Sense antisèrum contra les serps verinoses

És difícil calcular la xifra exacta, però s’estima que al voltant de 100.000 persones moren cada any al món a conseqüència de mossegades de serps verinoses. Cada continent té les seves serps verinoses particulars i la majoria es troben en països amb pocs recursos econòmics, de manera que el tractament, que a sobre s’ha d’administrar amb urgència, no sempre està disponible.

Però la situació està a punt d’empitjorar i molt. Actualment es disposa d’un antisèrum força efectiu i que funciona contra el verí de moltes espècies diferents de serp africanes. El que van fer va ser immunitzar cavalls amb verí de deu de les serps més perilloses o abundants. Els animals van fabricar anticossos contra aquests verins i després els van purificar per aplicar-los, quan calgués a humans. La idea és que serveixi per un bon ventall de serps ja que és molt freqüent que les persones ignorin l’espècie de serp que els ha mossegat.

Aquest antisèrum, anomenat Fav-Afrique, el fabricava “Sanofi Pasteur” i era el preferit per organitzacions com Metges Sense Fronteres. Tenia molta eficiència i pocs efectes secundaris. Hi havia el problema que s’havia de mantenir en fred, cosa que en determinats climes és un problema seriós, i que era car. Entre 300 i 500 dòlars per dosi.

Però l’any 2010, el laboratori que el feia va aturar la producció. Deien que no els sortia rendible ja que en països en desenvolupament estaven començant a oferir altres antisèrums a preus molt mes econòmics amb els que no podien competir. Durant un temps els metges sobre el terreny han anat fent amb les reserves de Fav-Afrique que tenien, però les últimes caducaran el proper 2016 i aleshores ja no n’hi haurà més. Ras i curt, Àfrica és queda sense el millor tractament contra les mossegades de serp.

Han fet servir els antisèrums alternatius, però la veritat és que no semblen ser una bona opció. Amb el tractament antic la mortalitat era del 0,47% mentre que amb la nova alternativa, els morts són del 10%. A més, cal repetir les administracions ja que no sempre n’hi ha prou amb una única dosi, de manera que caldrà trobar alternatives i caldrà fer-ho de pressa.

Els de Sanofi han dit que s’ofereixen a passar la seva tecnologia a altres laboratoris, però sense massa detalls. Segurament caldrà lligar molts calers per entre mig i mentrestant les reserves de l’antisèrum seguiran esgotant-se. Tot plegat un nou recordatori del potencial de les iniciatives privades per impulsar la medicina, però també de les limitacions ja que al final el que compta són els calers. I tampoc pots obligar a una empresa a fabricar productes amb els que no hi guanya o que simplement no li interessen. Però algú ha de posar els calers.

L’alternativa pot ser actuacions com la “Drugs for Neglected Diseases Initiative”, una iniciativa per aconseguir finançament per tractament de malalties oblidades. Malalties, habitualment tropicals i que afecten a persones amb pocs recursos, en les que ningú inverteix per trobar o distribuir tractaments ja que no surten a compte.

Sigui com sigui, caldrà fer-hi alguna cosa. I cal fer-ho de pressa. Una vegada més ens trobem en una d’aquelles desesperants situacions en les que tenim els medis per evitar morts i els deixem d’aplicar per la obtusa manera de ser dels humans.

3 thoughts on “Sense antisèrum contra les serps verinoses

  1. Això que molts veiem gravíssim segurament a molts altres no els importarà… fins que un occidental vagi a un país d’aquests, li piqui una serp, no hagi antisèrum i sorti als mitjans…

    Mentestant, n’hauran mort un munt de persones d’aquells països, …

  2. Carquinyol. És trist, però sempre funcionen igual aquestes coses. De l’ebola, fins que no van infectar-se occidentals no se’n feia ni cas.

    Pons. 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *