Una mort sense misteri

Ahir va sortir la notícia de la mort, per Covid19, de Colin Powell, antic secretari d’estat dels Estats Units. El seu paper en la guerra d’Iraq fa que la notícia sigui molt comentada des de tots els angles possibles. Cosa normal en persones amb aquesta rellevància. Però un dels més curiosos va ser un tweet penjat (i posteriorment retirat) d’un presentador de la cadena Fox on venia a dir que la seva mort generava dubtes sobre l’eficàcia de les vacunes a llarg termini.

Això de la mort per Covid19 d’un famós que estava vacunat sembla que és molt llaminer pels periodistes. Potser no ho plantegen tan directament, però esmenten la dada, sabent que els lectors ja faran l’associació.

Lleig. Perquè la informació cal donar-la tota.

En realitat el que ha passat en aquest cas és el que s’ha dit des del començament. Les vacunes són molt efectives en persones amb el sistema immunitari funcionant correctament. Però resulta que Colin Powel patia un mieloma i el tractament l’havia deixat immunodeprimit. Si al titular o al tweet esmentes que estava vacunat, potser que també diguis que estava immunodeprimit. És rellevant, ja que aquesta és una de les situacions en les quals s’ha dit, per activa i per passiva que les vacunes perden la major part de la seva eficàcia.

El motiu és senzillíssim d’entendre. El que fan les vacunes és entrenar el sistema immunitari per lluitar de manera ràpida i eficient contra el virus. Però si no tens sistema immunitari, o aquest no et funciona correctament, la vacuna pot fer molt poca cosa. No és que no facin res, però el seu rendiment, els nivells d’anticossos i la protecció aconseguida és molt menor. Per això s’especifica que hi ha grups de risc amb els que cal anar amb molt més de compte i són aquests on es parla de donar una tercera dosi.

Casos com aquest ens recorden la importància de vacunar-nos. La vacuna no podia protegir correctament en Colin Powell ni qualsevol altra persona que es trobi en una situació similar. El que sí que hauria pogut fer la vacuna seria evitar que qui el va contagiar hagués emmalaltit i li hagués tramès el virus. Potser no amb total certesa (perquè això va de biologia i no de matemàtiques), però els números per patir la infecció haurien sigut molt menors si els qui l’envoltaven haguessin estat vacunats.

A hores d’ara tot això ja ho hauria de saber qualsevol persona mínimament informada i particularment un presentador de la televisió i. No pot ser que sigui tan ignorant, per tant suposo que, per tal d’esgarrapar una mica d’audiència, jugava a crear inquietud i intentar treure partit d’una mort que no té cap misteri.

One thought on “Una mort sense misteri

  1. Ben dit!
    “(…) Si al titular o al tweet esmentes que estava vacunat, potser que també diguis que estava immunodeprimit. És rellevant (…)”
    Quin gust llegir-ho!
    Saber reconèixer enganys és una gran habilitat defensiva!
    Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *