Torna l’ebola

L’ebola ha tornat. A Guinea s’han detectat quatre casos i n’hi ha uns quants més sota la lupa dels metges. El mateix indret que va patir la gran epidèmia de fa un parell d’anys torna a encarar el malson. Amb el focus centrat a la pandèmia de Covid19, aquestes notícies de Guinea ens recorden un parell de coses que no hauríem d’oblidar mai sobre els virus: El de la Covid no és l’únic que ens ha de fer patir, i sempre acaben tornant.

Ara és probable que tots entenguem millor les alarmes que deuen estar sonant als centres de salut públic del país afectat i de les organitzacions sanitàries de tot el món. Depenent del que passi en els dies vinents tindrem un fet anecdòtic que es va poder aturar d’entrada, o patirem l’esclat d’un nou brot epidèmic amb grapats de morts. Les epidèmies són relativament fàcils de controlar al començament, i endimoniadament difícils d’aturar pocs dies després.

En molt poques ocasions s’ha pogut fer desaparèixer definitivament l’amenaça d’un virus. De fet, només una vegada, amb la verola. Potser amb la poliomielitis ho aconseguirem aviat, però això és tot. En la resta de casos, sempre hi ha alguna reserva de virus en algun indret del planeta esperant un contacte casual amb un humà per fer que torni a començar el malson. És el que hi ha i no serveix de res lamentar-se’n. Només podem posar les eines per aturar-ho de bon començament. Això vol dir xarxes de control, sistemes integrats d’informació i mecanismes de resposta ràpida.

En aquesta ocasió es podria esperar que l’ebola es pogués controlar més aviat. El record de la passada epidèmia encara està fresc i els coneixements del que cal fer no s’han deixat de banda. Tant pel que fa a les autoritats com per la població. Però estem en plena pandèmia de Covid19, de manera que els esforços s’estan destinant a lluitar contra un altre virus. És el problema de lluitar dues guerres simultàniament. Ja tens els exèrcits mobilitzats, però costa molt actuar en dos fronts alhora.

I finalment, el retorn de l’ebola ens hauria de recordar que de coronavirus n’hi ha molts. I molts que encara desconeixem. La probabilitat que algun, amb potencial per tornar a causar una pandèmia com la que estem vivint aparegui en un futur no massa llunyà és ben real. Quan passi la crisi actual i enllestim les festes de celebració que ens haurem guanyat, seria bona idea posar-nos a treballar en la prevenció de les properes epidèmies. Perquè el compte enrere per la següent ja està en marxa.

(Els virus són com el feixisme. A la que et relaxes, tornen)

2 thoughts on “Torna l’ebola

  1. Tot i saber poquet de ciències, després de passar-me mesos escoltant que dieu els científics sobre els virus, tinc molt clar això que ens dius. Però amb la Covid també m’he adonat que hi ha molta gent estúpida, i això va pels ciutadans corrents i pels governs, per tant i malauradament, costarà molt que, acabada aquesta pandèmia, ens posem a treballar en la prevenció de les que han de venir.

  2. Inclús havia llegit sospites antigues de què algun influeix ‘rar’ als contagiats. Perquè cerquin molt més mimitos o sexe! I així se va escampant millor.
    O sigui, fent humor, potser qui tengui de cop com moltes ‘canes’ extra, que avalui prendre una sopeta llibertària a soles 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *