Vacuna de pancoronavirus

Amb les vacunes contra el virus de la Covid-19 la tecnologia per preparar aquests compostos ha fet un pas de gegant. Disposar de tantes vacunes diferents en tan poc temps és una fita que no acabem de valorar en la justa mesura. Especialment, les vacunes d’RNA han demostrat ser fins i tot més eficients del que esperàvem. I ara que la tecnologia per fer-les ja ha passat la prova del cotó, en un futur serà molt més senzill preparar vacunes contra les epidèmies venidores. Perquè de virus n’hi ha milions i no deixaran de donar problemes.

Però per molt bé que hagi anat, potser encara es poden fer millor les coses. Ja hi ha estudis en marxa treballant en vacunes de pancoronavirus. És a dir, una vacuna que protegeixi no contra un tipus concret de coronavirus, sinó contra tota la família de coronavirus.

La idea és treure partit del fet que els coronavirus tenen molts punts en comú. De fet, el seu parentiu evolutiu fa que part de les seves estructures siguin iguals en uns i altres. Si aconseguíssim una vacuna dirigida contra alguna part comuna entre els diferents coronavirus, una sola administració ens protegiria contra tots.

Hi ha diferents maneres d’enfocar-ho i veurem quina acaba sent la bona. Una opció és agafar la proteïna S, la més coneguda i estudiada dels coronavirus, i analitzar quines parts d’aquesta proteïna es mantenen sense canvis en els diferents virus. Hi ha zones que van modificant-se i per això sorgeixen noves variants. Però també hi ha zones que no canvien (o canvien molt poc), ja que si es modifiquen, el virus deixa de ser funcional.

Doncs l’objectiu seria fabricar una proteïna S sintètica que inclogui totes les zones constants de la proteïna i fer que aquestes zones quedin particularment exposades. Així, el nostre organisme faria anticossos precisament contra aquestes zones i tant se valdria quin dels coronavirus ens infectés, que la vacuna serviria per tots. En realitat amb les vacunes d’RNA només caldria trobar la seqüència d’aquesta proteïna híbrida de tots els virus.

Una altra opció és fabricar les diferents proteïnes S dels diferents coronavirus, enganxar-les totes en una única estructura i en administrar-la, el cos, de nou, faria anticossos contra totes les versions de la proteïna S.

Plantejar-se això és relativament fàcil en el cas dels coronavirus, ja que no són unes entitats especialment variables. Per molt que ens hagi fotut aquesta vegada, hi ha virus molt més canviants i, per tant, més complicats a l’hora de lluitar-hi.

De moment, algunes d’aquestes vacunes estan passant les primeres proves, en experiments en animals. Alguna ja protegeix contra la SARS, les diferents variants de la Covid19 i alguns coronavirus de ratpenats.

No sabem quant temps durarà la immunitat que confereixen les vacunes actuals. Després de tot, són vacunes de primera generació i en un futur en sortiran de millors. Potser alguna vegada tocarà posar una nova dosi i aleshores podrem aprofitar per protegir-nos contra tota la família de coronavirus i no només contra el de la Covid19.

2 thoughts on “Vacuna de pancoronavirus

  1. Però aleshores portaran més micro xips? I tindran connexió 5G? 😉

    Tant de bo aconseguim aquesta vacuna per aquests casos i per molts altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *