Finalment, després de confinaments, distanciaments i tancaments, he anat al cinema. I, ja posats, què millor que començar amb una pel·lícula que barreja acció i ciència-ficció? Sí. He anat a veure “Tenet” i no, encara no l’he entès del tot. Però m’ho vaig passar molt bé veient-la i també donant-li voltes al que havia vist. Com que la pel·lícula juga amb conceptes relacionats amb el flux del temps d’una manera, suposadament, científica, se’m feia irresistible buscar-hi tres peus al gat.
No patiu. No destaparé res de la pel·lícula que no estigui en els tràilers o en la publicitat. D’altra banda, encara que fes un grapat d’espoilers tampoc seria massa greu considerant el puzle cinematogràfic que han muntat.
El punt central de Tenet és que en un futur podran aconseguir que objectes i persones puguin anar a contracorrent en el flux del temps. Mentre que amb el temps normal una pistola dispara una bala que s’encasta contra la paret, si la bala s’ha “invertit”, el que tenim és una bala encastada a la paret que en un moment donat surt disparada cap enrere per acabar dins la pistola completament intacta. Si ets una persona, sembla que caminis cap enrere, però des del teu punt de vista és la resta del món qui camina cap enrere. Cadascú té el seu punt de vista depenent del flux de temps que porti.
Però com justifiquen això? Doncs recorrent a un sistema que inventen en el futur que fa que l’entropia es reverteixi. Mmmm…. Entropia. En la física clàssica, l’entropia és un dels conceptes més foscos per la majoria de mortals. La definició més habitual és que entropia fa referència al grau de desordre d’un sistema. Un sistema molt ordenat, com ara un got intacte, té poca entropia i un de desordenat, com ara un got trencat, en té molta. Una explicació que intuïtivament va molt bé, però que posa dels nervis als físics. Seria més exacte dir que l’entropia és magnitud que permet mesurar la quantitat d’energia que es pot aprofitar en un sistema, però al final allò del desordre és molt més fàcil d’entendre.
Això es relaciona amb el temps, ja que l’entropia permet saber on és el passat i on el futur. En general, el futur és aquella direcció en la qual en un sistema tancat l’entropia augmenta. Amb això en ment, el raonament de Tenet és que, si aconseguim capgirar l’entropia de les coses, aquestes aniran cap al passat en lloc de cap al futur. Un argument interessant al qual, sàviament, no li donen massa voltes. Després de tot, el mateix director ja ha dit que volia fer una pel·lícula d’acció, no un tractat sobre ciència. El joc consisteix en acceptar el principi i gaudir de l’aventura.
Però realment capgirar l’entropia revertiria el temps?
Doncs segurament no. Un físic podria explicar-ho amb molta més propietat i ja he vist arguments preguntant-se d’on surt l’energia que empeny la bala cap a la pistola. De la paret, és clar, ja que quan recupera la seva forma inicial, empeny la bala cap enrere. Però això implicaria que, a més de la bala, la paret també té entropia inversa, cosa que no és el cas.
En tot cas, jo m’ho mirava com a biòleg i això de l’entropia inversa porta moltíssims problemes. Després de tot, a escala molecular la vida és una lluita constant per mantenir l’entropia elevada. Per això hem de menjar i aconseguir energia. Diem que és per fer coses, mantenir la temperatura, reproduir-nos, moure’ns,… però sobretot és per mantenir una entropia baixa en l’organisme. Ens alimentem, és a dir, ingerim coses que tenen molècules ben endreçades i organitzades i nosaltres les degradem, extraient-ne l’energia. Augmentem tremendament l’entropia del que mengem per tal de mantenir controlada l’entropia de les nostres cèl·lules.
Durant la pel·lícula hi ha personatges que es mouen marxa enrere en el temps durant molts dies gràcies al fet que tenen entropia invertida. Una experiència desagradable, ja que, si fos així, haurien d’estar introduint merda pel cul i vomitant aliments intactes unes hores després. I és que no pots capgirar l’entropia del cos així com així!
Efectivament, es preocupen de “respirar del dret” però no per “menjar del dret” serà que respirar des de fora es veu més “(te)net” i el sistema digestiu es més brut.
Lo de gastronomia invertida, és spoiler total? M’agafaria entropiota si ho veig menjant crispetes… Sona a película moderna de cult cool
Ai, ah, que ja veig que no, però que seria lo lògic. Com fent símil a Star Wars, què lo lògic seri ses explosions a espai no sonessin. Però no es fa per coses de cine acció pimpampum, dramatisme…
Cal una versió catalana, que ja va bé, i haurien de normalitzar lo des caganer ; – )
Però si un cagatió va al revés, sa canalla no deu sentir un poc com una entropieta?