Refredat!

Amb l’arribada de la tardor i els primers freds que anuncien l’hivern també arriben els refredats. Segurament es tracta de la malaltia més comuna i la que la majoria de nosaltres patirem més vegades. Sovint li diem grip, però gairebé sempre és un simple, i emprenyador, refredat. Jo no m’escapo de la visita del virus i ara mateix tinc el meu sistema immunitari entretingut lluitant contra el virus que em té amb mal de coll, una lleugera febre i una mica de cruiximent. Altres vegades és més fort, de manera que no em queixaré.

La pregunta que em faig és… quina mena de virus m’ha infectat aquesta vegada?

Perquè el tema és que no hi ha un virus que causi el refredat. N’hi ha un fotimer!

De totes maneres es poden agrupar en unes poques famílies. El més probable és que sigui algun tipus de rinovirus. El nom (rinovirus “virus del nas”) ja indica a què juga aquest microbi, que acostuma a infectar la zona de l’epiteli nasal. No li costa, ja que funciona prou bé a temperatures relativament baixes. Entre 30 i 35 graus, de manera que a la zona nasal s’hi troba com a casa. Gairebé la meitat dels refredats comuns els causen els rinovirus, dels que n’hi ha un centenar de tipus diferents.

Una altra opció, menys freqüent, però que encara explica gairebé un 20% dels refredats, són els coronavirus. Aquesta referència a la corona deriva de l’aspecte que mostren al microscopi electrònic, ja que tenen unes proteïnes que sobresurten molt, com si fossin una corona. Els coronavirus són també molt freqüents i també en tenim de diferents tipus. Alguns, però, no es limiten al refredat comú sinó que poden desencadenar processos molt més greus, com la “síndrome respiratòria aguda greu” o SARS per les seves sigles en anglès. Si el que m’ha infectat és aquest, espero que no sigui la soca dolenta i es limiti a les cèl·lules del nas i la gola i deixi tranquil·les les de la zona més profunda dels pulmons.

També podria ser un picornavirus. En aquest cas el nom vol dir “virus petit de RNA”. La família dels picornavirus és molt gran i pot causar molts tipus de malalties diferents, tant en humans com en altres animals, però el refredat comú és una d’elles.

I encara n’hi ha més. Un adenovirus, un vius sincitial, fins i tot un enterovirus. En realitat tampoc és sorprenent que una de les parts més exposades del nostre cos als agents externs, com és la mucosa nasal i respiratòria, sigui el blanc de molts tipus de virus.

Però encara hi ha una cosa sorprenent. Si infecten les cèl·lules de la mucosa nasal, és normal que tingui tos i mocs. No deixen de ser mecanismes per intentar fer fora els invasors, però com és que tinc mal de cap i dolor muscular? Per quin motiu tinc tanta son i cansament?

En aquest cas, la culpa no és directament dels virus sinó de la resposta de l’organisme per lluitar contra ells. Els senyals químics que s’envien les cèl·lules del sistema de defensa actuen a molts nivells per adaptar el cos a lluitar contra la infecció i els seus efectes poden causar tots aquests símptomes. No són especialment greus, però no permeten oblidar que un any més t’has convertit en el camp de batalla on lluiten les cèl·lules del sistema immunitari i els virus. Paciència! En pocs dies tot tornarà a la normalitat. Mentrestant, lleteta calentona, hidratació, mirar de no passar fred, algun analgèsic si el mal de cap emprenya massa i, en general, prendre’s les coses amb una mica més de calma.

Ep! I fixeu-vos que tota l’estona he parlat de virus. Aquí els bacteris no hi pinten res (i per això els antibiòtics no serveixen de res en aquest cas).

5 thoughts on “Refredat!

  1. Carai! Així s’entén tot plegat. Resulta que hi ha un fotimer de virus que ens infecten i el refredat acaba essent la nostra resposta. Segur que ja ho havies explicat durant algun altre refredat però tendeixo a oblidar-ho.

  2. Molts sucs de taronja naturals i qualsevol tisana que t’agradi amb mel i unes gotes de llimona.
    Coses de les besàvies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *