Trasplantaments, semen i DNA

La medicina moderna aconsegueix fites extraordinàries, però en algunes ocasions els efectes secundaris poden resultar una mica sorprenents. Aquesta vegada valia la pena aprofundir una mica en el tema, ja que la notícia resultava, com a mínim, inquietant:

El semen d’un home a qui li havien fet un trasplantament de moll d’os, només contenia DNA del donant!

A primer cop d’ull això resulta desconcertant, ja que al moll de l’os s’hi fabriquen les cèl·lules de la sang, de manera que un trasplantament de moll d’os no hauria de modificar el DNA del semen! Els espermatozoides no provenen del moll d’os!! A més, també podria resultar angoixant. Si et fan un trasplantament, hi ha possibilitats que els teus fills tinguin el DNA del donant en lloc del teu? Si sóc donant de moll d’os, el meu DNA podria aparèixer en mostres de semen de l’escenari d’algun crim?

En realitat, quan es grata una mica, s’acaba entenent el que ha passat. I és que en els detalls s’acostuma a trobar la clau de les explicacions. Aquesta vegada el detall clau era que l’home, que patia una leucèmia mieloide aguda, s’havia fet, fa anys, una vasectomia. Un fet que modifica del tot les interpretacions inicials.

Si ens parlen del DNA del semen, en el que pensem és en els espermatozoides. És normal, ja que són les cèl·lules més abundants en aquest fluid. En certa manera el semen no deixa de ser un sistema de transport d’espermatozoides. Però aquest no és l’únic tipus cel·lular que hi ha; també s’hi troba una petita quantitat de leucòcits. En condicions normals no representen més d’un quinze per cent, de manera que no hi solem pensar.

Ara bé, si t’han fet una vasectomia, els espermatozoides desapareixen d’escena i el que queda són, únicament, els leucòcits. Això vol dir que en l’anàlisi del DNA d’un home a qui li han fet una vasectomia, l’únic DNA que obtindrem serà el dels leucòcits, que no deixen de ser cèl·lules de la sang i, com a tals, provinents del moll de l’os.

De manera que no cal patir per la descendència. Els espermatozoides d’una persona que ha rebut un trasplantament de moll de l’os seguiran portant el seu DNA. Certament que al semen també hi haurà leucòcits amb DNA del donant, però aquests no serveixen per fecundar res, de manera que els gens que es transmetran als descendents seran els del receptor. Per aquesta banda no cal patir.

Una altra cosa és en el camp de la medicina forense. Aquesta “contaminació” del DNA del donant amb el del receptor s’ha de tenir en compte. En realitat ja se sap que quan hi ha un trasplantament pel mig, poden aparèixer barreges dels dos DNAs (el del donant i el del receptor) en diferents teixits. Les proporcions i els teixits afectats dependran del tipus de trasplantament en cada cas, però per descomptat és un fet que s’ha de tenir en compte.

9 thoughts on “Trasplantaments, semen i DNA

 1. Prenc nota per fer servir aquesta excusa quan m’acusin d’alguns crims que m’acusen habitualment. “No, no, es que jo he sigut donant de tal i per això apareix el meu ADN”

 2. I per donar sang via transfussió directa,, pot ser? Talment donau un bon estímul per alguna novel.la de detectius, es cas de sa vasectomia no ho havia escoltat mai. Tan sols si podia modular defenses a parella o alèrgies, ben curiós tot. Fascinant 🙂

  1. Per una transfusió de sang no hi ha problema ja que les cèl·lules de la transfusió desapareixeran en pocs dies . Per mantenir la producció cal que es multipliquin i això només passa al moll de l’os.

  1. Bé, també hi ha alguns limfòcits. Suposo que actuen com a la resta del cos, en missions de defensa.

   1. És curiós perquè parla d’altres tipus de cèl·lules (que no anomena) i com bé dius els blancs provenen dels sistemes de defensa.
    Tot i això, indica que la presència de glòbuls blancs al semen pot ser degut a una infecció urinària o genital. I per una altra banda, la presència de glòbuls vermells ens indicaria un transtorn urològic.
    Ara que d’aquí un temps s’iniciaran els transplantaments massius (granges de porcs) potser aquest protocol que ha de seguir la medicina forense de conèixer si hi ha hagut transplantaments abans de senyalar a ningú, passarà a millor vida?

    1. Què curiós…. Potser llegirem a premsa groga ” l’ADN del veritable violador i assassí és de porc” ?? I no serà una metàfora!?

   2. Com que no em permet modificar el text un cop enviat, aquest és per agrair l’atenció.
    Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *