Va de vacunes

Aquest any, a Califòrnia ha passat un fet que feia anys que no es vivia. Un brot epidèmic de tos ferina. Una malaltia que fa unes poques generacions era motiu de seriosa inquietud pels pars, però en la que avui en dia normalment no hi pensem. Estrictament parlant no ha desaparegut i encara hi ha alguns centenars de casos cada any, però res a veure amb les xifres de fa un segle.

La tos ferina és una malaltia insidiosa perquè comença amb una simptomatologia molt similar a un refredat comú, però en infants pot acabar sent mortal. Per això és una de les incloses en la vacuna DPT que es posa als nens de ben petits i protegeix de la diftèria (D) el tètanus (T) i la tos ferina (P per Pertussis, que es com es diu en anglès). El que ha passat a Califòrnia, amb més de 7300 afectats i 10 nens morts és inquietant perquè podria estar relacionat amb el fet que Califòrnia és un dels estats dels Estats Units on s’està estenent més la oposició a les vacunes.

En realitat no hi ha manera d’establir si el que ha passat és conseqüència del fet que molts pares es neguin a vacunar els seus fills allà. Però la relació causa-efecte tampoc es pot descartar. I en tot cas, és inquietant veure com es va fomentant una actitud de oposició indiscriminada a les vacunes amb arguments d’allò més discutibles.

El problema principal és que, com a bons humans que som, ens agraden les coses blanc o negre. Estàs a favor de les vacunes o hi estàs en contra. I, massa sovint, hi ha qui pren partit basant-se en opinions llegides a Internet o escoltades a un amic, però sense fer gaire cas dels que realment hi entenen.

La realitat, com sempre, és molt més complexa i, simplement, és absurd generalitzar de la manera que moltes vegades es fa. Hi ha vacunes que han salvat milions de vides i que és d’una irresponsabilitat absoluta rebutjar. Altres vacunes poden ser interessants únicament en determinats situacions o grups de població. I finalment hi ha vacunes que no tenen un interès real des del punt de vista sanitari però que els laboratoris que les han desenvolupat intenten promocionar amb campanyes, de vegades, d’ètica dubtosa.

Hi ha de tot, i pretendre ficar-ho tot en el mateix sac no té sentit. En ocasions un fabricant de cotxes posa al mercat un model amb un defecte de disseny o de fabricació. Quan això passa, cal retirar tots vehicles d’aquell model i fer que el fabricant es faci responsable dels danys ocasionats. Però això no justifica oposar-se a tots els fabricants de tots els cotxes i a l’existència dels cotxes en general. Hem d’exigir cotxes tant segurs com sigui possible, a un preu tan assequible com sigui possible i en unes condicions tan ètiques com sigui possible. Però no hem de renunciar als cotxes. Doncs el mateix passa amb les vacunes.

Discutint o buscant informació sobre vacunes es pot trobar de tot. Hi ha qui expressa dubtes raonables sobre la seva seguretat i fa notar inconsistències en el discurs oficial. Aquests són temes que reclamen una resposta o un aclariment. Però també hi ha qui diu ximpleries, o pures mentides. Fets que només desconcerten a qui no hi entén del tema. Hi ha afirmacions que freguen la paranoia, com ara que se sap que les vacunes causen càncer o que són una conspiració dels governs per esterilitzar les poblacions.

I per sobre de tot hi ha el tema econòmic i la pel·lícula de bons i dolents. Hi ha qui considera les farmacèutiques una barreja entre el sindicat de controladors aeris i la SGAE. I en ocasions han donat motius per pensar-ho. Però de nou, no podem anar generalitzant els casos que ens interessen. De passada, també és bo tenir present que hi ha interessos econòmics als dos bàndols. Sovint, els qui s’oposen a les vacunes ho fan per promocionar els seus remeis alternatius o els seus llibres de “vida natural”. Com sempre, tothom té tendència a creure que els altres són uns lladres i uns estafadors, mentre que els nostres són bons nois que actuen de manera justificada. La realitat és que les coses acostumen a no anar així, però els humans som com som.

De manera que aquesta setmana intentaré aprofundir una mica en el tema de les vacunes. És massa complex per fer-ho en un únic apunt, de manera que en faré quatre. Un per explicar que coi es una vacuna,  un altre per veure quin impacte real han tingut en la lluita contra les malalties, un tercer per veure els problemes que poden tenir i el darrer per veure quins interessos hi ha al darrera dels que les defensen i dels que s’hi oposen.

No espereu cap tractat exhaustiu. Només serà la meva opinió, personal i intransferible i una excusa que em poso per aprendre’n jo mateix una mica més del tema. Això d’una setmana monotemàtica ja ho vaig fer una vegada per esbrinar coses sobre els transgènics i va resultar una setmana rica en debats interessants.

9 thoughts on “Va de vacunes

 1. Si haguéssim de rebutjar qualsevol producte només perquè una empresa ha volgut aprofitar-se viuríem amb la tecnologia de l’edat de pedre. Tenir dubtes raonables és sa, l’únic que cal és aclarir-les amb qui toca.

  PS: Les vacunes em van robar l’esmortzar i em van esborrar el disc dur ! :p

 2. El desconeixement provoca això, la por, la por al que no es coneix i la por provoca rebuig.
  Si no tens informació d’una cosa, un s’ha de informar i a rel d’això ja pots pendre decisions.
  En general l’esser humà té tendencia a fugir i rebutjar les coses que no coneix en lloc de informar-se. Quina pena.
  P.D. Hola Dan, et seguiré per aquí igual que al centpeus original. SEMPER FIDELIS. 😉
  Salutacions.

 3. Carquinyol. Uf, doncs per molta gent sembla que això és un motiu vàlid per descartar millores.

  Erwin Rommel. Hola mestre. En el cs de les vacunes, el problema és que per internet pots trobar cada cosa, que fa que se’t posinels pels de punta. I els científics, que ens hauriem d’explicar be, realment no ho fem massa.

 4. Tens molta raó, M’han arribat correus-e fent campanya contra les vacunes. S’ha de dir que des de remitents vinculats amb parafarmacies i similars.

 5. Jo també recordo la setmana dels transgènics! Va estar molt bé!

  Quan algun cop m’han donat arguments en contra de la vacunació, o s’han plantejat dubtes en alguna conversa amb gent no relacionada amb el camp de la Biologia, la primera pregunta que els hi he fet és: saps què e´s una vauna? I amb auqesta preguta entens 3/4 parts del seu discurs, ja que sovint no saben ni què és. Però és que molts cops tampoc no se sap ni què és un virus, i per tant, dir que amb una vacuna potser s’introdueixen fragments de càpside pot sonar a demoníac.

 6. David Vidal. A veure si aquesta també dóna una mica d’informació

  Lukas4. És interessant el fet que poca gent es qüestiona d’on surten (i qui paga) les campanyes anti-vacunes. Com si no fos possible que en ocasions també hi haguessin interessos al darrera.

  Laia B. Fragments de càpside! Això sona molt tòxic i poc natural ergo deu ser molt perillós. 🙂
  Realment, hi ha qui s’hi oposa sense saber a que.

 7. Con el tema de las vacunas estoy especialmente sensible, porque las víctimas son niños que no tienen ninguna culpa. Si un adulto prefiere ir al homeópata en vez de al médico es muy libre de hacerlo, pero dejar de vacunar a un niño y exponerlo al riesgo de morir no sé hasta que punto debería ser legal.

 8. Retroenllaç: vacunes | NOU MESOS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *