes els ratpenats, descobreixes que fan unes coses al·lucinants.

El cas és que, a més, els ratpenats són una màquina de devorar insectes. Si et molesten els mosquits, tenir uns pocs ratpenats als voltants farà que el seu número disminueixi ràpidament. Se’n cruspeixen uns dos o tres mil per nit, de manera que fes números. De fet, un dels sistemes per controlar l’expansió del mosquit tigre i altres espècies invasores similars consisteix a instal·lar capses per afavorir la presència de ratpenats. No faran desaparèixer els mosquits, però sí que frenaran la seva proliferació. Hi ha qui fins i tot els hi ha dedicat un vi, i la capsa es fa servir de “caseta de ratpenats”.

Una de les feines que fan i que són poc conegudes és pol·linitzar plantes. Sempre que ens parlen de pol·linització pensem en les abelles. Per descomptat elles ho fan, però no són les úniques. Molts altres animals també participen en l’intercanvi de gàmetes dels vegetals i hi ha moltes espècies de ratpenats que ho fan. La clau és que no tots mengen insectes. N’hi ha molts que són vegetarians.

Això fa que, a més de pol·len, també n’hi hagi que participin a dispersar les llavors de moltes plantes. Això és important sobretot en boscos tropicals. Però és que els ratpenats s’han de cuidar a tot arreu. I si patim per la seva capacitat de transmetre virus, la solució és deixar-los en pau. No te’ls mengis, no els capturis i difícilment t’infectaran.

En tot cas, si ens trobem en un indret on podem veure ratpenats volant a la nit, segurament serà senyal d’un bon ambient ecològic i un indicador d’haver de patir menys mosquits al nostre voltant.

8 thoughts on “Ratpenats

 1. “Està fora de discussió que els ratpenats són lletjos amb ganes!”… segurament els ratpenats pensaran el mateix de nosaltres!

  Quants problemes ens evitaríem si ens dediquessin a no ficar-nos on no ens criden…

 2. Bona tria, són una font de curiositats! Mig drac fou model per Sa Cimera -corona- i anècdotes i mites de pacte amb forces de sa natura de Jaume el Conqueridor…
  Ara unes revistes diuen que ses papesnuvies metzinoses emeten ultrasons, avisant ratespinyades, com mostrant-se a la ‘vista’ tal com fan serps i peixos de color llampant.
  Record fa molts anys veure un adolescents que van fer-ne fumar un, potser com retolada. No em va fer gràcia, tot i ser pateco no vaig picar, i els vaig recriminar sa ‘diversió’ grupal abussiva! Coincidí que s’amo des cigar unes setmanes va estar a clínica empiucat rarot, no sé si per algun contagi reusant es cigar gamberro… Per sort era fort i es curà! No els vaig tornar a veure fer mal així…

  1. Ai, error meu teclejant: on deia ‘retolada’ volia escriure ‘bretolada’
   Un record de cigar gamberru entre es dits m’ha enredat sa lletra B!? 😉

 3. M’has deixat bocabadat, Daniel! Quan dius que “se’n cruspeixen 2 o 3 mil per nit” (de mosquits), m’imagino que vols dir cadascun d’ells. Al jardí de casa sempre n’hi ha entre 10 o 20 (és difícil comptar-los, els punyeteros!) i això vol dir que es cruspeixen entre 20.000 i 60.000 mosquits cada nit! Quina barbaritat! I acabo de sortir ara mateix i sí, com cada vespre-nit van volant espiritats, suposo que menjant altres petits insectes perquè no és temps de mosquits, almenys dels que piquen.
  A partir d’ara me’ls miraré d’una altra manera. I sí. Són molt lletjos! N’he filmat algún al terra de recent nascut, probablement caigut dels forats dels maons de la pared, i he intentat ajudar-lo a volar amb algun petit bastó o branquilló però mai me n’he sortit. Pobres bitxos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *