Sí que hi ha contagi per objectes

Totes les professions tenen el seu argot, les seves regles i els seus sobreentesos. No té res a veure el que pensen quan parlen de “pi” un botànic o un matemàtic. Per això, hi ha ocasions en les que es generen malentesos quan algú diu una cosa i algú altre, que no coneix el codi de la professió, n’interpreta una de diferent. Però algunes vegades em costa entendre la confusió.

Ahir sortia a molts titulars que “L’OMS no troba proves de contagi de virus per contacte amb objectes”. Després de donar la tabarra durant setmanes sobre vigilar el contacte amb coses on pot estar dipositat el virus, parlant de fòmits, patint per si els guants protegeixen prou o no i preguntant-nos qui haurà tocat el pom de la porta abans de nosaltres, ara resulta que aquests inútils no saben si el virus es contagia per les superfícies? Colla d’incompetents!

El problema és que l’OMS no diu res de tot això. Almenys, jo m’he llegit l’informe i a mi em sembla que deixa ben clar el que està dient i el que no, però això podria ser perquè ja estic avesat a l’argot científic.

El que diu és que només hi ha estudis sobre la transmissió d’aquest coronavirus, el SARS-CoV-2, en condicions de laboratori. Són aquells estudis que conclouen que el virus pot restar actiu durant tres dies sobre el plàstic o quatre hores sobre el coure. Però que passa fora del laboratori? Doncs que encara no hi ha estudis. El que sí que hi ha són proves de transmissió per superfícies en ambients hospitalaris. De nou, no és el carrer per on ens movem, de manera que estrictament no es pot generalitzar. La frase que fan servir és que són estudis que “s’han d’interpretar amb precaucions”, cosa que és perfectament assenyada. D’altra banda (i això també ho diu l’informe) sí que hi ha evidències sobre altres coronavirus i tots es poden transmetre a través de les superfícies. Per tant, ofereixen un seguit de consells sobre com desinfectar-les.

Un dels motius de confusió és que en termes de ciència i salut, la paraula “concloent” es pren al peu de la lletra. Quan l’OMS diu que “La transmissió del virus de la COVID-19 no s’ha relacionat de manera concloent amb superfícies ambientals contaminades en els estudis disponibles” el que ve a dir és que sabem que els coronavirus en general sí que es contagien així, sabem que en el laboratori efectivament es contagien així i s’ha demostrat que en hospitals n’hi ha que s’han contagiat així, però encara no tenim un estudi que conclogui que determinat malalt es va contagiar per tocar determinada superfície.

Podria ser que el virus de la COVID-19 fos l’únic que només es transmet a través de superfícies contaminades dins dels hospitals i dels laboratoris però que no ho fa fora d’aquests indrets. Podria ser, però jo no m’hi jugaria res. Millor seguir rentant-se les mans i desinfectant quan calgui.

I de totes maneres… no tinc clar si són manies meves o és que realment ja està començant la campanya “no facis massa cas als científics, que tampoc en saben tant”. Una campanya que es posa en marxa rutinàriament quan el que diu algú (la ciència en aquest cas) no acaba de resultar convenient per segons qui.

5 thoughts on “Sí que hi ha contagi per objectes

 1. Molta gent (la majoria, diria jo, ai) no suporta esperar a que la ciencia demostri les coses.
  Prefereixen respostes ràpides encara que siguin mentida.
  No saber dominar les angoixes es el problema. Aprendre a ser racional es la solució.

 2. El pitjor es que es posen molt nerviosos quan primer la ciència fa unes recomanacions preliminars perquè encara no s’han fet estudis al respecte, i més tard quan ja tenen proves es fan unes altres recomanacions i llavors la gent es torna boja dient que no s’acalaren i decideixen passar de tot.

 3. Acabo de sentir per RAC1 a un metge donant la versió de que la OMS ha dit que no hi ha contagi per objectes! Naturalment, si ho diu un metge, la gent no ho posa en dubte. Cal que tots practiquem molt mes el pensament critic.
  I es cert el que diu en Pons, pero hem d’aprendre que en una situació tan nova i greu com aquesta s’han de prendre decisions sobre la marxa que es poden revelar no idoneas a mida que hi hagi mes experiencia. Encara que no ens agradi ni ens tranquilitzi, es lo que hay!

 4. La Rosa comenta: “Acabo de sentir per RAC1 a un metge donant la versió de que la OMS ha dit que no hi ha contagi per objectes!”.
  I les declaracions de la OMS “et semblan” a tu que estàs avesat a l’argot científic… I ara potser sortirà un altre mitjà afirmant que ja es poden triar i remenar els “objectes” com les pomes del supermercat sense guants! Doncs anem bé! Cal precisió per no donar lloc a pàbuls. Potser sí que al final la pròpia OMS, segur que sense voler, provocarà aquesta campanya de la que parles de desconfiança en el científics. Seria lamentable!

 5. Deu ser complicat mesclar política, media, mates, biologia… Per exemple, abans de dormir, si recorden Pi, uns pensen en tres coma catorze, altres en Tres Branques, altres en Can Fanga i els qui fan pipí al pi.

  Per relaxar va bé que ens deixin moure molt. I sa natura sol fer regals sorpresa. I ses anècdotes són ùtils, però costa explicar com toca…
  Ahir dematí, nedant recollint plastiquets, disfrutava aferrat a vorera natural. I uau! Em va visitar de cop una bacora!!
  Era ben adulta i relaxada, com jugant entre guarderies de peix, a deu metres de sa vorera!
  I encara em dura sa emoció, hormones o s’enamorament, tot i que es primer instant ens vam fer pipí.
  Vaja vida guapa! Quina pell turqueta! Vaja ulls de mirada bella!
  : – )

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *