Un nou virus per controlar

De nou, tornem a encarar un ensurt causat per l’aparició d’un nou virus. El 31 de desembre passat, les autoritats xineses van informar l’Organització Mundial de la Salut, de l’aparició de casos de pneumònia d’origen desconegut a la ciutat de Wuhan. El 3 de Gener ja hi havia 44 casos identificats, dels que onze es trobaven en estat greu. Com que la majoria de pacients eren venedors o compradors d’un mercat concret, el Huanan Seafood market, les autoritats van procedir a tancar-lo fins que no s’identifiqués quin era l’agent que causava la malaltia.

Amb les pneumònies per virus respiratoris ja hem tingut ensurts en els últims anys. Només cal recordar la Síndrome Respiratòria Aguda Greu del 2003, la famosa SARS, o la Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà, la MERS del 2012, que es van escampar ràpidament arreu del planeta infectant milers de persones i causant centenars de morts. En els dos casos es va tractar de virus de la família dels coronavirus, un grup nombrós de virus que afecten els humans i molts tipus d’animals. Alguns d’ells causen malalties lleus, com el refredat comú, però altres gasten bromes molt més serioses.

Aquesta vegada també ha resultat ser un coronavirus. De moment, i com és habitual, es refereixen a ell com a “nou coronavirus” o nCoV i el dia 10 de gener ja es va comunicar la primera seqüenciació del seu genoma. Ara ja sabem que està emparentat amb el de la SARS (el de la foto del principi), però que, de moment i a diferència de la SARS, aquest nou no s’encomana entre persones. Probablement els afectats es van infectar al mercat directament d’algun animal on el virus hi viu més confortablement.

Això tampoc és cap novetat. Moltes de les noves epidèmies provenen del pas dels virus dels animals que infecten habitualment, als humans. La grip ho fa molt sovint, per això tenim coses com la grip aviar o la grip porcina. L’ebola va venir de ratpenats, igual que la SARS, mentre que la MERS es va trobar en camells. Ja veurem de quin animal ha fet el salt aquest nCoV, però el fet que no passi d’humà a humà és una molt bona notícia.

I no deixa de ser extraordinari el fet que deu dies (només DEU dies!) després de donar l’alerta ja tinguem identificat al virus i seqüenciat el seu genoma. Pel virus de la SIDA es va trigar quatre llarguíssims anys a identificar el responsable, l’HIV, i a seqüenciar-lo. Ara, amb el desenvolupament de les noves tecnologies de seqüenciació, ho podem fer en poques hores i a uns preus irrisoris. Un avantatge que no és poca cosa quan es tracta de lluitar contra microorganismes com els virus.

De moment sembla que el tancament del mercat ha servit d’alguna cosa i ja no hi ha hagut més casos. Un pacient, que ja estava delicat de salut, va morir i encara n’hi ha uns quants en estat greu, però les dades permeten ser una mica optimistes i si es manté la limitació en el pas de persona a persona, les coses no haurien d’empitjorar.

4 thoughts on “Un nou virus per controlar

  1. Wuhan, una ciutat que no havia escoltat anomenar mai però que té gairebé el doble d’habitants que Catalunya, xina es fascinant.

  2. Allí controlen força les temperatures corporals aeroports. Imagino que quan tens tanta gent has d’anar molt en compte i sobretot després de SARS. Fa un parell de mesos eren notícia uns casos aillats de pesta a la capital.

    1. Amb els SARS li van veure les orelles al llop i es van posar les piles. I quan Xina es posa les piles, ho fa de manera espectacular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *