Fa tres anys vaig tenir la sort de poder fer realitat un dels somnis de joventut: anar a fer un trekking per l’Himàlaia. Una gran experiència malgrat que, com sempre passa, la realitat no s’acostava a l’aventura vertiginosa que havia idealitzat llegint els relats dels primers exploradors. Van ser uns dies més aviat tranquils, molt ben organitzats i amb un nivell d’exigència física raonable, sempre tenint en compte l’altitud a què et trobaves. També hi havia els ponts vertiginosos, els camins infestats de sangoneres i la pluja del monsó. No saps el que vol dir ploure de veritat fins que no has viscut una pluja monsònica.
Però una cosa em va sobtar mentre ens acostàvem al camp base de l’Annapurna. El nivell a què vivien les plantes era diferent del que estava acostumat. A més de quatre mil metres d’altitud seguien havent-hi prats i fins i tot arbres. Una mena de vegetació que al Pirineu hauria quedat enrere uns milers de metres més avall. I unes flors que em van cridar l’atenció van ser una mena de roselles d’un extraordinari color blanc i molt més altes que les roselles de per aquí.
En aquell moment els vaig fer una fotografia i vaig seguir el camí, però fa poc la vaig repescar i em vaig preguntar quina mena de flor era aquella. Només a partir d’una imatge no és fàcil encertar quina planta tens entre mans, però en aquest cas la recerca va resultar curiosa i em va deixar amb dues opcions.
La primera era una planta anomenada “Rosella blava de l’Himàlaia“. Curiós, ja que per descomptat, aquella flor era bonica, però de blava no en tenia res. La rosella blava en realitat no és una rosella, però gairebé. Les roselles pertanyen al gènere Papaver i a la família de les Papaveràcies. En canvi, la rosella blava de l’Himàlaia pertany al gènere Meconopsis. I el nom prové del grec mecon (rosella) i opsis (semblant). De manera que, tot i que són plantes de la família de les papaveràcies, el nom indica que són les “similars a les roselles”.
El cas és que la rosella blava s’anomena estrictament Meconopsis betonicifolia i resulta que és una de les plantes més famoses de l’Himàlaia i més apreciades pels jardiners. La clau és el color blau intens que als jardins queda particularment bé. Per desgràcia, sembla que és bastant exigent i cal cuidar-la molt. Suposo que està molt ben adaptada a viure en alta muntanya (fred, neu, pluja…) i posar-la en un jardí anglès no li deu fer massa el pes.
Doncs resulta que hi ha dues varietats de rosella blava, la normal i una d’albina. La Meconopsis betonicifolia alba és igual de maca en la forma, però el seu color és del tot blanc. Suposo que ha perdut la capacitat de fabricar el pigment blau, probablement algun tipus d’antocianina, i s’ha quedat en la forma albina.
L’altra opció és la Meconopsis napaulensis, que, en general és de color groc o vermell, però que també es troba en forma blanca. Aquesta és més complicat d’esbrinar, ja que l’han reclassificat en quatre espècies diferents i ara vés a saber quina buscar. Potser la forma dels pètals s’hi assembla una mica més, però sense poder agafar-les i mirar-les sota una lupa amb un llibre de classificació botànica al costat, no sabria decidir.
Si algun jardiner passa per aquí i sap distingir-les, li agrairé que em tregui de dubtes. Però en tot cas, ja m’ha quedat clar que no totes les roselles són roselles, ni totes les roselles blaves són blaves.
Quins nassos. Nosaltres aquí confinats al país i el Centpeus fa un viatge en el temps i se’n va al Nepal. Molt bé!
Aquestes coses ja passen a l’Orient. Res és el que sembla.
Eh! Fa anys d’això. Ara em limito a recordar i enyorar els vells bons temps en que viatjàvem! Almenys encara podem viatjar amb la memòria i la imaginació.
Noti’s la part del viatge en el temps hahahaha. A casa tenim unes orquídies endèmiques del nord-est de l’Índia* i ja a punt de florir. Aquest serà el viatge.
PS. A Arenys fa dècades hi van portar i mira.. https://www.vilaweb.cat/noticies/orquidies-arenys-de-mar/
Amb aquesta foto classificar sembla art 🙂
Aquí una pista, un enllaç a l’ajuda d’una xarxa que sospito que és per això.
De gent que ajuda, almenys per dubtes d’identificar via foto. De tot el món mundial, i georeferenciar observacions naturalistes
http://www.inaturalist.org/pages/help#olderphotos
Crec que no és per pedres o escombraries.
Però flors supòs que sí que deu ser ben ràpid.
I altres munts d’utilitats, però jo no en sé gaire
No tinc ni una sola planta a casa, això ja t’hauria de donar una idea del meu interès per la botànica.