Sort que el Niño ja s’havia acabat!

Ja tenim el resum de com li ha anat amb el clima al planeta l’any passat. Com sempre, el que passi en un any concret és poc indicatiu. Malgrat que aquest 2019 i el que portem de 2020 s’està lluint pel que fa a fenòmens extrems, sempre hi ha hagut anys més freds i altres més càlids, anys tranquils i anys plens de fenòmens rellevants. El que compta és la tendència general i en això ja no hi ha cap dubte del què està passant.

Però sempre va bé mirar les dades d’una sèrie una mica llarga, ja que veiem com emergeixen algunes tendències a tenir en compte. En el gràfic han posat la temperatura mitjana global de cada mes i també han indicat amb diferents colors si els mesos corresponien a moments en que estàvem en una situació de “el Niño” (en vermell), de “la Niña” (en blau), o en situació neutre (en gris).

Ja sabeu que el Niño és el fenomen que es dóna quan l’aigua del Pacífic sud experimenta un escalfament anormal de l’aigua superficial a les costes americanes. Com que el Pacífic és immens, aquesta oscil·lació té efectes sobre el clima global del planeta. Altres anys passa el fenomen oposat. L’aigua de la costa americana del Pacífic sud es refreda més del normal. Aleshores es diu que estem en situació de la Niña.

EL que es veu clarament al gràfic és que durant els fenòmens de el Niño, la tendència és a escalfar-se més del normal. En canvi, durant la Niña, el planeta tendeix a refredar-se. I les zones neutres… doncs pot tenir qualsevol tendència. Per això, al llarg de les oscil·lacions que ha experimentat la temperatura global, notem que els pics màxims acostumen a coincidir amb el Niño.

Això, però, no és una regla absoluta i hi ha excepcions. El clima és un fenomen extraordinàriament complex i, malgrat que hi ha alguns elements que hi tenen un pes destacat, el resultat final depèn de mil factors que interactuen de mil maneres. Però, en general, els anys de el Niño podem esperar que la tendència a l’escalfament es reforci.

Tenint en compte com ha anat aquest any, amb incendis a Califòrnia i Austràlia, temporals memorables i un hivern pràcticament absent, podem donar gràcies que el Niño que va estar actiu durant els primers mesos del 2019 fos d’intensitat feble. Quan arribi el primer el Niño d’intensitat forta, ja ens podem anar calçant. De moment encreuem els dits esperant que arribi una etapa de la Niña que sigui marcada i intensa (encara que, de moment, les dades no semblen indicar aquesta tendència).

Un detall final a tenir en compte és que tot i que els anys de la Niña acostumen a ser freds i els del Niño càlids, de resultes de la tendència general ara ja tenim que els anys de la Niña són més càlids que els del Niño de fa vint anys.

One thought on “Sort que el Niño ja s’havia acabat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *